Koulujen ja päiväkotien koronaohjeet ovat muuttuneet – Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai hoitoon, vaikka kotona olisi koronaa

Koronarokote

Rajoituksilla ei enää voida estää tartuntojen leviämistä. Koronavirustilanteessa ollaan nyt siirtymävaiheessa, kun koronasta on tulossa yleisesti sairastettava tauti, jonka suurin osa sairastaa oireettomana tai lievänä.

Kymsote on päivittänyt koronaan liittyviä ohjeita keskiviikkona Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän kokouksessa. Tuoreimmat ohjeet muuttavat koronatoimia etenkin kouluissa ja päiväkodeissa.

”Koronavirustilanteessa ollaan nyt siirtymävaiheessa. Koronasta on tulossa yleisesti sairastettava tauti, jonka suurin osa sairastaa oireettomana tai lievänä”, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen sanoo.

Rajoituksilla ja ohjeilla pyritään nyt hidastamaan viruksen leviämistä niin, että potilaiden määrä tai yhtäaikaisesti sairastuneiden työntekijöiden määrä ei kaada sairaalahoitoa tai muita yhteiskunnan kriittisiä toimintoja. Rajoituksilla ei enää voida estää tartuntojen leviämistä.

”Rokotusten ottamista suositellaan edelleen vahvasti. Rokotukset suojaavat edelleen erittäin hyvin vakavilta koronaviruksen oireilta”, Tauriainen painottaa.

Päivitetyt ohjeet kouluille ja päiväkoteihin

Oirevointiseurantaan ohjeistaminen lopetetaan.Jos työntekijä tai lapsi sairastuu, vain hän jää kotiin alla olevien ohjeiden mukaan. Perheet voivat olla oma-aloitteisesti yhteydessä henkilöihin, joiden kanssa esimerkiksi lapsi on leikkinyt vapaa-ajalla, mutta oirevointiseurantaa ei enää ohjeisteta kokonaisille koululuokille ja ryhmille koulun tai päiväkodin toimesta.

Kymsote ei enää ota yhteyttä puhelimitse tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin. Virallisessa testissä positiivisen tuloksen saaneet saavat tekstiviestin, jossa on toimintaohjeet. Tartuntaketjuja ja altistuneita ei enää pääsääntöisesti jäljitetä, pois lukien tartunnat, joihin liittyy sote-työntekijöitä, hoivakoteja tai muita erityisiä riskejä.

Mitä tehdä, jos saa koronan tai epäilee tartuntaa?

Huomattava muutos aiempaan on, että lapsi ja opiskelija voi tulla kouluun tai päiväkotiin, vaikka kotona on koronaan sairastunut, mikäli lapsi/nuori itse on oireeton. Omaehtoisesta 5 päivän karanteenista siis luovutaan. Harrastuksista suositellaan olemaan pois 5 vuorokauden ajan sairastuneen oireiden alkamisesta. Harrastuksin voi palata 5 vuorokauden jälkeen, jos on oireeton.

  1. Jos on koronavirukseen sopivia oireita, tulee jäädä kotiin. Älä mene töihin, kouluun tai päiväkotiin.
  2. Jos saat positiivisen tuloksen koronan kotitestistä tai virallisesta testistä, vältä kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos näistä kaksi viimeistä päivää ovat oireettomia, voit mennä töihin, päiväkotiin tai kouluun. Jos sinulla on vaillinainen rokotussuoja (alle kaksi rokotusta), suositellaan pysymään kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan, joista kaksi viimeistä päivää oireettomia. Lapsen tai opiskelijan sairastuessa koronaan hän sairastaa kotona kuten muissakin taudeissa ja palaa kouluun tervehdyttyään. Tänä aikana ei järjestetä etäopetusta.
  3. Jos perheenjäsen sairastuu koronaan, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Voit kuitenkin mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, jos olet oireeton. Käytä huolellisesti maskia ja vältä erityisesti maskittomia kontakteja. Lapsi tai opiskelija voi tulla kouluun tai päiväkotiin, vaikka kotona on koronaan sairastunut, mikäli lapsi/nuori itse on oireeton. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti 3. luokasta alkaen ja kaikille aikuisille työpaikoilla, kaupungin henkilöstölle se on pakollista. Harrastuksista suositellaan olemaan pois 5 päivää. Harrastuksiin voi palata, mikäli lapsi/nuori on oireeton.

Yleisiä koronaan liittyviä ohjeita kouluissa ja päiväkodeissa

  • Koko koulun/päiväkodin yhteisiä tilaisuuksia tai tilaisuuksia, joissa samassa sisätilassa on eri koulujen tai päiväkotien väkeä yhtä-aikaa, suositellaan vältettäväksi helmikuun loppuun saakka. Siitä eteenpäin niitä voi alustavasti suunnitella.
  • Luokkaretkiä ja –matkoja voi toteuttaa harkiten.
  • Perhepäivähoito: Jos perhepäivähoitajan perheessä on koronaan sairastunut, lapsia ei voi ottaa hoitoon samoihin tiloihin, jossa sairastunut liikkuu. Jos on sellaiset tilat, joissa lapset ovat täysin erillään sairastuneesta (esim. eri kerros tai rakennus), voi ottaa hoitoon. Perhepäivähoitaja voi olla lasten kanssa maskia käyttäen, jos hänellä itsellään ei ole oireita. Jos perhepäivähoitaja itse sairastuu, lasten hoito järjestetään varahoitopaikassa.
  • Maskin käyttövelvoite on edelleen voimassa toistaiseksi. Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kirurgista maskia kaikessa lähityössä. FFP-maskia saa käyttää myös halutessaan, mutta siihen ei ole velvoitetta. Kouluissa ja päiväkodeissa vieraileville aikuisille ja oppilaille aina 3. luokasta alkaen suositellaan vahvasti maskin käyttöä. 1-2. luokkalaiset ja eskaritkin halutessaan voivat harjoitella maskin käyttöä.
  • Koululiikuntaa voi jatkaa kaupungin liikuntatiloissa kaikilla asteilla. Myös päiväkodit voivat käyttää kaupungin sisäliikuntatiloja edelleen. Kahden viikon sulku liikuntatiloihin ei koske koulujen/päiväkotien liikuntaa. Luistinratojen pukukopit ovat auki.
  • Vanhojen tansseja voi valmistella ja harjoitella suunnitelmien mukaan. Harjoittelussa käytettävä maskeja ja ei parinvaihtoa. Yleisön ottaminen tansseihin riippuu siitä, mitkä ovat silloin voimassa olevat avin päätökset yleisötilaisuuksien rajoituksista.

Koronatilanne Kymenlaaksossa ja Kymsotessa

Tartuntoja Kymenlaaksossa on noin 200 päivässä. Näytteistä positiivisia on 27%. Tartuntoja on tasaisesti eri puolilla Kymenlaaksoa ja kaikissa ikäryhmissä.

Kymsotessa on runsaasti henkilöstön poissaoloja sairastumisten vuoksi. Sairaaloiden toiminta on henkilöstöpulan vuoksi kuormittunut, ja pulaa on myös jatkohoitopaikoista henkilöstön poissaolojen vuoksi. Kiireettömiä vastaanottoja ja leikkaushoitoa joudutaan perumaan nyt laajasti.

Koronvirusrajoituksista tarkemmin kaupungin sivuilla.

Lisätiedot:

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen, 0206159019

Sivun alkuun