Kouvolan asemaa rautatielogistiikan keskuksena tukee alan vahva koulutus ja tutkimus. Kouvolan kaupungin tytäryhtiö Kouvolan Rautatie ja Aikuiskoulutus Oy (KRAO) on alan ammattilaisten suurin kouluttaja Suomessa.

Väyläviraston Ratatekninen oppimiskeskus ROK tarjoaa ainutlaatuiset puitteet alan koulutukselle. Lisäksi Kouvolassa on Lappeenrannan teknillisen yliopiston rautatielogistiikan professuuri, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rautatiealan tutkimuspäällikkö, alan täydennyskoulutusta, tutkimusta sekä logistiikka-alan koulutusta.

Kouvolan Rautatie ja Aikuiskoulutus Oy (KRAO)

Mies istuu ja käyttää ajosimulaattoria Ratateknisessä oppimiskeskuksessa Kouvolassa.

KRAO on Suomen suurin rautatiealan ammattilaisten kouluttaja Suomessa. KRAO jatkaa perinteikästä koulutusta, jota aiemmin järjesti VR Koulutuskeskus Pasilassa. Kasarminmäellä sijaitseva KRAO kouluttaa vuosittain 1500-2000 opiskelijaa. Koulutukset ovat lyhyitä radanpidon turvallisuus- ja työpätevyyskoulutuksia ja pidempiä ammattikoulutuksia kuten veturinkuljettaja. Suurin osa pitkistä koulutuksista on asiakaskohtaisesti räätälöityjä.

Ratatekninen oppimiskeskus ROK

Junaliikennettä ohjaava liikennevalotolppa ja raiteita Ratateknisessä oppimiskeskuksessa Kouvolassa.

Väyläviraston moderni oppimiskeskus ROK tarjoaa maailman uudenaikaisimmat puitteet rautatiealan opiskeluun. Sen lähtökohtana on kansallisen ratateknisen osaamisen ja rataturvallisuuden varmistaminen.

Väylävirasto ei järjestä koulutuksia vaan ROK on koko rautatiealan ja eri koulutuslaitosten ja yritysten vuokrattavissa. Oppimiskeskuksesta löytyy vaihteiden lisäksi muun muassa hitsaustilat, asetinlaitteita ja satoja metrejä raiteita. Keskuksen pihalla on sähköradan ja tasoristeyksen korjausalueet.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT

LUT Kouvola profiloituu erityisesti tuotantotalouden osaajana kärkialoihin: rautatielogistiikka ja teknologia- ja liiketoimintainnovaatiot. LUT Kouvolan tehtävänä on edistää rautatielogistiikkaan liittyvää tutkimusta, kehittämistoimintaa ja yritysyhteistyötä sekä yritysten liiketoimintoja ja julkisen sektorin tuottavuutta kehittävää avointa innovaatiotoimintaa.

LUT-yliopisto käynnistää syksyllä 2022 tuotantotalouden alan maisteriohjelman Kouvolassa. Diplomi-insinöörin tutkintoon johtavan ohjelman sisältöjen keskiössä ovat innovaatiot ja logistiikka, ja sillä vastataan erityisesti Kouvolan alueella toimivien yritysten osaamistarpeisiin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK

Xamk on Suomen suurin TKI-ammattikorkeakoulu, jonka tavoitteena on vahvistaa etenkin Kymenlaakson ja Etelä-Savon elinvoimaa. Hankkeita on vuositasolla käynnissä noin 250. Hankkeissa asiantuntijat etsivät, kokeilevat ja kehittävät uusia tuotteita ja palveluja tai tekevät tutkimusta yritysten ja työelämän tarpeisiin.

Rautatielogistiikka kuuluu logistiikan ja merenkulun vahvuusalaan ja Kouvolassa on rautatielogistiikan tutkimuspäällikkö sekä hanketiimi. Xamkissa voi opiskella logistiikka-alan ammattikorkeakoulututkinnot AMK/YAMK sekä avoimessa amk:ssa erilaisia logistiikkaan ja rautateihin liittyviä kursseja.

Kouvolan seudun ammattiopisto, KSAO

Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO tarjoaa logistiikan tutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta kuten logistiikan perustutkinto ja helikopteriasennukseen suuntautuva lentokoneasentajan perustutkinto.

Taitaja aikuiskoulutus

Taitaja aikuiskoulutus tarjoaa monipuolista logistiikka-alan koulutusta aikuisille. Kuljettajakoulutusten lisäksi opetusohjelma kattaa mm. varastointi-, trukki- ja ajolupakoulutuksia.

Päivitetty 28.2.2024

Sivun alkuun