”Kaikki virtaa, mikään ei ole pysyvää”, mietiskeli muutama sata vuotta ennen ajanlaskun alkua filosofi Herakleitos. Vaikka elämänpolkumme on esittänyt runsaasti todisteita tämän puolesta ja vähemmän tätä vastaan, on muutos useimmille vähintään haastavaa ja vastavirtaan uimisyrityksiäkin nähdään aina.
Tuttu on turvallista ja alkaa hiljalleen miellyttää mieltä ja silmää, vaikka ensin olisi epäilyttänytkin. Suhteemme muutokseen on kuitenkin kaksijakoinen. Asioissa, joihin voimme itse vaikuttaa, sopeudumme muutokseen nopeammin. Seinän väri voi vaihtua parin vuoden välein, kun sitä on itse päässyt tuumaamaan ja tekemään. Ympäristön tuottama muutos taas koetaan helposti epämiellyttäväksi tai jopa uhkaavaksi.
Kaupungin viestintään liittyen vuosi 2021 on ollut suurten muutosten vuosi. Viestintä ja VisitKouvola laittoivat hynttyyt yhteen ja uusia yhteisiä toimintatapoja on haettu vuoden aikana. Kaupungin visuaalista ilmettä on uudistettu ja ehkä näkyvin muutos konkretisoitui nyt joulukuussa, kun verkkosivujen ilme uudistui.
Asioissa auttaa, jos miettii, miten asiat konkreettisesti ovat juuri nyt. Uhkakuvia maalaillessa menee usein hyvä huoli hukkaan. Asiat kun tuppaavat lopulta järjestymään. Muutoksen voi nähdä myös mahdollisuutena, hetkenä, jolloin maailmassa on juuri avautunut ovi jollekin korjausta odottaneelle asialle.
Verkkosivujen uudistunut ilme ei ehkä korjaa erityisesti muuta kuin ilmeen yhtenäistymisen viimeinkin, mutta taustalla on tehty myös parannuksia sisältöihin ja saavutettavuuteen – kuntalaisen parhaaksi. Tämäkin työ on jatkuvaa muutosta, sillä asiat, tekemisen tapa ja tekniikka muuttuvat jatkuvasti.
Voimme (halutessamme) valita, miten suhtaudumme muutokseen. Kenties Herakleitoksen aikalainen Kiinasta, Laotse, kehotti jo muinoin vahtimaan ajatuksiaan: ajatuksistasi tulee sanojasi, sanoistasi tulee tekojasi, teoistasi tulee tapojasi, tavoistasi tulee luonteesi, luonteestasi tulee kohtalosi (mukailtu suomennos). Voisiko siis ajatella, että mietiskelemällä voimme muuttaa tulevaisuutemme? Voiko suhtautumistapamme muuttaa kokonaisen kaupungin tulevaisuuden?
Nykytieteen valossa ajattelussamme piilee todellinen kultakaivos, jonka mahdollisuuksia ei vielä täysin ymmärretä. Tiedetään, että onnettomuuden jäljiltä aivojen hermoyhteydet alkavat rakentua uusia reittejä ja korjaavat toimintoja, jotka ovat rikkoutuneet. Opimme myös ajattelemaan tai toimimaan tietyllä tavalla, jos toistamme samoja ajatuksia, lauseita tai liikkeitä.
Poisoppiminen vanhasta, se onkin vaikeaa! Siksi käännymme risteyksessä vanhasta muistista muuton jälkeen kohti edellistä kotia. Siksi on helpompaa heitellä kritiikkiä kuin avata ajatuksiaan ja pohtia, millaisiin lopputulemiin toisen näkökulma veisi. Siksi koin vahvoja tunteita, kun näin kaupungin uuden visuaalisen ilmeen ensi kertaa. Viestinnän lainalaisuuksien mukaan se on kuitenkin hyvä merkki, sillä vaikuttava ilme herättää tunteita, jättää muistijäljen. Ehkäpä pienen, uuden reitin ajatusratoihin.
Ilmemuutoksen myötä Kouvolan kaupungin verkkosivuilla sivujen pääkuvat saavat yläreunaansa viisteen, joka on 4 % kallellaan kohti oikeaa nurkkaa. Visuaalisessa tulkintaperinteessämme se linja kurottaa kohti uutta, parempaa tulevaisuutta. Se monen mielestä kiistanalainen linja saa välillä kuvien rajaajan raapimaan päätään, mutta sekin linja on alkanut tuntua tutulta ja miellyttämään silmää. Mutta tiedän, että joskus tulee taas aika, kun viisteet katoavat ja tilalle tulee jotain muuta. Sillä vain muutos on pysyvää.
Salonsaari Tea
Viestintäasiantuntija
0206158122
tea.salonsaari@kouvola.fi