Blogikirjoitukset

Yhteinen Kouvola, miten voin olla siinä mukana?

Tänä vuonna tehdään yhdessä osana laajempaa hyvinvointikertomusta Kouvolan osallisuussuunnitelma, jossa kerrotaan osallisuuden painopisteistä ja kehittämisestä neljän vuoden aikana. Suunnitelmassa tuodaan esille myös Kouvolan kaupungin osallistumismahdollisuuksia. Aluetoimikunnissa on suunnitteilla monia hankkeita. Tapahtumat odottavat koronatilanteen helpottumista. Tänä vuonna aloittaa uusi valtuusto ja uudet aluetoimikunnat, joihin haetaan jäseniä elokuussa.

Arvoista emme tingi

Niin sovimme pian neljä vuotta sitten, valtuuskauden alkutaipaleella. Osana kaupungin strategiaa, hyväksyimme valtuustossa myös kaupungin arvomaailman. Tosissaanko sitä oltiin - usein sitä pohdin. Itse sitä olin, ehkä turhankin innostuneena siitä, että pääsen kehittämään tätä hienoa kaupunkia näiden arvojen pohjalta.

Mukavaa vappua, pidetään lippu korkealla!

Suomi juhlii jälleen vappua: työväen, ylioppilaiden ja kevään juhlaa. Nyt juhlimme perhepiireissä, emmekä keräänny kaupungin kaduille, toreille, ravintoloihin tai muihinkaan julkisiin tiloihin. Tämä vaatii meiltä jokaiselta itsekuria. Koronaväsymys iskee viimeistään juhlan kynnyksellä. Suomen tilanne koronaviruksen suhteen on ehkä parempi kuin aiemmin ennustettiin.

Arjen sankareita

Kukaan meistä ei varmasti olisi uskonut joutuvansa tällaiseen tilanteeseen elämänsä aikana.
Lähes kaiken liikenteen pysähtyminen globaalissa ja kiihkeärytmisessä maailmassamme, eristäytyminen kotiin, työskentely kotona tai työn loppuminen, ehkä sairastuminenkin…mitä nyt tapahtuu? Miten tässä tilanteessa pärjätään? Kaikki kävi niin nopeasti, että yleinen hämmennys on vielä suuri.

Kuukausi koronaa

Kouvola poikkeusoloissa Ensimmäinen viikko. Kuukausi sitten 9.3.2020 oli normimaanantai, vaikkakin koronakeskustelujen määrä kasvoi jatkuvasti. Työpäivä käynnistyi aikaisin ja päättyi illalla…

Vihreää kultaa

Me suomalaiset rakastamme metsiä. Se on meillä verissä ja syvällä sielussa. Monet vanhat sananlaskumme liittyvät metsiin: ei näe metsää puilta, vierivä kivi ei sammaloidu, homma meni metsään jne. Taloudellisestikin sanotaan, että elämme metsistä. Ei siis ihme, että metsä- ja luontoympäristöllä on vaikutusta meihin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Metsä vaikuttaa terveyteemme, ja vaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti.

Paljon pelissä

Ruletti, blackjack, bingo, lotto, pokeri, raaputusarvat ja vedonlyönti. Suomalaiset pelaavat paljon. Meistä 80 prosenttia on pelannut jotain rahapeliä edellisen vuoden aikana. Netissä tapahtuva pelaaminen on kasvattanut suosiotaan perinteisempien pelien rinnalla, mutta eniten pelataan lottoa sekä raha-automaatteja. Toisille pelaaminen on mukavaa ajanvietettä, toisia se ei kiinnosta lainkaan ja toisille se on toimintaa, joka on vaikeasti hallittavissa tai lopetettavissa.

Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi joulu

Jokaisella meillä on lapsuuden jouluista muistomme, jotka kestävät koko elämän ajan. Lapset tarvitsevat turvallista yhdessäoloa – myös jouluna. Toivomme lasten muistavan kutkuttavan ihanan tunteen, joka joulunodotukseen ja varsinaiseen juhlan viettoon liittyy. Tämä onnistuu vain tarjoamalla lapsille turvalliset ja lämminhenkiset lapsuuden joulut.

Kirjahyllyterapiaa ja metsäilyä

Hyvinvointi on jokaiselle omanlaistaan. Toiset saavat voimaa ihmisistä ympärillään, jotkut lähtevät luontoon tai tarttuvat kiinnostavaan kirjaan. Toki myös käsillä tekeminen, musiikki ja vaikkapa liikunta tuovat mielihyvää. On hyvä kuunnella itseään. Kaikkien yhteisessä Porukkatalossa keräsimme ihmisten kokemuksia hyvinvoinnin saavuttamisesta ja ylläpitämisestä. Alun perin Porukkatalokin on perustettu vuonna 2017 yhdistysten toimitaloksi lisäämään ja vahvistamaan yhteistyötä ja hyvinvointia.

11.11.2019 Talous, säästöt, palveluverkko, loma.

Iän myötä aika kulkee aina vain nopeammin. Jäin myös 14.10., julkaistuani ensin edellisenä perjantaina (11.10.) palveluverkkoesitykseni, myöhäiselle kahden viikon kesälomalle. Selitystä, mutta yritän perustella, miksi blogistani ei ole kuulunut viikkoihin mitään.

Kun ilmastonmuutos ahdistaa

Ilmastonmuutos on tunteita herättävä ilmiö, joka pahimmillaan aiheuttaa ahdistusta, epätoivoa, pelkotiloja ja jopa masennusta. Vain pieni osa suomalaisista on toistaiseksi kokenut asiasta elämää haittaavaa ahdistusta, mutta merkillepantavaa on, että etenkin alle 30-vuotiailla se on yleisempää (Sitra: Kestävät elämäntavat auttavat ilmastoahdistukseen).

7.–13.10.2019 Säästöt, palveluverkko, ministerivierailu, asuntomessujen tilinpäätös, palveluverkkoinfo, mediainfo.

On varmasti sanomattakin selvää, että koko kulunutta viikkoa kuvasi kaupungin lisäsäästökeinojen selvittäminen ja palveluverkkojen tarkastelu. Nostan niihin liittyvän pohdinnan lisäksi tässä esille muutaman hetken viikosta. Perjantaihin tiivistyi valmistelutyö kaupungin talouden sopeuttamistoimenpide-esitysten osalta ja tiedän, että päiväkirjablogini tuntuu vierähtävän tässä kiireessä viikkoblogiksi. Ehkä se tuo tähän kirjoittamiseen kuitenkin jonkinlaista syvyyttä enemmän.