Koronaviruksen vaikutukset

Yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia siihen, miten koronaviruspandemia vaikuttaa maatalouslomitukseen voit käydä katsomassa Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (MELA) sivuilta.

Vuosiloma

Maatalousyrittäjien vuosilomaoikeus on 26 päivää kalenterivuodessa. Siihen saa sisältyä enintään kolme pyhäpäivää. Tarkempaa tietoa maatalousyrittäjien vuosilomasta löytyy Melan sivuilta.

Vuosiloman hakeminen

Voit hakea vuosilomaa seuraavalle kalenterivuodelle vuosittain erikseen ilmoitettavana hakuaikana (yleensä lokakuu). Vuonna 2021 hakuaika päättyy 29.10.2021. Hae vuosilomaa Lomitusnetin kautta tai palauta vuosilomahakemus paikallisyksikköön.

Mikäli olet uusi hakija, ole ensin yhteydessä lomituspalveluihin ensimmäistä lomahakemusta varten.

Sijaisapulomitus

  • Sijaisapuhakemus tehdään kirjallisesti ennen lomituksen alkua
    • lomitusnetissä www.mela.fi henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai
    • sähköpostilla lomituspalvelut(at)kouvola.fi. Melan verkkosivuilta löytyy sijaisavun hakemuslomake, jonka voit tulostaa ja postittaa Kouvolan lomituspalveluille.
  • Sijaisapusyy ilmoitetaan kirjallisesti ja se tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi viivytyksettä. Liitteen voi lähettää omalla vastuulla sähköpostitse osoitteeseen lomituspalvelut(at)kouvola.fi tai toimittaa  osoitteeseen Kouvolan Lomituspalvelut, Vanhamaantie 17, 47200 Elimäki.
  • Yrittäjän vastuulla on huolehtia, että hakemus on Kouvolan lomituspalveluissa ennen lomituksen alkua.

Sijaisapuun oikeuttavat syyt

Sijaisapusyitä ovat mm. sairaus tai tapaturma, äitiysloma, isyysloma, alle 3-vuotiaan lapsen hoitovapaa, alle 10-vuotiaan lapsen äkillinen sairaus, kuntoutus, työkykyä ylläpitävä toiminta, varusmies- ja siviilipalvelus sekä kertausharjoitus tai täydennyspalveluksen suorittaminen tai lähiomaisen hautajaiset.

Sijaisavusta perittävä maksu

Sijaisavusta peritään Myel-työtuloon perustuva maksu lomitustunnilta. Sijaisapusyistä riippuen maksu voi olla alennettu tai korotettu. Henkilökohtaiset sijaisapumaksusi löydät kirjautumalla pankkitunnuksillasi osoitteessa https://www.mela.fi/fi/asiointipalvelut (Asiointipalvelut > Katso tietojasi > Vakuutusmaksut > Sijaisapumaksut)

Maksullinen lomitusapu

Tuettu maksullinen lomitusapu on tarkoitettu vuosilomaan oikeutetuille maatalousyrittäjille.

Maksullista lomittaja-apua voi tehdä vain kuukausipalkkaisessa työsuhteessa oleva lomittaja.

  • 120 tunnin lomittaja-avun hinta on vuonna 2020 14,48 €/lomitustunti. 
  • Täysin maksullisen lomitusavun hinta on 36,86 €/lomitustunti.

Lomituspalvelumaksut ovat vähennyskelpoisia maatalousverotuksessa.

Korvaus itse järjestetystä lomituksesta on enintään 27,31 €/tunti palvelun tuottajalle (yritys, ammatinharjoittaja)

Päivitetty 24.9.2021