Kouvolan kaupunki varautuu mahdollisiin koronavirustartuntoihin yhteistyössä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsoten) kanssa. Uusi koronavirus lähti leviämään Wuhanin alueelta Kiinasta joulukuussa 2019. Koronavirus tarttuu, kun sairastunut ihminen aivastaa tai yskii.

Instructions concerning coronavirus – in English

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta Kouvolassa

Koronavirustilannekuva

Katso Kymenlaakson koronavirus (COVID-19) tilannekuva Kymsoten koronavirustiedotus-sivuilta! Tilannekuva päivittyy joka päivä klo 11.

Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Tämä aiheuttaa muutoksia Kymsoten palvelujen toiminnassa. Lue poikkeuksista palveluissa Kymsoten Koronavirusinfo-sivustolta.

Katso koko Suomen koronavirustilanne THL:n sivuilta. Tutustu THL:n koronakarttaan: thl.fi/koronakartta (Huom! Kartta latautuu hitaasti etenkin mobiilissa).

Suojaa itseäsi ja muita

Jokainen voi tehdä asioita, jotka estävät koronaviruksen leviämistä.
Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut
 • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona.
 • Vältä kättelyä.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin ja vältä tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla
 • Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin.
 • Tee etätöitä mahdollisuuksien mukaan.
 • Älä vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona.

Käsienpesu ja yskiminen -ohje (yleiskielinen sivu, THL)

Miten koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Kun henkilö yskii tai aivastaa, voi suurempien pisaroiden lisäksi syntyä myös hyvin pieniä pisaroita, jotka voivat jäädä hetkeksi ilmaan aerosolimuodossa. Tämä ilmavälitteisen tartunnan riski on kuitenkin nykytiedolla vähäinen.

Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta ei nykytiedon mukaan merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu. Lähde www.thl.fi.

Koronavirusneuvontapuhelin ja chat

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa koronavirusneuvontapuhelimesta 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Sosiaali- ja terveysministeriön koronaviruspuhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta täydentyy chatillä. Chattineuvonnasta saa yleistä tietoa koronaviruksesta ja se on avoinna arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Sairastaminen

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet.

Jos epäilet koronavirustartuntaa ja

 • oireesi jatkuvat kauan
 • oireesi muuttuvat vakaviksi
 • sinulla on hengenahdistusta

Soitathan päivystysapunumeroon 116 117.

Jos olet sairas tai sinulla on lieviä oireita, pysy kotona. Älä mene sairaana töihin. Älä vie sairasta lasta päiväkotiin tai kouluun.

Suosituksemme on, että ota mahdollisuuksien mukaan kaupungin palveluihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Koronaviruksen oireet

Koronaviruksen oireet ovat yleensä lieviä.
Jotkut ihmiset ovat saaneet vakavampia oireita. Heillä on yleensä ollut jokin muu sairaus, kuten astma tai sydänsairaus.

Koronaviruksen oireita ovat

 • korkea kuume
 • lihassärky
 • yskä
 • hengenahdistus
 • väsymys

Onko koronavirus vaarallinen?

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista sairastaa taudin lieväoireisena kotona eikä tarvitse sairaalahoitoa.

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Riskiryhmiin kuuluvien tai sitä epäilevien kannattaa selvittää oma tilanteensa työterveyden tai hoitavan lääkärin kanssa.

Suurin osa koronavirustapauksista on raportoitu maailmassa aikuisilla. Laboratoriossa varmistetut koronavirusinfektiot ovat tähän mennessä julkaistun tiedon mukaan olleet lapsilla lähes poikkeuksetta lieviä. Nykytiedon mukaan lapset tartuttavat vähemmän kuin aikuiset. Lähde www.thl.fi.

Onko kasvomaskin käyttämisestä hyötyä?

Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Sen sijaan se voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei suosittele maskien käyttöä koulussa tai varhaiskasvatuksessa. Yleistä suositusta maskin käytöstä julkisilla paikoilla ei ole annettu. Kouvolan kaupunki noudattaa ohjeistuksissaan valtion viranomaisten ja asiantuntijoiden ohjeita, määräyksiä ja suosituksia. Lähde www.thl.fi.

Koronavirustietoa

Seuraa viranomaistiedotusta koronavirusepidemiaa koskien.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoo videolla koronavirustilanteesta ja sen tuomista muutoksista kouvolalaisten ihmisten arkeen.

Koronavirus ja Kouvolan kaupungin palvelut

Seuraa kaupungin palvelujen sivuilta tilannetiedotusta ja ajankohtaisia tiedotteita:

Katso kaikki kaupungin koronavirustiedotteet.

Päivitetty 17.7.2020