Koronaviruksen leviämiseen liittyviä rajoituksia säädellään syksyllä 2020 alueelliseen tartuntatilanteen mukaisesti. Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson rajoituksista päättävät alueen tartuntatautiviranomaiset yhteistyössä kaupunkien ja kuntien kanssa. Kouvolan kaupunki varautuu kiihtyvään epidemiaan. Seuraa aktiivisesti viranomaisten tiedotusta.

Kouvolassa ovat tällä hetkellä voimassa seuraavat ohjeet ja rajoitukset koronavirukseen liittyen.

Yleiset kaikkia koskevat ohjeet

Mikäli saat hengitystieinfektion oireita, pysy kotona ja hakeudu koronavirustestiin. Sairaana ei saa tulla kouluun, päiväkotiin, työpaikalle, liikkua julkisissa paikoissa tai osallistua esimerkiksi tapahtumiin.

Noudata huolellista käsi- ja yskimishygieniaa kaikissa tilanteissa.

Osallistumista isoihin yleisökokoontumisiin suositellaan harkitsemaan tarkoin.

Lisää ohjeita koronavirukselta suojautumiseen ja testeihin hakeutumiseen löydät Kymsoten koronainfosta: https://korona.kymsote.fi/

Noudatamme kouluissa ja päiväkodeissa Kymsoten lapsiin liittyviä koronaohjeita. Kymsoten ohjeet täällä.

Maskisuositus

Maskin käyttöpakkoa ei voi alueelle määrätä, koska lainsäädäntö ei sitä mahdollista.

Kouvolan kaupunki ja Kymsote kuitenkin toivovat, että kouvolalaiset suhtautuvat maskin käyttöön hyvin vakavasti ja noudattavat alla olevia ohjeita.

 Yli 15-vuotias kouvolalainen: Käytä kertakäyttömaskia, kangasmaskia tai muovista kasvovisiiriä seuraavissa tilanteissa, jos terveydentilasi sen mahdollistaa: 

  • Kun asioit kaupassa, apteekissa, kauppakeskuksessa tai muussa julkisessa tilassa kuten kirjastossa tai museossa.
  • Kun osallistut yleisötapahtumaan, esimerkiksi markkinoille, urheiluotteluun, uskonnolliseen tilaisuuteen, konserttiin tai elokuviin.
  • Kun liikut urheilu- ja liikuntatiloissa ennen urheilusuoritusta ja sen jälkeen sekä myös pukuhuoneissa.
  • Kun osallistut aikuisten ryhmäharrastustoimintaan.
  • Kun asioit koulussa tai päiväkodissa vierailijana tai huoltajana.
  • Kun matkustat joukkoliikenteessä, jos bussissa tai junavaunussa on sinun lisäksesi muita matkustajia.
  • Kun osallistut perhejuhlaan tai vastaavaan yksityistilaisuuteen.
  • Matkalla korona koronavirustestin näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvien matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kouvolan Yhteislyseon, Kuusankosken lukion ja KSAO:n opiskelijoille ja työntekijöille suositellaan maskin käyttöä koko koulupäivän ajan. Muissa Kouvolan lukioissa tilat ja oppilasmäärät mahdollistavat pääosin turvavälien ylläpitämisen. Kaikissa 2. asteen oppilaitoksissa kuitenkin suositellaan maskin käyttöä sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. ​

Tapahtumajärjestäjiä suositellaan ohjeistamaan tapahtumiensa osallistujia käyttämään maskeja.

 Ohjevideo maskin käytöstä löytyy täältä.

 Älä tuki viemäreitä laittamalla maskeja wc-pönttöön – laita kertakäyttömaskit aina roskikseen.

Liikunta ja urheilu

Kymsote on antanut vahvan suosituksen, että Kymenlaaksossa ei järjestetä urheiluturnauksia, joihin tulee joukkueita eri paikkakunnilta. Suositus koskee niin juniori- kuin aikuisten turnauksia. Pelkät kahden joukkueen väliset pelit, kuten SM-tason sarjapelit, eivät kuuluu suosituksen piiriin. Lisätietoa Kymsoten verkkosivuilta.

Urheiluseuroille suositellaan, että harjoitukset ja harrastepelit sekä -kilpailut järjestetään vuoden loppuun asti ilman yleisöä siten, että paikalla on vain toiminnan kannalta välttämätön henkilöstö. Muiden kuin urheilijoiden, kuten toimihenkilöiden suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja pelitilanteissa. Lisäksi kaikkea varsinaisten peli- ja harjoitustilanteiden ulkopuolista kontaktia tulisi välttää.

Yleiset tapahtumia ja yleisötilaisuuksia käsittelevät ohjeet ja määräykset koskevat myös liikunta- ja urheilutapahtumia. Löydät ne tältä sivulta hiukan alempana.

Koronavirukseen liittyviä ohjeita liikuntapalveluihin

Lumon Areenan käytössä on rajoituksia koronavirustilanteen vuoksi.

Perhejuhlat ja kokoontumiset ystäväpiirissä

Korona-altistumisia on todettu tapahtuneen myös esimerkiksi perhetilaisuuksissa. Yksityis- ja perhetilaisuuksien järjestämisessä suositellaan turvallisuuden tarkkaa huomioimista. Erityistä huomiota tulisi kohdistaa osallistujamäärän, turvaväleihin ja käsihygieniaan. Kättelyjä ja halauksia tulisi välttää ja lisäksi maskien käyttöä suositellaan myös yksityis- ja perhetilaisuuksiin. Suurien yksityistilaisuuksien ja perhejuhlien järjestämistä tai niihin osallistumista suositellaan vältettäväksi.

Etätyö ja etäkokoukset

Kymenlaaksossa suositellaan alueen työnantajille siirtymistä mahdollisimman kattavasti etätyöhön ja etäkokouskäytäntöihin.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

Yli 50 hengen tapahtumien järjestäjien tulee laatia suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Suunnitelma tulee erikseen pyydettäessä toimittaa kirjallisesti Kymsoten tartuntatautiyksikköön. Yli 50 hengen tapahtumissa tulee noudattaa OKM / THL 21.9.2020 päivitettyä ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Yli 500 hengen tapahtumien järjestäjän tulee aina toimittaa suunnitelma ennakkoon Kymsoten tartuntatautiyksikköön.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Kymsoten verkkosivuilta.

Ravintolat

Hallitus rajoittaa ravintoloiden toimintaa lokakuun ajan. Lisätietoa ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista on valtioneuvoston verkkosivuilla.

Matkustaminen

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.

Matkustamiseen liittyvät rajoitukset ja ohjeet löytyvät THLn verkkosivuilta.

Maksaminen kaupungin kassapisteissä

Suosittelemme maksua kortilla käteisen sijaan kaupungin kassapisteissä (esimerkiksi uimahalleissa, kirjastoissa, Kouvolan seudun ammattiopistolla jne.)

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä

Kouvolan kaupungin koronavirustiedotteet kootusti

Koronavirustilannekuvaa Kymenlaaksossa voi seurata Kymsoten verkkosivuilla:

Valtakunnallista koronavirustilannetta voi seurata THLn verkkosivuilla

THLn koronakartta

Kouvolan kaupunki suosittaa Koronavilkku -sovelluksen lataamista älypuhelimeen.

Päivitetty 28.10.2020