Inkeroisten monitoimitalo harjakorkeudessa – modernit koulu- ja varhaiskasvatustilat lähes 700 lapselle

Monitoimitalon harjannostajaisia vietettiin tänään 30. toukokuuta. Kesällä 2025 valmistuvaan monitoimitaloon tulee koulu-, esikoulu- ja varhaiskasvatustilat lähes 700 lapselle sekä lisäksi liikuntasali, kirjasto ja nuorisotoimentilat. Kohteen rakentaa SRV.

Monitoimitalo koostuu tontilla aiemmin sijainneesta koulurakennuksesta sekä siihen luontevasti yhdistettävästä uudesta rakennuksesta. Uuden osan laajuus on 7 878 bruttoneliömetriä.

Yhteistoiminnallisena kokonaisvastuu-urakkana toteutettavan hankkeen kokonaiskustannus on noin 30 miljoonaa euroa. Kokonaisvastuu-urakassa pääurakoitsija vastaa kohteen suunnittelusta sekä toteutuksesta, mutta yhteistoiminnallisesti yhdessä tilaajan kanssa suunnittelee hanketta käyttäjän tarpeiden mukaisesti.

”Yhteistoiminnallinen urakkamuoto sopii erityisen hyvin Inkeroisten monitoimitalon tyyppiseen kohteeseen, joka tulee palvelemaan useita eri käyttäjäryhmiä. Yhteistoiminnallisuus mahdollistaa hankkeen toteuttamisen joustavasti ja asiakasta kuunnellen”, sanoo SRV:n projektipäällikkö Toni Räisänen.

”Kyseessä on ensimmäinen yhteistoiminnallinen KRV-hanke Kouvolassa. Voin sanoa, että olen rehellisesti ilahtunut, kuinka hienosti tilaaja ja rakennukseen tulevien palveluiden edustajat on otettu mukaan suunnitteluun ja asioista päättämiseen. Yhteistoiminnallisuus on lisännyt vuorovaikutusta ja avoimuutta normaalia enemmän”, kertoo rakennuttajapäällikkö Pia Rajala Kouvolan kaupungilta.

Hanke etenee aikataulussaan

Kesäkuussa 2023 käynnistyneet rakennustyöt etenevät aikataulussaan. Työmaalla työskentelee rakennusvaiheesta riippuen noin 100 henkilöä. Runko- ja vesikattorakenteiden valmistuttua työmaalla tehdään tällä hetkellä sisävalmistusvaiheen töitä, talotekniikka-asennuksia, julkisivutöitä sekä ulkopuolisia maanrakennustöitä.

Massiivipuurakenteisia CLT-pintoja on edelleen nähtävissä sisätiloissa ja näin tulee olemaan myös rakennuksen valmistuttua, sillä sisäpuoliset puuseinien pinnat jäävät pääosin näkyviin ja tarjoavat näin tilojen käyttäjille hyvät akustiset ominaisuudet sekä miellyttävän, terveellisen sisäilman.

”Rakennukseen asennetut yhteensä noin 2 000 kuutiota puuta sitovat noin 1 300 tonnia hiilidioksidia rakennuksen pitkäksi suunnitellun käyttöiän aikana. Määrä vastaa hiilidioksidipäästöjä, jotka syntyisivät ajettaessa keskiverrolla suomalaisella polttomoottoriautolla 183 kertaa maapallon ympäri”, toteaa Toni Räisänen.

Monitoimitalon erityispiirre on sen ainutlaatuinen viuhkamaisen muotoinen vesikatto eli katon uloin kerros. Kokonaisuus koottiin elementeiksi maan pinnalla ja nostettiin pala kerrallaan katolle. Yhden kattoelementin paino on noin 3 000–5 000 kiloa, ja kattorakenteiden asennus kestikin yhteensä reilut neljä kuukautta.

Sisävalmistusvaiheen työt jatkuvat työmaalla vuoteen 2025 asti, jolloin aloitetaan rakennuksen viimeistelytyöt, taloteknisten järjestelmien toimintakokeet ja rakennuksen käytönopastukset.

Yhteistyötä koulun kanssa

Turvallisuus monitoimitalon työmaalla on ollut avainasemassa myös viereisen Inkeroisten yhtenäiskoulun vuoksi. Työmaalla on tehty aktiivisesti yhteistyötä koulun kanssa oppilaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Viime syksynä työmaalla pidettiin koululaisille suunnattu turvallisuuspäivä, jossa puhuttiin työmaan vaaroista sekä ohjeistettiin liikkumisesta työmaan ympäristössä. Lisäksi koululaisille on järjestetty turvallisuusaiheinen piirustuskilpailu, jonka tuloksena syntyneet taideteokset ovat parhaillaankin näkyvillä monitoimitalon työmaa-aidassa. Koululaiset pääsivät myös osallistumaan peruskivenmuuraukseen hankkeen alussa.

Kouvola investoi moderneihin kasvun ja oppimisen tiloihin

Inkeroisten monitoimitalo on toinen, useita eri palveluita saman katon alle yhdistävistä monitoimitaloista Kouvolassa. Ensimmäinen monitoimitalo avasi ovensa tammikuussa Valkealassa.

Kouvolan kaupunki uudistaa 2020-luvulla palveluverkkojaan vastaamaan käyttäjien tarpeita, väestökehitystä ja kunnan taloudellista kantokykyä. Kaupunki investoi strategiansa mukaisesti merkittävästi lapsiin ja nuoriin. Uusiin kasvun ja oppimisen tiloihin – kahteen päiväkotiin, kolmeen kouluun ja kahteen monitoimitaloon – sijoitetaan 10 vuoden ajanjaksolla yhteensä noin 150 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä investointimäärän korotus edellisiin vuosiin verrattuna.

Lisätiedot

Pia Rajala, rakennuttajapäällikkö, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 1068, pia.rajala@kouvola.fi

Toni Räisänen, projektipäällikkö, SRV, puh. 050 323 5311, toni.raisanen@srv.fi

Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi

Tutustu hankkeeseen: Inkeroisten monitoimitalo – Kouvolan kaupunki ja Inkeroisten monitoimitalo | SRV.fi

Sivun alkuun