Kouvolan Turvallisuustapahtuman juontava Jarno Limnéll: Kyberturvallisuus syntyy arjen pienistä teoista

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll juontaa Kouvolan Turvallisuustapahtuman 14.10.

Kouvolan Turvallisuustapahtuman juontavan kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin mielestä digimaailman turvallisuus on osa laajempaa turvallisuuden käsitettä, ja sen ylläpitämiseen on etenkin yksi keino.

– Turvallisuus lähtee arjen pienistä teoista. Niitä ei saa yhtään väheksyä, Limnéll sanoo. Sana kyber tuo mieleen scifihahmot, koodirivit, salasanat ja pelien maailmat. Limnéllistä parempi olisi puhua digitaalisesta maailmasta. Ja se on hänestä osa tavallista arkeamme.

– Meillä on kaksi rinnakkaista maailmaa: fyysinen ja tekniikkaan pohjaava digitaalinen. Ne sulautuvat kuitenkin yhä enemmän toisiinsa ja ovat riippuvaisia toisistaan. Enää niitä ei oikein voi erottaa toisistaan, hän sanoo.

Turvallisuus syntyy yksittäisten ihmisten teoista

Maailmat sulautuvat ja lomittuvat. Digistä on tullut osa arkea. Myös turvallisuus syntyy siitä, mitä teemme, yksittäisten ihmisten arjen teoista.

Kävelemme kauppaan, maksamme pankkikortilla. Otamme kuvan, postaamme someen. Tunnistaudumme palveluun, teemme päätöksiä. – Myös tunteen merkitys on suuri, se vaikuttaa toimiimme paljon. Kaikkein eniten tekemisiimme vaikuttaa kuitenkin oma lähipiiri: perhe, ystävät, työyhteisö, Limnéll sanoo.

Kokonaisturvallisuus muodostuu pienistä puroista. Jos jokainen toimii vastuullisesti, syntyy hyvää. – Aika pienistä teoista on loppujen lopuksi kyse. Tämän päivän turvallisuuden kehittymisessä yksittäisen ihmisen toiminnan merkitys korostuu yhä enemmän. Jokaisella meistä on vastuu toimia turvallisuutta lisäävästi. Se voi tarkoittaa, että kohtelemme toisiamme hyvin myös verkossa tai että varaamme kotiin kotivaraa 72 tunniksi, hän sanoo.

Turvallisuus pitäisi nähdä positiivisena asiana

Limnéll näkee, että digitaalinen maailma ei ole mikään arjesta erillinen uhkien ja pahuuden tyyssija. – Digimaailma on tavallisen arjen rinnakkaismaailma, jossa tapahtuu niin hyvää sekä pahaa, kuten reaalimaailmassakin, hän sanoo.

Myös turvallisuus pitäisi nähdä positiivisena asiana. Sellaisena, jota luodaan yhdessä ja joka muuttuu koko ajan. – Usein keskitytään uhkiin ja riskeihin, mutta voi myös ajatella, että kun turvallisuudesta huolehditaan, se mahdollistaa erilaisten asioiden tekemisen. Parhaimmillaan turvallisuus on silloin, kun sitä ei edes huomaa, hän sanoo.

Haastetta turvallisuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen tuo digimaailman muutosnopeus ja arvaamattomuus. Uusia tilanteita tulee eteen kiihtyvällä vauhdilla.- On kuitenkin ihmisistä kiinni, millaisia pelisääntöjä ja käytäntöjä otetaan käyttöön.

Kaikille mahdollisuus hankkia digin perustietoa ja turvallisuustaitoja

Limnéllistä on tärkeää, että kaikilla olisi mahdollisuus hankkia perustietoja ja turvallisuustaitoja. – Verkossa vietetään yhä enemmän aikaa, yhä useampi asia hoidetaan digitaalisesti. Ihmisiä pitäisi kannustaa myös taitojen kehittämiseen. Perustiedot ja turvallisuustaidot ovat yhä tärkeämpiä. Ne ovat onneksi lisääntymässä. Asioista puhutaan enemmän, hän sanoo.

Omat taidot alkavat ihan perusasioista. Ne ovat sitä, että päivittää ohjelmistopäivitykset, ottaa varmuuskopiot ja valitsee hyvät salasanat. Että on tietoinen uhkista ja ajattelee hetken ennen kuin toimii. Että ei klikkaa jokaista linkkiä.
– Yli 90 prosenttia tietomurroista noudattaa samaa kaavaa; ensin tulee huijausmeili, jossa on linkki. Vastaanottaja klikkaa linkkiä. Myös erilaisia applikaatioita ladataan surutta puhelimeen lukematta tarkkaan. Kuka meistä lukee ne pienellä printatut käyttöehdot ennen kuin hyväksyy? Niiden pitäisi olla yksinkertaiset ja selkeät, mutta aika harvoin näin on.

Limnéllistä yksittäinen ihminen pääsee eteenpäin pienilläkin teoilla. – Pidä perusasiat mielessä. Minusta verkkomaailma on kuin liikenne: pitää olla tarkkana, muistaa säännöt ja kunnioittaa muita.

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll juontaa Kouvolan Turvallisuustapahtuman 14.10.

Kouvolan Tuvallisuusareen 14.10. pureutuu pandemian jälkeiseen Suomeen. Puhujina mm. Janne Känkänen, Pauli Kopu sekä Jyri Raitasalo. Tapahtuman Juontaa Jarno Limnéll.

Kouvolan Turvallisuustapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Se on vakiinnuttamassa asemaansa Suomen keskeisimpänä ulko- ja turvallisuuspoliittisena keskustelufoorumina. Turvallisuustapahtuma torstaina 14.10.2021 koostuu Turvallisuuskonferenssista klo 9.30 – 11.45 sekä avoimesta Turvallisuusareenasta klo 12.30-15.30. Kouvolan kaupunki on tapahtuman pääjärjestäjä. Yhteistyössä on mukana yhteiskuntapoliittiseen vaikuttajaviestintään erikoistunut toimisto Rud Pedersen Public Affairs.

Iltapäivän Turvallisuusareenaan voi ilmoittautua tästä linkistä.

#Kouvolanturvallisuus2021
#kouvolanturvallisuus

Lisätiedot:
Kouvolan kaupunki: yhteyspäällikkö Anne Käki, puh. 020 615 8173, anne.kaki(a)kouvola.fi
Rud Pedersen Public Affairs: Analyytikko Niklas Backlund puh. +358 50 911 8817, niklas.backlund(a)rudpedersen.com

Turvallisuuskonferenssin ohjelma (kutsuvierastilaisuus)
Turvallisuusareenan ohjelma (avoin verkkotapahtuma)
Turvallisuustapahtuman puhujat
kouvolanturvallisuus.fi

Sivun alkuun