Rakentaminen lisääntynyt Kouvolassa – lupakäsittelyssä ruuhkaa

Korona on lisännyt rakentamisen intoa myös Kouvolassa, mikä näkyy kasvaneina rakentamisen lupien määrinä. Lupia on Kouvolassa haettu alkuvuodesta eniten viiteen vuoteen. Kouvolan kaupungin lupapalveluihin on kertynyt kevään ja kesän aikana ruuhkaa.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana rakennuslupia on Kouvolassa myönnetty 447 kpl, mikä on noin 17 % enemmän kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019. Eniten lupia on haettu olemassa olevien rakennusten laajennus- ja muutoshankkeisiin. Rakennusvalvontaan tulleiden kyselyiden perusteella kiinnostus kohdistuu erityisesti lomarakentamiseen. Paljon kysytään mm. mahdollisuuksista muuttaa rannalla sijaitseva mökki vakituiseen käyttöön.

Rakentamisen lupien haku hoituu Kouvolassa kätevimmin kaupungin sähköisen lupapalvelun  kautta,  mutta käsittelyssä on tänä vuonna ollut tavallista enemmän viivettä, joka johtuu palvelun niukoista henkilöresursseista. Keväälle ja alkukesälle on kertynyt samanaikaisesti henkilöstön eläköitymisiä, työpaikan vaihtoja ja sairauspoissaoloja, joihin ei kaikkiin ole voitu valmistautua ennakkoon. Lupaprosessi on käytännössä sama, oli kyseessä iso tai pieni rakennusprojekti. Heinäkuun puoliväliin ajoittuu lisäksi tekniikka- ja ympäristötalon muutto kaupungintalolle, mistä aiheutuu myös hetkellistä viivettä.

Kouvolan kaupunki pahoittelee pitkittyneitä palveluaikoja. Rakennusvalvonnasta neuvotaan, että kokenut pääsuunnittelija, joka osaa lupaprosessin, nopeuttaa usein merkittävästi käsittelyä. Myös lain velvoittama naapurien kuuleminen kannattaa hoitaa ajoissa itse, sillä niin voi säästää useita viikkoja aikaa.

Lisätietoja:

Rakennustarkastaja Esa Inkilä
p. 020 615 6359, esa.inkila@kouvola.fi

Sivun alkuun