Eläintenomistajan varautuminen poikkeustilanteessa

Huomioi myös nelijalkaiset perheenjäsenet koronaepidemian aikana. Sinun kannattaa etukäteen kartoittaa, mihin lemmikkisi voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon, jos olet itse estynyt hoitamasta eläintä.

Koronaepidemian aikana on tärkeää muistaa huomioida myös talouden nelijalkaiset perheenjäsenet.

Väliaikainen hoito

Lemmikinomistajien kannattaa kartoittaa, mihin oma lemmikki voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri olla avuksi, jos omistaja on estynyt hoitamasta eläintä?

Listaus asunnon lemmikeistä

On suositeltavaa tehdä asunnosta löytyvistä lemmikeistä lista. Tämän listan voi kiinnittää näkyvälle paikalle ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään. Näin esimerkiksi pelastusviranomainen saa tiedon kaikista asunnossa olevista eläimistä, ja pystyy ilmoittamaan mahdollisesti asuntoon ilman hoitajaa jäävistä eläimistä omistajan ilmoittamalle hoitajalle tai eläinsuojeluviranomaisille. Eläinsuojeluviranomainen voi listan avulla ottaa huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä. Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös mahdollisen hoitajan tai jonkun läheisen yhteystiedot. Yhteystietojen avulla saadaan lemmikeistä tarvittaessa lisätietoja sekä voidaan keskustella niiden hoidosta. Etenkin omakoitalossa asuvilla olisi myös hyvä varmistua siitä, että asunnon vara-avain on saatavilla, niin että eläimet saada tarvittaessa haettua hoitoon. Yhteystiedot henkilölle, jolla on vara-avain, olisi hyvä lisätä listaan.

Eläinsuojeluvalvonta

Olisi hyvä, että lemmikkien omistajat löytävät lemmikeilleen mahdollisuuksien mukaan varahoitopaikan itse. Tässä poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit voivat olla ylikuormittuneet ja on siis toivottavaa, että ne voidaan säästää eniten apua kaipaaville. Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle kuitenkin tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään sille järjestämään väliaikainen hoitopaikka mahdollisimman pian. Hoitokustannukset koituvat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi.

Varautuminen järkevää normaalioloissakin

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa. Taloudessa kannattaa olla eläimille riittävästi ruokaa ja riittävästi lääkettä, jos eläin on jatkuvalla lääkityksellä. On myös hyvä huolehtia siitä, että eläimillä on jatkuvasti tarjolla runsaasti puhdasta juomavettä, joka hätätapauksessa riittää muutaman päivän.

Lisätietoja

Valvontaeläinlääkäri Laura Ölander
laura.olander@kouvola.fi
P. 0206151360

Sivun alkuun