Tervetuloa matkustamaan bussilla!

Mistä löydän Koutsin aikataulut ja mistä voin ostaa bussilipun? Mitä bussilla matkustaessa tulisi ottaa huomioon? 16.-22.9. vietetään Euroopan liikkujan viikkoa, jonka kunniaksi kokosimme olennaisia bussimatkustamiseen liittyviä asioita uusille matkustajille ja konkareille.

Bussilla matkustamisen vaiheet:

 1. Tarkista aikataulut reittioppaasta kouvola.digitransit.fi, nettiaikatauluista kouvola.fi/bussiaikataulut tai aikatauluvihkosta. Reittioppaasta näet myös pysäkkien sijainnit. Valitse, maksatko matkasi Waltti-kortilla, mobiililipulla vai käteisellä.
 2. Siirry bussipysäkille hyvissä ajoin. Huomaa erityisesti, että reittioppaan antamat pysäkkien ohitusajat ovat arvioita.
 3. Ilmoita bussin kuljettajalle aikeesi nousta kyytiin kohottamalla kättäsi. Kättä kannattaa pitää selvästi kohotettuna niin kauan, että kuljettaja laittaa vilkun päälle. Nopea heilautus voi jäädä huomaamatta, sillä kuljettajan täytyy ajaessaan seurata myös muuta liikennettä. Muista heijastin pimeällä!
 4. Pidä Waltti-korttia ajoneuvon kortinlukijassa riittävän kauan paikallaan tai maksa matka kuljettajalle käteisellä. Mobiililipun voit näyttää kuljettajalle puhelimesi näytöltä.
 5. Mukavaa matkaa!
 6. Poistuessasi paina STOP-nappulaa hyvissä ajoin ennen pysäkkiä.

Teksti jatkuu kuvan alla.

Reitit ja aikataulut

Mistä bussit kulkevat ja mihin aikaan? Mille pysäkille minun täytyy mennä?

Reittiopas kouvola.digitransit.fi

Reittioppaasta voit etsiä juuri tarvitsemallesi yhteysvälille sopivat bussit lähtöpisteen ja määränpään perusteella. Voit kirjoittaa lähtöpisteen ja määränpään hakukenttään, klikata karttaa tai pysäkkiä, tai käyttää paikannusta ja etsiä reitit oman sijaintisi perusteella. Reittiopas kertoo myös pysäkkien sijainnin. Olethan pysäkillä ajoissa, sillä reittioppaan antamat pysäkkien ohitusajat ovat arvioita. Reittioppaan käytön oppii parhaiten rohkeasti testaamalla!

Nettiaikataulut kouvola.fi/bussiaikataulut

Nettiaikatauluista löydät aikataulut linjoittain. Saat aikataulut esille klikkaamalla haluamaasi linjaa ja suuntaa. Kunkin linjan aikataulusivulla on lisäksi mainittu, jos linjan liikennöinnissä on jotain poikkeuksellista tai muuta huomioitavaa. Löydät sivuilta myös linjakartat.

Painettu aikatauluvihko

Painettu aikatauluvihko on saatavissa Bussimatkatoimistossa, kirjastoissa ja busseissa. Huomioithan, että painettuun aikataulukirjaan on tullut muutama muutos, jotka on listattu sivun kouvola.fi/bussiaikataulut lopussa. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään mahdollisuuksien mukaan sähköisiä aikataulupalveluja, sillä ne pystytään pitämään ajantasaisina.

Poikkeukset liikennöinnissä

Bussien liikennöinnissä on poikkeuksia pyhäpäivinä ja koulujen loma-aikoina. Löydät koonnin kuluvan aikataulukauden poikkeuspäivistä aina osoitteesta kouvola.fi/poikkeusliikennointi. Reittiopas kouvola.digitransit.fi on ajan tasalla poikkeuspäivinäkin.


Liput ja hinnat

Mistä voin hankkia bussilipun ja paljonko se maksaa? Millaisen lipun tarvitsen?

Voit valita itsellesi sopivan lipputuotteen matkustamiseen. Vaihtoehtoja ovat 30 vuorokauden kausiliput, 24 tuntia voimassa olevat vuorokausiliput sekä tunnin voimassa olevat kerta- ja arvoliput. Tarjolla on myös junan ja bussin yhdistäviä lippuja. Lipputyypistä riippuen lippu hankitaan Waltti-kortille, mobiilisovelluksesta tai kuljettajalta käteisellä.

Lippujen hintatiedot löydät osoitteesta kouvola.fi/bussiliput.

Kausilippu

Kausilippu on voimassa 30 vuorokautta ja voimassaoloajan aikana voit matkustaa lipulla niin paljon kuin haluat. Voit ostaa kausilipun Waltti-kortille tai Waltti Mobiili -sovellukseen. Huomaa, että mobiilisovelluksesta ostetun kausilipun voimassaoloaika alkaa heti ostosta, kun taas Waltti-kortille ladattuna ensimmäisestä käyttökerrasta. Kausilippu on hinnoiteltu ikäryhmittäin aikuisille, nuorille ja lapsille. Opiskelijat saavat lipun nuoren hinnalla. Toisen asteen opiskelijat matkustavat Kouvolassa tietyillä ehdoilla maksutta!

80 vuotta täyttäneet kouvolalaiset ovat oikeutettuja maksuttomaan joukkoliikenteeseen ja voivat hakea lippunsa henkilöllisyystodistusta vastaan Bussimatkatoimistosta (Torikatu 2).

Arvolippu

Arvolippu on voimassa yhden tunnin. Arvolippu on käytännössä Waltti-kortille ladattua rahaa, joka vähenee matkustaessa lipun hinnan verran. Arvolla matkustettu matka on edullisempi kuin kertalippu käteisellä kuljettajalta ostettuna. Arvolippu hinnoitellaan matkustusvyöhykkeiden määrän ja matkustajan iän perusteella (aikuinen tai lapsi).

Kertalippu

Kertalippu on voimassa yhden tunnin. Voit ostaa kertalipun kuljettajalta käteisellä tai Waltti Mobiili -sovelluksesta. Waltti Mobiilista ostettuna kertalippu on edullisempi kuin käteisellä. Huomaa, että kuljettajalle ei voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Kertalippu hinnoitellaan matkustusvyöhykkeiden määrän ja matkustajan iän perusteella (aikuinen tai lapsi).

Vuorokausilippu

Vuorokausilippu on voimassa 24 tuntia ja se ostetaan Waltti Mobiili -sovelluksesta. Vuorokausilippu tulee kertalippuja edullisemmaksi, jos vuorokaudessa on tarve yli kahdelle kertalipulle. Hinnoittelu perustuu matkustusvyöhykkeiden määrään ja matkustajan ikään (aikuinen tai lapsi). Huomaa, että vuorokausilippua ei voi ladata Waltti-kortille tai ostaa kuljettajalta.

Kymenlaakson yhteislippu

Kymenlaakson yhteislippu on Waltti Mobiili -sovelluksesta ostettava lippu, jolla voit matkustaa sekä junassa että bussissa Kouvolassa ja/tai Kotkassa. Yhteisliput löytyvät sovelluksesta matkustusalueen Kymenlaakso alta. Voit valita molemmat kaupungit kattavan lipun lisäksi Kouvolan sisäisen bussin ja junan yhdistävän lipun. Tarjolla on kertalippuja ja 30 vuorokauden kausilippuja. Lisätietoja löydät osoitteesta kouvola.fi/kymenlaaksonyhteisliput.

Maksutta matkustavat

 • Toisen asteen opiskelijat (tietyin ehdoin, edellyttää hakemusta ja hakemuksen perusteella Waltti-kortille ladattavaa lipputuotetta)
 • Lasta lastenvaunuissa kuljettava yksi matkustaja
 • Alle 7-vuotiaat lapset
 • 80-vuotta täyttäneet kouvolalaiset (edellyttää Waltti-kortille ladattua seniorilippua, jonka voit hakea Bussimatkatoimistosta)
 • Lisäksi rintamaveteraanit sekä heidän puolisonsa ja leskensä, vaikeavammaisten matkustajien saattajat, näkövammaisten opaskoirat opastustehtävissä ja avustajakoirat avustustehtävissä sekä SHL- tai VPL-kortin haltijat palveluliikenteessä ja asiointitakseissa.

Mobiililippu

Mobiililippua käyttämällä ostat bussilippusi mobiilisovelluksesta ja näytät lipun kuljettajalle älypuhelimesi näytöltä kyytiin noustessasi. Lippu on voimassa heti ostohetkestä, eli älä osta lippua liian aikaisin! Waltti Mobiili -sovelluksen löydät Google Playsta ja App Storesta. Lipun voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Lisätietoja mobiililipuista löydät osoitteesta kouvola.fi/mobiililippu.

Vyöhykkeet

Arvo- ja kertaliput hinnoitellaan eri tavalla vyöhykkeen sisäisille ja vyöhykkeiden välisille matkoille. Kausituote ladataan aina niin, että se kattaa molemmat vyöhykkeet. A-vyöhykettä ovat Kouvolan keskusta-alue sekä Korian, Kuusankosken, Voikkaan ja Valkealan taajama-alueet. Muu Kouvola on vyöhykettä B.

Vyöhykkeistä löydät lisätietoja täältä. Sivulla on yleisen vyöhykekartan lisäksi jokaisesta vyöhykkeiden raja-alueesta kartta, josta näet vyöhykkeen rajan tarkemmin kuin yleisestä kartasta. Reittioppaasta kouvola.digitransit.fi näet, kummalle vyöhykkeelle pysäkki kuuluu klikkaamalla pysäkkiä kartalta. Matkalla vaadittavat vyöhykkeet näkyvät myös reittihaun jälkeen valitun reittivaihtoehdon tarkemmasta kuvauksesta.

Vaihto-oikeus

Kerta- ja arvoliput ovat voimassa yhden tunnin, jonka aikana voit vaihtaa bussista toiseen. Riittää, että vaihtoaika on voimassa bussiin noustessasi, eli sen ei tarvitse kattaa koko matkaa.

Waltti-kortille ladattua arvoa käyttäessä ajoneuvolaite ei veloita kortilta uutta matkaa, kun käytät korttia laitteella tunnin sisällä ensimmäisestä käytöstä. Paperista kertalippua käyttäessäsi esitä paperinen lippu kuljettajalle vaihtaessasi bussia. Mobiililippua käyttäessäsi taas esitä lippu puhelimesi näytöltä aina noustessasi bussin kyytiin sen voimassaoloaikana.

Waltti-kortin hankinta

Waltti-logo

Waltti-korttia hankkiessa peritään 6,5 € korttimaksu.

Bussimatkatoimisto
Torikatu 2, 45100 Kouvola
Avoinna ma-pe klo 9-17:30

Kaikkien käyttäjäryhmien Waltti-kortit.

Nettikauppa kauppa.waltti.fi

Henkilökohtaiset aikuisen, nuoren ja lapsen Waltti-kortit.

Waltti-kortin lataus

Nettikauppa kauppa.waltti.fi

Aikuisen, nuoren, lapsen ja opiskelijoiden kausituotteet sekä arvon lataus. Nettilataukset ovat käytettävissä bussissa aikaisintaan pääsääntöisesti kahden tunnin kuluttua nettilatauksesta. Latausmaksu 0 €.

Bussimatkatoimisto
Torikatu 2, 45100 Kouvola
Avoinna ma-pe 9-17:30

Kaikkien Waltti-kortille ladattavien lipputyyppien lataukset. Latausmaksu 1 €.

Paikallisliikenteen linja-autot

Lataus vain käteisellä! Aikuisen, nuoren, lapsen ja opiskelijan kausituotteet (maksutonta toisen asteen opiskelijan tuotetta ei voi ladata bussissa). Latausmaksu 2 €.

Kortille voi ladata netissä ja bussissa vain Bussimatkatoimistossa kortille määritellyn asiakasryhmän mukaisia tuotteita. Asiakasryhmän muutokset tulee käydä tekemässä Bussimatkatoimistossa. Opiskelijastatus tulee päivittää kortille vuosittain: toisen asteen opiskelijat hakemuksella oppilaitoksen kautta ja muut opiskelijat Bussimatkatoimistossa.


Palvelulinjat ja asiointitaksit

Myös palvelulinjat ja asiointitaksit ovat kaikille avoimia joukkoliikenteen palveluja. Palveluliikenne on aikataulun mukaista reittiliikennettä, jossa aikataulut sallivat tavallisia busseja henkilökohtaisemman palvelun ja pienet poikkeamat reitiltä ovat mahdollisia. Asiointitaksit taas ovat viikoittaiset asiointimatkat mahdollistavia palveluita maaseutualueilla.

Palvelulinjoista löydät lisätietoja täältä.
Asiointitakseista löydät lisätietoja täältä.


Asiakaspalvelupiste

Bussimatkatoimisto
Torikatu 2, 45100 Kouvola
Avoinna ma-pe klo 9:00 – 17:30
info(at)bussimatkatoimisto.fi
puh. 05 349 6896

Asiakaspalvelupiste palvelee Waltti-matkakorttiin liittyvissä asioissa ja neuvoo bussiaikatauluissa Kouvolan paikallisliikenteen osalta. Jos siis olet esimerkiksi epävarma siitä, millainen bussilippu juuri sinulle sopii, käy kysäisemässä Bussimatkatoimistosta! Bussimatkatoimisto huolehtii myös kadonneista Waltti-korteista, eli ota yhteyttä Bussimatkatoimistoon, jos olet hukannut omasi tai löytänyt joltakulta toiselta kadonneen Waltti-kortin.


Joukkoliikenteen ajankohtaiset asiat

Joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista tiedotetaan nettisivuilla kouvola.fi/joukkoliikenne, Facebookissa ja Instagramissa. Ota nämä siis seurantaan! Nettisivuihin kannattaa muutenkin käydä tutustumassa, sillä sieltä löydät aikataulujen ja bussilipputietojen lisäksi muuta joukkoliikennettä koskevaa tietoa.


Toivotamme kaikille mukavia matkoja Koutsin kyydissä!