Ruokamyrkytys on ravinnon tai juoman kautta saatu sairastuminen. Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita useampia sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.

Ilmoita ruokamyrkytys- tai epidemiaepäilystä aina Kouvolan terveysvalvontaan. Ilmoitus tulee tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta myrkytyksen syy voidaan selvittää ja jatkossa pienentää niiden riskiä.

Ruokamyrkytys

Ilmoituksen epäillystä ruokamyrkytyksestä voit tehdä terveysvalvontaan tämän linkin kautta avautuvalla lomakkeella 24/7. Voit myös soittaa arkisin klo 8-16, p. 020 615 11.

Jos epäilet ruokamyrkytystä, sinun tulee ottaa yhteyttä myös yritykseen, josta epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytys on ruoan tai talousveden välityksellä saatu tartunta tai infektio. Ruokamyrkytyksen aiheuttajana voi olla esimerkiksi virukset, bakteerit, sienet, loiset tai ruokaan joutuneet myrkylliset aineet.

Ruokamyrkytyksen oireet alkavat usein ensimmäisen vuorokauden aikana elintarvikkeen nauttimisesta. Myrkytyksestä riippuen oireita voi kuitenkin ilmaantua vasta päivien tai jopa viikkojen kulutta tartuntahetkestä. 

Lisää tietoa ruokamyrkytyksistä ja niiden aiheuttjista löytyy sekä Ruokaviraston nettisivuilta että Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.

Vesiepidemiat – talous- tai uimavesi

Ruokamyrkytyksen kaltaiset oireet voivat olla peräisin myös vedestä. Tähän voi olla syynä talousveden tai uimaveden mikrobiologinen tai kemiallinen likaantuminen. Myös ilmateitse leviävän legionellabakteerin kasvaminen kiinteistöjen tai teollisuuden vesijärjestelmissä voi aiheuttaa sairastumisen. Vesiepidemian selvitysvastuu on aina kunnan terveydensuojeluviranomaisella. Vesiepidemioista löytyy lisätietoa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.


Päivitetty 26.8.2019