Käyrälammen ja Jokelan uimarannoilla järvisyyhyä

uimareita hiekkarannalla

Osa Käyrälammen ja Jokelan uimarannoilla uineista on saanut viime päivinä järvisyyhyyn viittaavia iho-oireita eli kutiavaa, näppyläistä ihottumaa. Järvisyyhy on ikävältä kuulostavasta nimestään huolimatta vaaraton ja paranee itsestään.

Järvisyyhy on harmillinen mutta vaaraton

Järvisyyhyn reaktion voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Kutina hellittää usein muutamassa tunnissa, mutta näppylöiden häviämiseen voi kulua useita päiviä. Itsehoitona voi käyttää antihistamiinia. Myös apteekissa myytävä hydrokortisonivoide lyhentää jonkin verran iho-oireiden kestoa.

Järvisyyhyn aiheuttaa imumadon toukat, jotka ovat vesilintujen loisia. Kotilot toimivat imumadon toukkien väli-isäntinä. Etsiessään uutta isäntää toukat voivat erehdyksissään tunkeutua vedessä ihmisen ihon läpi aiheuttaen yliherkkyysreaktion. Toukat eivät kuitenkaan pysty kehittymään ihmisessä.

Imumatojen kiinnittymistä voi vähentää seuraavasti:

  • Vältä uimista kaislikkoisilla rannoilla.
  • Vältä kosketusta kotiloiden kanssa.
  • Älä ruoki vesilintuja.
  • Vältä pitkäaikaista oleskelua rantavedessä.
  • Käy uinnin jälkeen suihkussa.
  • Kuivaa itsesi karkealla pyyhkeellä.

Sinilevätilanne toistaiseksi rauhallinen

Kouvolan yleisillä uimarannoilla ei ole havaittu toistaiseksi sinilevää eli syanobakteeria. Seuraava uimavesinäytteenotto kaikilta yleisiltä uimarannoilta on 4.7. alkavalla viikolla.

Uimavesinäytteet otetaan seurantakalenterin mukaisesti EU-rannoilta (Käyrälampi, Särkät, Venna, Koivusaari) neljä kertaa kesässä ja pieniltä uimarannoilta kolme kertaa uimakauden aikana.

Lisätietoja:

Uimaveden terveyshaitat – Kouvolan kaupunki

Satu Karila, vs. terveystarkastaja, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7996

satu.karila@kouvola.fi

Mari Järvinen, vs. terveydensuojelusuunnittelija, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 8074 mari.jarvinen@kouvola.fi

Sivun alkuun