Hätäkeskus 112

Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystys

Pohjois-Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystys sijaitsee Kouvolassa Ratamokeskuksessa puh. 040 053 3595. Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa kiireellisistä sosiaalihuollon tehtävistä ja antaa akuuttia kriisiapua äkillisissä traumaattisissa kriisitilanteissa pääasiassa virka-ajan ulkopuolella. Voit asioida omassa asiassasi, omaisena, läheisenä tai ystävänä. Palvelu on maksutonta. Myös kotikäynnit mahdollisia. Palvelusta vastaa Kymenlaakson hyvinvointialue.

Lapset ja nuoret

Erityisnuorisotyö

Kouvolan kaupungin erityisnuorisotyö tarjoaa tukea ja ohjausta elämän eri tilanteissa kouvolalaisille 11-18-vuotiaille nuorille ja hänen huoltajilleen. Työn tarkoituksena on ennaltaehkäisevästi vahvistaa nuoren yksilöllistä kasvua ja kehitystä sekä tukea nuoren itsetunnon vahvistumista. Maksuttomassa palvelussa nuori saa valmiuksia elämänhallintaan, kasvuun, sosiaalisiin suhteisiin ja elämänlaatuun liittyvissä haasteissa. Palveluun ei tarvitse lähetettä. Nuori voi itse ottaa yhteyttä erityisnuorisotyöntekijöihin tai tulla huoltajan tai muun aikuisen ohjaamana juttelemaan. Erityisnuorisotyötä tehdään yksilötyönä ja pienryhmätoimintana.

Lastensuojelun virka-ajan päivystys, ohjaus ja neuvonta

Kymenlaakson hyvinvointialue – lapsen ja perheen tilanteen arviointi

Etsivä nuorisotyö

Kouvolan kaupungin etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan ne 16–29-vuotiaat nuoret, jotka etsivät suuntaa elämäänsä. Se on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, joilla ei ole koulu- tai työpaikkaa, tai jotka ovat keskeyttäneet varusmiespalveluksen. Etsivältä nuorisotyöntekijältä nuori saa apua ja tukea arkeen sekä vinkkejä siitä, millaisia palveluita tarvitsee.

Perheneuvola

Kymenlaakson hyvinvointialue – Kouvolan perheneuvola puh. 05 220 2100 palvelee ma-to klo 7-15 ja pe klo 7-13. Perheneuvola antaa ohjausta ja tukea sekä tutkimusta ja hoitoa lasten kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvissä kysymyksissä ja haasteissa. Perheneuvolan asiakkuuden käynnistämiseksi yhteydenottaja voi olla perheen vanhempi tai viranomainen, joka huomaa perheen avun tarpeen. Perheneuvolaan ei tarvita lähetettä.

Perhekeskukset

Kymenlaakson perhekeskuksen verkkosivulla monipuolisesti tietoa, tukea ja apua lasten ja nuorten perheille erilaisten teemojen ympärille.

Kysy & keskustele verkossa – Kymenlaakson perhekeskus

Nuorten Matala

Nuorten Matalan Kouvolan yksikkö tarjoaa 13-17 -vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä hoito- ja tukitoimia, kun nuorella, hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta. Palvelu on maksutonta, eikä lähetettä tarvita. Nuorten Matala | Kymenlaakson hyvinvointialue

Kouvolan yksikkö, puh. 040 489 8246, puhelinneuvonta avoinna ma-pe klo 9.00 – 12.00.

Koulujen psykososiaalinen tuki

Koulukuraattorit ja koulupsykologit toimivat esiopetuksessa, peruskoulussa, toisella asteella sekä aikuiskoulutuksessa. Perusasteella toimii lisäksi koulujen psykiatriset sairaanhoitajat. He tukevat oppilaita ja opiskelijoita erilaisissa kriisitilanteissa. Voit ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai koulun psykiatriseen sairaanhoitajaan lähettämällä hänelle Wilma-viestin tai puhelimitse. Yhteystiedot työntekijöille löytyvät koulujen omilta kotisivuilta. Oppilashuolto – Kouvolan kaupunki

Onks tää normaalia -chat

Normaali.fi -verkkopalvelussa voi testata elämäänsä liittyviä huolia ja katsoa siihen liittyviä lyhytvideoita parhaiten sopivana ajankohtana. Neljänä päivänä viikossa tarjolla on myös mahdollisuus käydä huolenaiheista keskustelua chatissa kymenlaaksolaisten ammattilaisten kanssa.

Chatissa on keskustelemassa nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia kuten mm. nuorisotyöntekijöitä ja -ohjaajia, koulukuraattoreja ja -psykologeja, sosiaaliohjaajia ja -työntekijöitä, perhetyöntekijöitä ja perhekeskuskoordinaattoreita. Chat on auki ma-to klo 16-18 ja ke klo 19-21.

Sekaisin -chat

Sekasin chat on valtakunnallinen keskustelualusta 10-29 -vuotiaille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Päivystys ma-pe klo 9-24 ja la-su klo 15-24.

Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Nuortennetti

Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetistä saa apua ja tukea huoliin puhumalla tai kirjoittamalla. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat MLL:n vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa.

Lasten ja nuorten puhelin Auki vuoden jokaisena päivänä, puh. 116 111. Ma – pe klo 14–20, la–su klo 17–20

Lasten ja nuorten nettikirjepalvelu Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, voit kirjoittaa MLL:n vapaaehtoisille aikuisille itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeisiisi vastataan kautta kahden viikon sisällä.

Lasten ja nuorten chat Auki jokaisena päivänä klo 17–20. Voit myös varata chat-ajan.

Poikien puhelin

Valtakunnallinen Poikien puhelin on Väestöliiton tarjoama puhelin- ja verkkopalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Puh. 0800 94884 auki arkisin klo 13-18. Yhteydenottoihin vastaa Poikien Puhelimen päivystäjä, joka on Väestöliitto ry:n asiantuntija. Hän on aikuinen mieshenkilö, joka on perehtynyt poikien maailmaan ja koulutettu työtehtävään.

Vanhemmat ja huoltajat

Pyydä apua -palvelu

Lasten, nuorten ja perheiden sähköinen PYYDÄ APUA -palvelu on suunnattu kymenlaaksolaisille lapsiperheille, jonka kautta kuka tahansa voi pyytää apua, jos jokin oma tai perheenjäseneen liittyvä asia mietityttää. Kysymykseen vastataan kolmen arkipäivän kuluessa. Kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, vastaajina toimivat Kymenlaakson hyvinvointialueen lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden työntekijät.

Vanhempainnetti – tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetti tarjoaa tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen. Voit myös ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluttama päivystäjä. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään. Puhelu on sinulle maksuton.

Maksuton vanhempainpuhelin puh. 0800 92277, Myös chat- ja nettikirjepalvelu.

Kirkon perheneuvonta

Kouvolan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa maksutonta ammatillista keskusteluapua ja terapiaa Kouvolan ja Iitin asukkaille. Perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. Palvelut ovat maksuttomia ja asiakkaaksi voit hakeutua, vaikka ei olisi evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Maksutonta palvelua voi saada yksin, avio-, avo- tai seurustelukumppanin kanssa tai koko perheelle. Asiakkaat kohdataan perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Yhteydenotot puh. 040 714 0556 arkisin ma-pe 10-12.

Tukea lapsikuoleman kokeneille

Tukipuhelin puh. 045 325 9595. Päivystys: keskiviikkoisin klo 9-11 ja klo 12-14. Puheluun vastaa ammattilainen.

Myös tukihenkilöitä, vertaistukiryhmiä ja -tapaamisia. Surevalle – Käpy Lapsikuolemaperheet ry (kapy.fi)

Parisuhdepuhelin

Parempi avioliitto ry:n Parempi yhteys -parisuhdepuhelin 050 3122 325
tiistai–perjantai klo 10–16

Ikäihmisten neuvontaa

Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalihuollon asiakasneuvonta

Sosiaalihuollon asiakasneuvonta neuvoo ja ohjaa työikäisten, toimeentulotuen, ikäihmisten, vammaispalvelujen sekä lasten ja perheiden sosiaalipalvelujen kysymyksissä sekä Kymenlaakson asukkaita että eri viranomaistahoja.

Voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan matalalla kynnyksellä. Apua ja neuvoa voi kysyä esimerkiksi omaan tai läheisen hyvinvointiin ja arjessa selviytymiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme sinut tarvittaessa parhaiten sopivien palvelujen piiriin.

Tavoitat laajat sosiaalipalvelumme yhdestä numerosta. Soittaessasi sosiaalihuollon asiakasneuvontaan, sinua pyydetään valitsemaan mitä asiasi koskee. Valitse yhteydenottoosi parhaiten koskeva vaihtoehto.

Ota yhteyttä puhelimitse 05 220 6000 ma-pe klo 9-14 tai varaa soittoaika verkossa

Ohjaus- ja neuvontapiste Ratamokeskuksessa

Voit ottaa yhteyttä myös sosiaalihuollon ohjaus- ja neuvontapisteellä Kouvolan Ratamokeskuksessa (Ratamokeskus 1. krs, sisääntuloaulan hissien takana, Ruskeasuonkatu 3, Kouvola). Pisteellä voit kysyä sosiaalihuollon palveluistamme ja saada tarvittaessa myös yksilöllisempää neuvontaa ja ohjausta. Sinulla ei tarvitse olla sosiaalipalveluiden asiakkuutta pisteellä asioidaksesi, vaan neuvontaan voi saapua kuka tahansa Ratamokeskuksessa kävijä kotikunnasta riippumatta.

Ratamokeskuksen sosiaalihuollon ohjaus- ja neuvontapiste toimii walk in -periaatteella, eli erillistä ajanvarausta ei tarvitse tehdä. Voit kysyä pisteeltä neuvoa myös anonyymisti.

Palveluajat: Maanantai-torstai klo 8.30-11.00 ja 12.00-14.00 sekä perjantai klo 8.30-11.00

Aamukorva

Aamukorva tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina. Yli 60-vuotiaille suunnattuun Aamukorvaan voi soittaa, kun haluaa keskustella jonkun kanssa. Puheluusi vastaa aina tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Helsinki Mission Aamukorva puh. 09 2312 0210, kuuntelee joka aamu klo 5-8. Aamukorva | HelsinkiMissio

Mielenterveyden tueksi

Keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa Kymenlaaksossa

Vuoroveto Mielenterveys ry:n kriisikeskuksen keskusteluapu on maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua arkielämän kriisitilanteisiin. Voit asioida halutessasi nimettömästi, etkä tarvitse lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Palvelut on tarkoitettu kaikille Kymenlaakson alueella asuville yli 18-vuotiaille henkilöille. Tukikeskustelut myös venäjäksi ja englanniksi.

Ajanvaraus tukikeskusteluun puh. 0404 175 175. Ma-pe klo 10-12 ja ma-ti 16-18. Myös sähköpostitse info(at)vuoroveto.fi

Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut

Tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta psykiatrista erikoissairaanhoitoa ja päihdehuoltoa tarvitseville kymenlaaksolaisille. Apua saa kirjautumalla Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys – ja päihdepalvelujen neuvontaan tai ottamalla yhteyttä puhelimitse 05 220 2150 ma-pe klo 7-18.
Mielenterveyspalvelut | Kymenlaakson hyvinvointialue
Päihdepalvelut | Kymenlaakson hyvinvointialue

Aikuissosiaalityö

Aikuissosiaalityössä autetaan asiakkaita etsimään ratkaisuvaihtoehtoja erilaisissa sosiaalisissa ja taloudellisissa ongelmissa sekä elämäntilanteiden muutoksissa ja kriiseissä. Aikuissosiaalityön asiakas- ja palveluohjaus puh. 05 220 6225, ma-pe klo 10-14. Aikuissosiaalityö | Kymenlaakson hyvinvointialue

Kirkon keskusteluapu

Palveleva puhelin tarjoaa keskusteluapua nimettömänä ja luottamuksellisesti. Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Puh. 0400 22 11 80, joka päivä 18-24. Verkkosivulla tietoa myös chat-, nettikirje- ja kirjepalvelusta.

Jos haluat mieluummin keskustella kasvokkain, ota yhteyttä Kouvolan seurakunnan pappiin tai diakoniatyöntekijöihin. Diakoniatyöntekijä tavattavissa – Kouvolan seurakunnat, Pappi tavattavissa – Kouvolan seurakunnat

Tukea psyykkisesti oireilevien läheisille

Maksutonta ja luottamuksellista tukea päihdeongelmaisen tai psyykkisesti oireilevan lähipiirille. Ammatillisia yksilö- ja perhetapaamisia, vertaistukiryhmiä, koulutusta. Palvelun tarjoaa Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry Kakspy. Ota yhteyttä, älä jää yksin! Perhe- ja läheistyöntekijä Tiina Saavalainen, puh. 040 710 3247, tiiina.saavalainen@kakspy.com

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7. Keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömästi. Kriisipuhelin palvelee myös ruotsin-, arabian ja englannin kielellä.

Mielenterveysneuvontaa

Mielenterveyden keskusliiton tarjoamaa neuvontaa puhelimitse puh. 0203 91920. Arkisin kello 10–15.

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Väestöliiton maksuton, kaikille avoin Hyvä kysymys-verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa. Apue eri ikäryhmille ja eri elämäntilanteisiin.

Apua päihde- ja peliongelmiin

Päihdelinkki

Päihdelinkki.fi | Kattava verkkosivusto päihteistä ja riippuvuuksista (paihdelinkki.fi)

Päihdeneuvonta

Jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolettaa, soita numeroon 0800 900 45 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta. Maksuton neuvontapuhelin vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista. Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n verkkosivulla myös tietoa päihteistä, haitoista, riskirajoista ja apua lopettamiseen.

AA eli Nimettömät alkoholistit

Verkkosivulla tietoa Nimettömät Alkoholistit eli Alcoholics Anonymous tarjoamasta avusta, kun tunnistat, että sinulla on alkoholiongelma tai juomisesi huolestuttaa sinua. Apuna myös valtakunnallinen auttava puhelin alkoholisteille ja läheisille, puh. 09 750 200. Avoinna joka päivä 9–21.

Vertaistukea alkoholiongelmaisen läheisille

Onko läheiselläsi alkoholiongelma? Al-Anon auttaa.

Stumppi

Maksuton neuvontapuhelin puh. 0800 148 484, ma–pe klo 10–18. Verkkosivulla vertaistukea, vinkkejä ja apua savuttomuuteen. Stumppi – Apua tupakoinnin lopettamiseen Hengitysliitto Heli ry

Irti Huumeista

Valtakunnallista vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville. Neuvontapuhelin puh. 0800 980 66, ma-to klo 9–15 ja 18-21, pe 9-15. Irti Huumeista ry

Peluuri peliongelmaiselle

Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa. Peluuri tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Maksuton auttavapuhelin puh. 0800 100 101, avoinna ma–pe klo 12–18. Verkkosivulla voi keskustella myös chatissa, avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.

Päihde- ja peli-info

Mistä on kyse, kun puhutaan päihteistä ja pelaamisesta? Milloin päihteen käyttö tai pelaaminen on ongelmatonta? Mistä taas tunnistaa, että kyseessä on riippuvuus? Apua ongelmapelaamisen tunnistamiseen ja muuta tietoa raha- ja digipelaamisesta tarjoaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Väkivalta

Nollalinja

Valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin, jos olet kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Puh. 0800 05005 auttaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä.

Päivystäjät ovat ammattilaisia ja heidän kanssaan voi keskustella täysin anonyymisti sekä luottamuksellisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Verkkosivulla lisätietoja Nollalinjasta, turvakodeista sekä apua lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen. Myös chat-palvelut.

Naisten Linja

Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen. Puh. 0800 02400. Päivystys suomeksi ma – pe klo 16–20. In English on Fridays from 4pm to 8pm.

Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömästi. Naisten Linjan palveluissa yhteydenottoosi vastaavat koulutetut vapaaehtoiset naiset.

Verkkosivulla voi tutustua tukipalveluihin ja löytää sopivimman yhteydenottotavan.

Rikosuhripäivystys RIKU

Riku voi auttaa, jos

  • olet rikoksen uhri tai epäilet olevasi rikoksen uhri
  • läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi
  • olet todistajana rikosasiassa
  • asiakkaasi on joutunut rikoksen uhriksi
  • haluat kohtaamaasi rikokseen liittyviä neuvoja tai keskusteluapua
  • haluat ammattilaisena/vaapaaehtoistyöntekijänä neuvontaa asiakkaasi asiassa

Tuki- ja neuvontapuhelin puh. 116 006 palvelee suomeksi ma-to klo 9–18 ja pe klo 9–16.
Verkkosivulla tietoa myös mm. juristin puhelinneuvonnasta, tukihenkilöstä, RIKUchat-palvelusta.

Miehen Linja

Tarkoitettu kaikille Suomeen muuttaneille miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessä tai muussa läheisessä suhteessa tai kaipaavat keskusteluapua perhe-elämää askarruttavissa asioissa. Lyömätön Linja Espoossa tarjoama maksuton palvelu suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja kreikaksi, tai tulkin välityksellä.

Monika-Naiset liitto ry

Kriisikeskus Monikan maksuton auttava puhelin kaikille maahan muuttaneille naisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Puh. 0800 05058 ma klo 9-19, ti-pe klo 9-16. Apua useilla eri kielillä: arabia, dari, englanti, espanja, farsi, persia, ranska, suomi, valkovenäjä ja venäjä.

Vain naisille tarkoitettu Turvakoti Mona tarjoaa kriisiapua ja turvallista asumista, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan takia.. Voit soittaa päivystävään puhelimeen 045 6396 274 vuorokauden ympäri 24/7.

Nettiturvakoti

Nettiturvakoti www.turvakoti.net

Tukinainen

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.

Kriisipäivystys puh. 0800 97899 (maksuton) ma–to klo 9–15, la–su klo 15–21, pyhinä ja aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.

Juristipäivystys (tietoa ja neuvontaa seksuaalirikosasioissa) puh. 0800 97895 (maksuton) ma–to klo 13–16.

Korona-info

Verkkosivulla linkkejä koronaviruksesta tietoa ja ohjeita jakaville verkkosivuille.

Muita puhelin- ja verkkoauttajia Suomessa

Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa – PuhEet

Päivitetty 9.4.2024

Sivun alkuun