TE-palveluiden siirron valmistelu etenee Kouvolassa suunnitellusti

Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kaupungille vuoden 2025 alussa. Moni asia säilyy ennallaan. Samalla uudistus tarjoaa mahdollisuuden palveluiden kehittämiseen. Tavoitteena on, että tulevaisuuden palvelut vastaavat sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaiden tarpeisiin entistäkin paremmin.

Pääosa nykyisten TE-toimistojen palveluista siirtyy kuntien järjestettäviksi vuoden 2025 alussa. Nykyisin palvelut järjestää valtio. Muutosta kutsutaan TE2024-uudistukseksi.

Uudistusta on valmisteltu Kouvolan kaupungilla vuodesta 2021. Sen etenemisestä on kerrottu kaupungin luottamushenkilöille matkan varrella, ja aihe oli esillä myös 20.3. pidetyssä Kouvolan kaupunginhallituksen laajennetussa iltakoulussa.

Tilat ja henkilöstö säilyvät ennallaan – siirtymästä halutaan häiriötön

Työ- ja elinkeinopalveluiden (TE-palveluiden) järjestämisvastuu siirtyy kaupungille vuoden 2025 alussa. Moni asia säilyy ennallaan: TE-toimisto jatkaa toimintaansa tämänhetkisessä osoitteessaan Salpausselänkatu 26. Toimistolla asiakkaita palvelevat tutut asiantuntijat. Valtiolta siirtyy Kouvolan kaupungin palvelukseen 1.1.2025 alkaen noin 70 TE-toimiston työntekijää. He työskentelevät toimintansa vuoden 2025 alussa aloittavalla Kouvolan työllisyysalueella.

– Lähdemme siitä, että muutos on asiakkaiden suuntaan mahdollisimman häiriötön. Uudistusta valmistellaan ja tämä etenee suunnitellusti. Kerromme muutokseen liittyvistä käytännön asioista kaupungin viestintäkanavissa, esimerkiksi verkkosivuillamme ja erilaisissa infotilaisuuksissa, Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell toteaa.

Tavoitteena nopea työllistyminen ja paikallisiin tarpeisiin vastaavat palvelut

Uudistuksella on luonnollisesti tavoitteensa: muutos tehdään, jotta voitaisiin nopeuttaa työntekijöiden työllistymistä ja lisätä palvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Ajatuksena on, että kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut ja elinkeinopalvelut ovat vuoden 2025 alusta alkaen kaikki saman järjestäjän eli kunnan vastuulla, voidaan nykyistä helpommin löytää työllistymistä tukevia toimintamalleja.

– Uudistus tarjoaa mahdollisuuden kehittää palveluita yhdessä TE-toimistojen osaavan siirtyvän henkilöstön kanssa. Haluamme, että palvelut vastaavat sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaiden tarpeita entistäkin paremmin, Forsell sanoo.

Tulevaisuuden palveluja ja prosesseja on kehitetty keväästä 2023 asti yhdessä työllisyyden toimijaverkoston kanssa Vaikuttavat työllisyyspolut -hankkeessa. Toisaalta on valmisteltu TE-toimistojen henkilöstön siirtymää kaupungin palvelukseen.

Työllisyysjohtajan rekrytointi ja osallistavat seminaarit osa kevään toimenpiteitä

Kevään toimenpiteisiin kuuluu muun muassa työllisyysjohtajan viran täyttäminen. Päätös viran perustamisesta tehtiin 4.3. kaupunginhallituksessa siten, että virka voidaan täyttää valtion muutosneuvotteluiden päätyttyä.

– Odotamme kovasti pääsevämme rekrytoimaan. On tärkeää, että valittava työllisyysjohtaja pääsisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa osallistumaan työllisyyspalvelujen rakentamiseen ja sitouttamaan sekä innostamaan osaltaan henkilöstöä, TE2024-kokonaisuudistuksen projektipäällikkö Lisa Forss kertoo.

Keväällä järjestetään myös kaksi ensimmäistä osaa neliosaisesta Uusi alku tehdään yhdessä -seminaarisarjasta.  4.4. seminaari pidetään teemalla Vetoa ja voimaa Kouvolaan ja 30.5. seminaari teemalla Osaamista ja kestävää hyvinvointia Kouvolaan. Muutoksen valmistelua tukeviin seminaareihin ovat tervetulleita Kouvolan työllisyyttä edistävien organisaatioiden asiantuntijat, päättäjät sekä muut aiheesta kiinnostuneet. Lisätietoja seminaareista ja ilmoittautumisesta kaupungin verkkosivuilta: kouvola.fi/vaikuttavattyollisyyspolut.

Lue lisää:

Te2024-uudistuksen infosivut

Vaikuttavat työllisyyspolut -hankkeen infosivut

Sivun alkuun