Blogikirjoitukset

Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi joulu

Jokaisella meillä on lapsuuden jouluista muistomme, jotka kestävät koko elämän ajan. Lapset tarvitsevat turvallista yhdessäoloa – myös jouluna. Toivomme lasten muistavan kutkuttavan ihanan tunteen, joka joulunodotukseen ja varsinaiseen juhlan viettoon liittyy. Tämä onnistuu vain tarjoamalla lapsille turvalliset ja lämminhenkiset lapsuuden joulut.

Kirjahyllyterapiaa ja metsäilyä

Hyvinvointi on jokaiselle omanlaistaan. Toiset saavat voimaa ihmisistä ympärillään, jotkut lähtevät luontoon tai tarttuvat kiinnostavaan kirjaan. Toki myös käsillä tekeminen, musiikki ja vaikkapa liikunta tuovat mielihyvää. On hyvä kuunnella itseään. Kaikkien yhteisessä Porukkatalossa keräsimme ihmisten kokemuksia hyvinvoinnin saavuttamisesta ja ylläpitämisestä. Alun perin Porukkatalokin on perustettu vuonna 2017 yhdistysten toimitaloksi lisäämään ja vahvistamaan yhteistyötä ja hyvinvointia.

11.11.2019 Talous, säästöt, palveluverkko, loma.

Iän myötä aika kulkee aina vain nopeammin. Jäin myös 14.10., julkaistuani ensin edellisenä perjantaina (11.10.) palveluverkkoesitykseni, myöhäiselle kahden viikon kesälomalle. Selitystä, mutta yritän perustella, miksi blogistani ei ole kuulunut viikkoihin mitään.

Kun ilmastonmuutos ahdistaa

Ilmastonmuutos on tunteita herättävä ilmiö, joka pahimmillaan aiheuttaa ahdistusta, epätoivoa, pelkotiloja ja jopa masennusta. Vain pieni osa suomalaisista on toistaiseksi kokenut asiasta elämää haittaavaa ahdistusta, mutta merkillepantavaa on, että etenkin alle 30-vuotiailla se on yleisempää (Sitra: Kestävät elämäntavat auttavat ilmastoahdistukseen).

7.–13.10.2019 Säästöt, palveluverkko, ministerivierailu, asuntomessujen tilinpäätös, palveluverkkoinfo, mediainfo.

On varmasti sanomattakin selvää, että koko kulunutta viikkoa kuvasi kaupungin lisäsäästökeinojen selvittäminen ja palveluverkkojen tarkastelu. Nostan niihin liittyvän pohdinnan lisäksi tässä esille muutaman hetken viikosta. Perjantaihin tiivistyi valmistelutyö kaupungin talouden sopeuttamistoimenpide-esitysten osalta ja tiedän, että päiväkirjablogini tuntuu vierähtävän tässä kiireessä viikkoblogiksi. Ehkä se tuo tähän kirjoittamiseen kuitenkin jonkinlaista syvyyttä enemmän.

1.10.–6.10.2019 Palveluverkkovalmistelu. Mansikkamäen 4. Luokkalaisten lukuhetki. Liikuntaseurojen tapaaminen. Palveluverkkoinfo Anjalankoskella. Henkilöstöinfo. Paljon muuta.

Sunnuntai-ilta. Tämä viikko meni todella nopeasti ja jatkuva kiire kuvaa sitä. Keräsin viikosta muutaman noston kärkeen. Koko viikkoa, viikonloppua myöten, kuvasi tietenkin palveluverkkovalmistelu. Minun tavoitteeni on edelleen jakaa esitykseni ensi viikon perjantaina 11.10. aamuvarhaisella luottamushenkilöille ja tämän jälkeen kuntalaisille ja medialle.

30.9.2019 Pohdintaa. Maakunta.

Viime viikkoina on keskusteltu niin julkisuudessa kuin suljettujen ovien takana maakuntarajoista Kaakkois-Suomessa. Oman käsitykseni mukaan asian nosti ensimmäisenä esille Puumalan kunnanjohtaja. Tämän jälkeen, ja varsin nopeasti, Etelä-Karjalan maakuntaliiton johtaja tarttui aiheeseen. Toimittajat ovat kyselleet niin virkamiesten kuin poliittisten päättäjien näkemyksiä. Näkökulmia on noussut niin Kymenlaaksosta, Etelä-Savosta kuin Etelä-Karjalastakin.

22.9.2019 Palveluverkkovalmistelu. Avustukset. Puheluita.

Kirjoitan muutaman päivän viiveellä ja palaan nyt perjantaihin. Minulla oli perjantaina hyvin harvinainen päivä siinä mielessä, että olin putsannut kalenterini kokonaan, jotta pystyin keskittymään palveluverkkojen läpikäymiselle ja talouden tunnuslukujen perkaamiseen.

Hyvinvointi ja mielekäs elämä

Hyvinvointi on monen näennäisesti selkeältä tuntuvan käsitteen tapaan hankala määriteltävä. Jollekin hyvinvointi on terveyttä, toiselle kulttuuria, kolmannelle taloudellista turvallisuutta ja neljännelle jotain muuta. Ihmisen elinpäivässä on karkeasti jaotellen suunnilleen 3 samanmittaista jaksoa: unta, työntekoa ja vapaa-aikaa kutakin arviolta 8 tuntia. Jokaisessa päivän jaksossa hyvinvoinnin pitäisi olla kohtuullisella tasolla. Vaikka töissä menisi kuinka hyvin ja vapaa-aikana olisi mukavaa, jos unen saaminen ei onnistu, hyvinvoinnin kokonaisuus ei toimi. Eli hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää useita ulottuvuuksia.

18.9.2019 Investoinnit. Voimaannuttava puhelu.

Olemme valmistelleet pohjia ensi vuoden investointien osalta niin toimialoilla kuin konsernihallinnossa. Tänään keskustelimme vielä keskeneräisestä investointisuunnitelmasta kaupunginhallituksen iltakoulussa. Keskustelu oli…