”Ratsastusjousiammunta on vielä pienen porukan laji Suomessa, meillä se on perheen yhteinen harrastus”

Mies hevosen selässä ja ampuu jousipyssyllä

Kouvolalainen Marko Suhonen innostui ratsastusjousiammunnasta nähtyään lajin videoita verkossa.

”Olen ottanut jonkinlaiseksi elämäntehtäväkseni levittää sanaa ratsastusjousiammunnasta”, kouvolalainen Marko Suhonen, 44, kertoo.

”Ratsastusjousiammunta on kilpaurheilulaji, jossa hevosen laukatessa ratsastaja ampuu nuolia yhteen tai useampaan tauluun mahdollisimman nopeasti ja tarkasti perinteisellä käsin jännitettävällä jousella. Alun perin löysin lajin surffailemalla netissä. Videopalvelu tarjosi minulle pätkiä unkarilaisista ratsastusjousiampujista. Kun näin videon, halusin kokeilla lajia, vaikkei minulla ollut ratsastuskokemusta. Lajissa minua kiehtoo se, että siinä yhdistyvät jousiammunta, entisaikojen taistelu- ja metsästystaidot ja ylipäätään tuon ison ja voimakkaan eläimen kanssa toimiminen.

Sekin tuo omanlaisensa viehätyksen, että hevosta ohjataan enimmäkseen paino- ja ääniavuilla, sillä ratsastaja käyttää käsiään jousiammuntaan. Laji vaatii harrastajalta hyvää kehonhallintaa, ratsastustaitoja, jousenkäsittelytaitoa ja tarkkuutta. Mielestäni laji sopii jokaiselle kokemuksesta ja taidoista riippumatta. Jousen käyttöä harjoitellaan aina ensin maasta käsin. Myös hevosen hallintaa ja ratsastusta voidaan tarvittaessa opetella erikseen ilman jousta.

Hevoseni Luke asuu Mäntylän tallilla Utissa. Käyn usein harjoittelemassa tallin lähistöllä olevalla suoralla, jonne vien ensin maalitaulut ja sitten lähdemme Luken kanssa harjoittelemaan. Onneksi jousiammuntaa voi harjoitella vaikka olohuoneessa.

Tarkoituksenani oli osallistua ensimmäistä kertaa MM-kisoihin tänä vuonna, mutta ne jouduttiin vallitsevan tilanteen takia perumaan. Osallistuin sen sijaan Suomen maajoukkueen mukana IHAA World Gran Prix 2020 Postal Tournament -etäkilpailuun, joka alkoi kesällä ja päättyi lokakuun lopulla. Tänä aikana maailmalla kisattiin kolme eri osakilpailua yhteensä 21 eri maassa 31 joukkueen kesken kisaajien kokonaismäärän ollessa 245 henkilöä. Kukin osakilpailu piti sisällään kolme eri kisarataa. Omassa osakilpailussa sijoituin senioriluokassa sijalle 9/61. Suomen tiimi sijoittui kokonaiskisassa senioreissa sijalle 8/21 ja kaikkien luokkien kesken sijalle 11/31.

Ratsastusjousiammunta on vielä pienen porukan laji Suomessa. Harrastajia on muutama sata, mutta kiinnostus lajia kohtaan kasvaa. Meillä laji on perheen yhteinen harrastus. Vanhin poikani on jo kolminkertainen SM-mitalistikin. Haaveilen, että vielä joku päivä minulla olisi mahdollisuus kilpailla, treenata ja kouluttaa lajin parissa täyspäiväisesti.”

Sivun alkuun