Ukrainasta sotaa pakenevien ja Suomeen saapuvien henkilöiden lemmikkieläimille tulee varata eläinlääkäriaika

Ukrainalaisten pakolaisten lemmikeille tulee varata eläinlääkärinaika mahdollisimman pian maahan saapumisesta. Käynti on lemmikin omistajalle maksuton.

Suomen valtio​n virasto, Ruokavirasto, ja paikallinen aluehallintovirasto huolehti​vat ukrainalaisten lemmikkien ​eläinlääkärikäynnistä, ekinokokkilääkityksestä, rabiesrokotuksesta, rabiesvasta-ainetestistä sekä mikrosirutuksesta aiheutuvista kuluista.

Maahantulon jälkeisestä ​30 vuorokauden eristyksestä ​ja sen aiheuttamista kustannuksista huolehtii lemmikin omistaja.

Kaupungin eläinlääkäreille saa varattua ajan soittamalla numeroon 020 615 5466 ma-pe klo 8-9.30. Lisäohjeita ajan varaamiseen ja kiireellisiin tapauksiin liittyen.

Ruokaviraston ohjeet
pakolaislemmikkien omistajille

Mikäli koirille ei ole annettu lääkitystä Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ennen Suomeen saapumista, saavat ne Suomen Tullista heisimadon häätöön tabletin. Koiran ulosteet tulee kerätä ja hävittää talousjätteen mukana 24 tunnin ajan lääkkeen antamisen jälkeen.

Ole yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin 3 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisen jälkeen. Mikäli lemmikillä ei ole mikrosirua ja /tai siltä puuttuu raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa myös verinäytteen raivotaudin vasta-aineiden määrittämiseksi.

Sinun tulee pitää lemmikki eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana.

Eläimiä ei yleensä päästetä vastaanottokeskuksiin, joten eristysjaksolle on ​löydettävä ​pääsääntöisesti ​vaihtoehtoinen sijoituspaikka. ​5.4 avautuvaan Riihimäen vastaanottokeskukseen on kuitenkin mahdollista majoittua pidempiaikaisesti myös lemmikin kanssa. Suomen valtio ei vastaa sijoituspaikan aiheuttamista kustannuksista. Eläinsuojelujärjestöt voivat auttaa tässä asiassa.

Ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen Ruokaviraston sivuilla:

HUOM! Eläinten, jotka eivät matkusta omistajan mukana, tulee täyttää tuontivaatimukset (Ruokavirasto.fi).

Tiedote ukrainan kielellä: українською мовою.

Alkuperäinen tiedote Ruokaviraston sivuilla.

Sivun alkuun