”Kaksikielisyys rikastaa elämää”

”Asumme perheeni kanssa Lamminrannassa ja sanonkin usein, että asuinalueemme muistuttaa Astrid Lindgrenin kirjoista tuttua Melukylää.”, kuusankoskelainen Janica Bäckman kertoo.

”Elämme kaksikielistä arkea, sillä lasten isän ja lasteni äidinkieli on ruotsi. Kaksikielisyys rikastaa elämää. Kaksikielisyys tuo mukanaan myös uusia perinteitä. Juhlimme muun muassa Svenska dagenia, Lucianpäivää ja pystytämme juhannussalon juhannuksena. Muutoin elämme hyvinkin tavallista arkea. Sellaista meidän näköistä, johon kuuluu töiden, opintojen, harrastusten ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Arkemme on rentoa, tunteikasta, elämästä nauttimista ja ennen kaikkea täyttä elämää sen kaikkine puolineen.”, kuusankoskelainen Janica Bäckman, 37, kertoo.

”Asumme Lamminrannassa ja sanonkin usein, että asuinalueemme muistuttaa Astrid Lindgrenin kirjoista tuttua Melukylää. Lamminranta on hyvin yhteisöllinen asuinalue. Meillä on muun muassa oma yhteinen ranta, kota ja vietämme paljon aikaa toistemme kanssa. Pidän siitä, että kodissamme on vilinää ja ihmisiä. Kutsummekin usein ystäviämme ja sukulaisiamme kylään. Yhdessä vietetty aika on minulle tärkeää. Ja kutsummekin kotiamme majataloksi tai Villa Måneksi eli Månelaksi.

Vaikkei Kouvolassa ole paljon ruotsinkielisiä, minusta on hienoa, että täällä on kuitenkin mahdollisuus kaksikielisyyteen, ja myös suomenkieliset ovat tervetulleita niin Svenska lekskolaniin kuin Svenska skolaniin.

Molemmat lapsemme ovat käyneet ensin Svenska lekskolanin eli lekiksen ja jatkaneet sielä Svenska skolaniin. Esikoinen halusi jäädä suomenkieliseen yläkouluun tänne Kuusankoskelle. Katsotaan valitseeko nuorempi lapsemme ruotsinkielisen yläkoulun Kotkassa vai suomenkielisen lähikoulun.

Svenska skolan on hyvin yhteisöllinen pieni koulu, joka on aloittanut vuonna 1911. Koulu on ollut ajan saatossa sekä yksityinen että kunnallinen. Sen nimi ja sijaintikin ovat vaihtuneet useaan otteeseen, mutta nykyisin Svenska skolan toimii Keskustan koulun yhteydessä Kuusankoskella.

Koulun yhteisöllisyys näkyy etenkin aktiivisen vanhempainyhdistyksen toiminnassa. Järjestämme erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia, retkiä sekä teatteri- ja elokuvailtoja. Vanhempainyhdistys tukee koulua erilaisissa hankinnoissa ja avustaa retkien sekä leirikoulujen järjestämisessä. Olin pitkään vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja vanhempainyhdistyksen hallituksessa. Nyt olen aktiivijäsenenä luomassa yhteisöllisyyttä.

Olen opiskeluaikoja lukuunottamatta asunut aina Kouvolassa. Olen juurtunut tänne. Kouvola on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Asuntojen hinnat ovat huokeampia kuin esimerkiksi Porvoossa. Kouvola on kaikkea muuta kuin harmaa. Täällä on paljon vesistöjä, ulkoilureittejä. Lisäksi Kouvola on rauhallinen ja turvallinen paikka, jossa lasten on hyvä kasvaa.

Olen kasvanut taiteen ympäröimänä, joten vahva kiinnostuksenkohteeni on taide. Myös musiikillinen taide on kuulunut vahvasti elämääni. Kiinnostuksenkohteita elämässäni on myös kauniit asiat, kuten sisustus ja oma koti. Myös liikunta, luonto, metsä ja oma ranta ovat asioita sekä paikkoja, joihin hakeudun maadoittumaan ja voimaantumaan.

Nyt, kun ruuhkavuodet ovat alkaneet pikkuhiljaa hellittää, minulla on ollut aikaa opiskella. Valmistuin äskettäin terveyden edistämisen maisteriksi ja tällä hetkellä opiskelen muutosjohtajuutta ja sote-alan palvelumuotoilua. Minulla on paljon erilaisia unelmia. Koti on minulle enemmän kuin koti. Se on turvasatama, johon olen halunnut panostaa. Syvin unelmani on, että saisin elää rakkaudentäyteistä ja onnellista elämää.”

Sivun alkuun