Siipikarjan ulkonapitokielto 8.2.-31.5.2021 välisenä aikana

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5. välisenä aikana. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla.

Pihakanat nokatusten katselevat toisiaan.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan kolme viikkoa aiempaa aikaisemmin ja on voimassa toukokuun loppuun. Asetuksen mukaan siipikarjan ja muiden vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty 8.2 ja 31.5 välisenä aikana.

Ulkonapitokiellon aikana linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai aidata ja kattaa niiden ulkoilualue riittävän tiheällä verkolla, silmäkoko enintään 25 mm.

Kielto koskee sekä kaupallista toimintaa (myös luonnonmukaista tuotantoa) että harrastesiipikarjan ja muiden lintujen pitoa, myös kotieläinpihoja. Kielto ei koske sileälastaisia lintuja kuten strutsi ja emu, eläintarhoja eikä kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja

Eläinten vieminen eläinnäyttelyihin tai vastaaviin tilaisuuksiin on kielletty tänä aikana lukuun ottamatta vain sisätiloissa oleskelevia häkkilintuja, jotka ovat olleet maassa vähintään kuusi kuukautta.

Siipikarjan juomavesi ja rehu on suojattava luonnonvaraisilta linnuilta.

Kirjallinen ilmoitus ulkona pidettävistä linnuista

Ulkona pidettävistä linnuista on tehtävä kirjallinen ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Sen voi tehdä vapaamuotoisena tai Ruokaviraston sivuilta löytyvällä lomakkeella. Ilmoituksessa tulee mainita lintulaji ja lukumäärä sekä miten suojaus ulkotarhassa on toteutettu. Mikäli ilmoitus on tehty aikaisemmin ja lintujen pidossa ei ole tapahtunut muutoksia, sitä ei tarvitse uusia vuosittain.

Lisätietoja:

Kouvolan kaupungineläinlääkärit p. 020 615 5466

Asetuksen muutos Maa- ja metsätalousministeriön sivuilla

Lisätietoja ja ilmoituslomake Ruokaviraston sivuilla

Sivun alkuun