Autatko ukrainalaisia Suomeen? – Muista toimia vastuullisesti ja perehtyä ohjeisiin!

Auringonkukkapelto

Tällä hetkellä paras tapa auttaa on rahan antaminen isoille, kansainvälisille järjestöille.

Monet haluavat auttaa ukrainalaisia. Tällä hetkellä rahan lahjoittaminen isoille, kansainvälisille avustusorganisaatioille on paras tapa antaa suoraa apua. Kansainväliset organisaatiot pystyvät toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, koska heillä on olemassa olevat kontaktit ja yhteistyökumppanit kriisialueella.

Jos olet yksityishenkilönä tai järjestönä auttamassa ukrainalaisia Suomeen, on erittäin tärkeää toimia asiassa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

−Auttajalla on aina iso vastuu autettavistaan. Vastuullinen auttaja perehtyy hyvin etukäteen siihen, mitä on tekemässä ja suunnittelee toimintansa huolellisesti, muistuttaa turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen.

Toimi näin, jos olet hakemassa ukrainalaisia Suomeen

Tutustu huolellisesti Maahanmuuttoviraston Ukraina -aiheeseen sivustoon:

Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Ilmoita maahanmuuttovirastolle Ukrainasta saapuvista henkilökuljetuksista tämän linkin kautta:

Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Jos et voi välittää tietoja linkin kautta, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin maanantaista perjantaihin kello 9–16. Tietojen välittäminen ennakkoon on erittäin tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja valmistautua auttamaan tulijoita. Kouvolassa ei ole vastaanottokeskusta tällä hetkellä. Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua voi hakea Kouvolan pääpoliisiasemalla osoitteessa Vuorikatu 1, 45100 Kouvola. Poliisille ilmoittautumisen jälkeen turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat ohjataan vastaanottokeskuksiin, joissa on tilaa. Kouvolaa lähinnä olevat vastaanottokeskukset sijaitsevat Kotkassa ja Lahdessa.

Apua ja neuvoja voi aina kysyä myös Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvontakeskus MOONAsta (Kauppalankatu 13): Katso Moonan aukioloajat ja yhteystiedot.

Sivun alkuun