+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Muutoksia Kouvola-lisään maaliskuussa

12.2.2019

Kotihoidon tuen kuntalisän eli ns. Kouvola-lisän ehdot muuttuvat 1.3.2019 alkaen. Jatkossa Kouvola-lisää maksetaan vain alle 2-vuotiaista lapsista ja sisarusosuus jää kokonaan pois. Kotihoidontuki säilyy muuten ennallaan.

Kouvolan kaupunki tiedotti muutoksista tammikuussa, jonka jälkeen varhaiskasvatuksen hallinto on saanut asiasta yhteydenottoja.

- Perheet ovat olleet epätietoisia siitä, miten muutos vaikuttaa heidän saamaansa kotihoidon kuntalisän määrään, varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan kotihoidon tuen kuntalisä muuttuu kahdella tavalla: ensiksikin kuntalisää maksetaan 1.3. alkaen enää vain alle 2-vuotiaista, kun sitä tähän asti on maksettu alle 3-vuotiaista. Toiseksi kotihoidon tuen kuntalisän sisarkorotus poistuu. Tämä tarkoittaa sitä, että Kouvola-lisää ei makseta enää perheen kotihoidossa olevista kaksi vuotta täyttäneistä lapsista.

Muutos koskee vain kotihoidon kuntalisää eli Kouvola-lisää. Itse kotihoidon tuen perusosa eli hoitoraha sekä perheen koosta ja tuloista riippuva hoitolisä säilyvät ennallaan. Kotihoidon tuki on jatkossakin Kelan myöntämä oikeus, kun alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona.

Kotihoidon tukea haetaan Kelalta ja se maksetaan kotihoidon tuen yhteydessä. Kotihoidon tuki on kaupungin rahoittamaa palvelua. Kuntalisästä ja sen ehdoista päättää kaupungin valtuusto.

Valtuusto haluaa säilyttää Kouvola-lisän, joka tukee perheitä lapsen hoidon järjestämisessä, mutta rajasi joulukuun kokouksessaan lisän koskemaan säästösyistä vain alle 2-vuotiaita kotihoidon tuen piirissä olevia lapsia. Muutosten arvioidaan vähentävän kaupungin kuluja 170 000 eurolla vuodessa. Kotihoidon tuen piirissä on Kouvolassa noin 830 lasta, joista alle 2-vuotiaita noin 500.

Säästöjä haetaan kaupungin heikentyneen talouden vuoksi.
- Kaikki kaupungin palvelut joutuvat etsimään uusia säästötoimenpiteitä. Varhaiskasvatuksessa on jo aiemmin rajattu varhaiskasvatusoikeutta 20 tuntiin viikossa, jos lapsen huoltaja on kotona. Toisaalta valtuusto ei halunnut säästää kasvattamalla päiväkotien ryhmäkokoja, varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto sanoo.

Kouvola-lisän muutokset tiivistetysti

Kouvola-lisä 28.2.2019 asti

  • 72 euroa/kk alle 3–vuotiaasta lapsesta
  • 36 euroa/kk perheen muista kotihoidon tukeen oikeutetuista lapsista

Kouvola-lisä 1.3.2019 alkaen

  • 72 euroa/kk alle 2–vuotiaasta lapsesta

Lisätietoja: helena.kuusisto(at)kouvola.fi, p. 020 615 7224.

Kela informoi muutoksesta perheitä kirjeellä helmikuun aikana.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme