Kouvolaan perustetaan kolme uutta luonnonkukkaniittyä – tule mukaan kylvötalkoisiin

Kouvolaan perustetaan kolme uutta luonnonkukkaniittyä, joille kylvettävät siemenet on kerätty tänä kesänä ja syksynä kaupungin alueelta. Ensimmäisenä kylvetään Katajaharjussa sijaitseva Pihkatien kenttä, jonka kylvötalkoot järjestetään torstaina 27.10. kello 11–15. Talkoisiin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Kylvötalkoot ovat yksi Kestävä kaupunki -hankkeen toimenpiteistä. Hankkeen kasviasiantuntija Anni Kiviniemi kertoo tilaisuudessa luonnonkasvien siementen keruusta ja niittyjen perustamisesta.

Aniliininpunaisia niittykukkia kuvituskuvassa.
Kuva: Anni Kiviniemi

Kouvolaan perustetaan tänä syksynä kolme uutta luonnonkukkaniittyä, joille kylvettävät siemenet on kerätty kesän ja syksyn aikana Kouvolan alueelta. Kylvettävät kasvit ovat enimmäkseen Kouvolassa melko tavallisia keto- ja niittykasveja, joiden luontaiset kasvupaikat ovat monilta osin jääneet rakentamisen jalkoihin tai kasvamassa umpeen.

Mukaan on valittu etenkin erilaisia hyönteisten suosimia paahdeympäristöjen lajeja sekä lajeja, joiden kasvuympäristöt ovat muuttumassa tai uhattuna – tavallisia päivänkakkaroita silti unohtamatta.

Kestävä kaupunki -hankkeella edistetään luonnon monimuotoisuutta

Niittyjen perustaminen on osa Ympäristöministeriön rahoittamaa Kestävä kaupunki -hanketta.  Sen tavoitteena Kouvolassa on aluetoimikuntien ja asukkaiden osallisuuden lisääminen kestävän kehityksen edistämisessä. Pääteemana on ollut luonnon monimuotoisuus, jota on edistetty niittyjen lisäksi lavaviljelykokeiluilla, rakentamalla hyönteishotelleja ja linnunpönttöjä sekä tuomalla mehiläispesiä rakennettuun ympäristöön.

Niittyjen suunnittelussa on otettu huomioon niiden kiinnostavuus, asukkaiden osallisuus, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä ilo ja virkistys. Alueille voi siis poiketa vaikkapa pienten lasten kanssa lähieväsretkelle tutkimaan, kuinka kasvit kasvavat ja mitä ötököille kuuluu.

Ensimmäisenä kylvetään Pihkatien kenttä, joka on aiemmin toiminut urheilukenttänä. Pihkatien kentän teemana on esteettömyys: auton saa tarvittaessa parkkeerattua kentän kulmaan, ja lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa mahtuu hyvin kulkemaan kentän ympäri eri kasvikohteisiin.

Kentälle on tarkoitus kylvää viittä erilaista kasvisiemenseosta, joista yksi on suunniteltu erityisesti alueen kuusten varjostamaa länsilaitaa varten.

Pihkatien kentän kylvöt toteutetaan torstaina 27.10. kello 11–15, jolloin kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan sekä kylvämään että kuulemaan lisää siementen keruusta ja niittyjen perustamisesta. Kenttä sijaitsee Katajaharjussa, Pihkatien loppupäässä. Paikalla on hankkeen kasviasiantuntija Anni Kiviniemi.

Sivun alkuun