Tarinoita Kouvolasta

Keräsimme alkukesän aikana Kouvolan asukkailta tarinoita siitä miksi he haluavat asua Kouvolassa, mikä heidät on tänne kenties tuonut ja miksi eivät koskaan muuttaisi täältä pois. Saimme lukuisia kertomuksia, joista ilmeni hyvin, miten tärkeä paikka Kouvola asukkailleen on ja miksi he täällä viihtyvät. Ohessa satoa kouvolalaisten kertomina.

”En koskaan muuttaisi luotasi…

koska täällä ruoho on vihreämpää ja rakkaampaa varpaitteni alla,

Koska täällä on muistot.. joka lenkkipolulla, metsissä, toreilla ja kahviloissa,

Koska täällä kanssa-asujat valloittavat iloni kuplimaan aitoudellaan ja välittömyydellään ja vertaansa vailla olevalla huumorillaan,

Koska täällä kesät ovat lämpimiä ja talvet lumisimpia,

Koska täällä olen ensimmäisen kerran kiinnittänyt itseni kielestäni liikennetolppaan talvipakkasilla,

kokenut ensi kertaa huuman lukuisissa urheilukatsomoissa,

suudellut ensimmäisen kerran,

heitellyt kiviä järveen laiturinnokassa istuskellen mietiskellessäni elämää,

kokenut ilot, surut, oppinut,

Koska täällä olen luonut ensimmäiset ystävyyssuhteeni jotka kantavat edelleen ja

koska lapsuudenystävänikin asuu edelleen täällä,

Koska lukuisat täällä minulle entuudestaan vieraammatkin paikat kutsuvat minua kuin jo kuuluisin sinne.. kuinka tunnen ne jo omikseni kuin ajalta jota en muista..

Koska täällä sinä olet lähellä minua.. Ja koska..

Olen syntynyt tänne <3

”Muutin Kouvolaan 2010 silloisen miehen perässä, mutta tänne jäin kaikesta huolimatta. Olen perustanut perheeni täällä ja täältä ei ole aikomusta muuttaa pois. Kouvolassa on hyvä olla.”

 

”Asun Inkeroisissa, tää on ihanan rauhallinen, ystävällinen ja ”lämmin” kylä. Koiran kanssakin kiva tehdä iltalenkkejä. Seurustelen joo, mutta mies saa houkutella mua piiiitkään ennenkuin muutan muualle.”

”Minut toi Kouvolaan, mikäpä muukaan kuin rakkaus. Olin asunut sitä ennen 24 vuotta eli yli puolet elämästäni Helsingistä vaikka Elimäeltä olinkin kotoisin. Tapasin samoissa työkuvioissa kivan miehen Kouvolasta ja kuinkas siinä kävikään, Amor ampui nuolellaan. Pari vuotta reissasimme puolin toisin Helsingin ja Kouvolan väliä kunnes aika oli kypsä. Muutin siis miehen perässä Kouvolaan. Samalla toin mukanani murrosikäisen tyttäreni sekä kissamme. No, ero on tullut jo aikaa sitten mutta Kouvolassahan minä edelleenkin. Ja onhan tässä uusi rakkaus kuvioissa, myöskin Kouvolasta.

Enpä taida lähteä enää Helsinkiin takaisin.”

”Synnyinpaikkani on Satakunnan ja Pirkanmaan kupeesta, josta vanhempani ovat kotoisin. 90-luvun alussa lama kuitenkin iski kovaa ja työn perässä tuli meidänkin perheelle muutto Valkealaan. Tänään jos minulta kysytään kotipaikkaani, on vastaukseni empimättä Kouvola. Omat lapset ovat täällä saaneet alkaa opettelemaan elämää alusta alkaen eikä pois osaisi enää lähteä. Valkealan kirkko on ollut elämäni suurien hetkien näyttämönä: on itketty ilosta ja surusta. Lapsuudessaani vietin kesät Kokemäenjoen rannalla, nyt koti on Kymijoen virran vieressä. Kouvolassa on hyvä elää, täällä on koti ja rakkaat.”

” Jo kahdesti oon muuttanut Kouvolaan koulun perässä. Ekan kerran 2006, muutin Länsi-Suomesta tänne, koska KSAOlla alkoi Suomen ensimmäinen stylistien koulutusohjelma. Tuolloin inhosin kaupunkia ja vannoin etten koskaan palaa tänne. Mieli kuitenkin muutui ja toisella kerralla 2015 AMK opinnot houkuttelivat palaamaan Kouvolaan. Valmistumisen jälkeen mulla ei oo ollu kiirettä poistua Kouvolasta, täältä on löytynyt kumppani, ystäviä, harrastuksia ja mielenkiintoisia töitä. ❤ ”

”Tavallinen tarina varuskuntapaikkakunnalla, upseerimiehen työ toi medät Kouvolaan ja täällä perustimme perheen. Kolme lasta ja reilun kokoinen omakotitalo Valkealan kirkonkylässä, josta löytyi koulut, kirjastot, uima- ja jäähalli sekä urheilutalo, jotta perhe viihtyi lasten ollessa pieniä. Perheen isän työ piti ankkurin Kouvolassa, sen eri varuskunnissa, äiti reissasi työssä pääkaupunkiseudulla, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kotkassa ja Heinolassa, Mikkelissäkin välillä, kunnes perusti yrityksen. Reissaaminen jäi vähemmälle ja aikaa tuli arkeen enemmän. Kouvolasta käsin on ollut hyvä pyörittää yritystä.

Kouvola oli hyvä pikkukaupunki kasvattaa lapset. Kouvolassa on tilaa ja mahdollisuuksia harrastaa ja Helsinkipäivien viettämiseenkin on lyhyt matka.”

”Olen Kouvolassa syntynyt ja kasvanut. Kouvolan Lyseon lukio oli rakas opinahjoni. Lukion jälkeen Helsinki kutsui opiskelujen kautta. Helsingistä suuntasin avopuolison kanssa Espooseen asumaan ja työskentelemään. Kahden vuoden jälkeen kuitenkin iski koti-ikävä Kouvolaan. Niimpä eräällä viikonloppu vierailulla äkkipikaisesti vuokrasin asunnon enkä ole katunut hetkeäkään päätöstäni muuttaa takaisin Kouvolaan. Saimme puolison kanssa heti töitä ja koenkin, että täällä on helppo työllistyä. Kaikki Kouvolassa asuvat ystävänikin ovat joko työsäkäyviä tai opiskelevat Xamkissa. Kouvola tarjoaa ihmiselle oikeastaan kaiken mistä vain haaveilee. Työtä riittää, asunnot ovat edullisia, shoppailu mahdollisuudet löytyvät keskustasta, Kauppakeskus veturilla sekä Kuusaankoskelta. Ja mikä tärkeintä, luonto on aina lähellä. Samaistun sanontaan: ”voit lähteä Kouvolasta, muttei Kouvola sinusta”. Meillä on täällä aivan mahtava murrekin! Kouvola on ihmisen place to be.”

”Muutin Kouvolaan juuri yhdeksäntoista täyttäneenä, eikä minulla ollut aikomustakaan jäädä tänne. Vuosien ajan vihasin päättäväisesti Kouvolaa ja jääräpäisesti intin, että täällä ei ole mitään hyvää. Sitten kävi klassisesti: Elämään tuli mukaan pari lasta, omakotitalo, iso piha ja bonuksena ihmeellisen ihana kaveripiiri.

Täällä meillä on varaa asua tilavasti. Kotiterassilla voimme grillailla peltomaisemaa katsellen, mutta olemme silti kaiken tarpeellisen äärellä: Lyhyen kävelymatkan päässä kodistamme on kirjasto, uimahalli, kuntosali, neuvola, terveysasema, ruokakaupat, apteekki, postin palvelut, tenniskenttä (talvella jääkaukalo), yleisurheilukenttä, päiväkoti, alakoulu ja vaikka mitä muuta. Olemme luopuneet toisesta autostamme, koska bussipysäkille ja juna-asemalle pääsee muutamassa minuutissa. Kaikki tämä, ja silti lapsemme saavat elää pellon laidalla ja metsikön vieressä. Kymijoen rantakin on kävelymatkan päässä.

Kotiäitivuosieni ajan minä ja lapseni olemme olleet kaupungin tarjoaman avoimen varhaiskasvatuksen suurkuluttajia. Olemme saaneet sitä kautta niin paljon, ja ihan ilmaiseksi! Lapsille on täällä tarjolla harrastuksia koripallosta kielikylpyyn ja baletista ukuleleen, mutta kaikkea emme ehdi edes kokeilla. Myös meille aikuisille löytyy harrastuksia, kulttuuria ja luontoa.

Keskeinen sijainti Kotkan, Lappeenrannan, Lahden ja pääkaupunkiseudun keskellä mahdollistaa vaikka mitä sekä työn että vapaa-ajan saralla. Juna- ja bussiyhteydet joka suuntaan toimivat erinomaisesti.

Kotimme on nyt Kouvolan Korialla. Enää en lähtisi pois. ”

”Asumme keskellä luontoa maaseudulla josta kuitenkin ajomatkaa on kesäisin n. 20min kaupungin keskustaan. Kun tulen kotiin saan rauhoittua, linnut laulaa eikä muuta hälyä kuulu. Täällä on runsas ja kaunis luonto, järviä ja kaikkea muuta jossa sielu rauhoittuu. En voisi kuvitella asuvani missään muualla tämä osa kaupunkia on meidän perheen paratiisi, pilvilinna järven rannalla.”