Jos oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää, kannattaa se ottaa puheeksi. Hyviä kysymyksiä itselle tai huolta aiheuttavalle läheiselle ovat: Oletko tietoinen haitoista, joita saattaa liittyä ikääntymiseen? Oletko tietoinen seikoista, jotka vaarantavat päihtyneen turvallisuutta? Miksi ja mihin päihteitä ylipäätään tarvitset?

Jo muutama alkoholiannos vaikuttaa ihmisen tarkkaavaisuuteen ja reaktiokykyyn niin, että tapaturmariski kasvaa. Puutteellinen havainnointi ja tasapainon pettäminen kävellessä tai pyöräillessä lisää vammautumisriskiä merkittävästi. Alkoholin käyttö vaikuttaa muistiin, koordinaatioon, tarkkaavaisuuteen ja tiedonkäsittelyyn.

Ikääntymisen myötä lääkkeiden käyttö yleistyy ja niiden yhteiskäyttö alkoholin kanssa lisää tapaturmariskiä entisestään kotona ja liikenteessä. Alkoholi veressä voi pienentää tai suurentaa lääkkeen pitoisuutta ja aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ikäihmisten päihteiden käyttöön liittyy siis erityispiirteitä ja alttius tapaturmille kehon haurastumisen myötä lisääntyy.

Jos alkoholiin tai lääkitykseen liittyvät asiat pohdituttavat, saat lisätietoa esimerkiksi terveysasemalta ja apteekista.

Lisätietoa saat Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvonnasta tästä linkistä.

Päivitetty 12.10.2023

Sivun alkuun