Tuhannet siistivät Kouvolaa myös tänä keväänä

Kolme roskapussia nuorten keräämänä.

Kouvolan vuosittainen Siisti Siti -kampanja sai kouvolalaiset keräämään roskia ja siivomaan nurkkia töissä ja kotona. YLE:n Miljoona roskapussia -kampanja oli tänäkin vuonna osana Siisti Sitiä.

Kesäkuun alkupäiviin jatkuneeseen Siisti Siti -kampanjaan ilmoittautui yhteensä 41 tahoa noin 2 770 osallistujalla. Enemmistö osallistui päiväkoti-, koulu- ja nuorisotilojen ryhmien kanssa, mutta mukana oli myös yhdistyksiä, yrityksiä, yksityishenkilöitä ja -porukoita.

Todellisuudessa roskia kerää vuosittain huomattavasti laajempi ympäristöstä huolehtivien joukko, sillä roskien keruu ja roskatalkoot kuuluvat muun muassa monien yhdistysten, koulu- ja päiväkotiryhmien kevätperinteisiin, mutta kaikki eivät ilmoittaudu kampanjaan sen verkkosivuilla. Myös moni yksityishenkilö poimii roskia matkansa varrelta.

YLE:n Miljoona roskapussia -kampanjasivun laskuriin Kouvolassa huhti-toukokuussa kerättyjä roskapusseja ilmoitettiin 1 723 kappaletta, 22kpl tuhatta asukasta kohti. Yhteensä Suomessa kerättiin kampanjan aikana noin 108 000 roskapussia.

Osana Siisti Sitiä järjestettiin Kerkko- eli kestävän kehityksen verkoston kanssa suositut tavaranvaihtopäivät. Syksyllä ja keväällä järjestetyissä kierrätystapahtumissa kävi yhteensä arviolta noin 5 500 asiakasta. Kouvolan kaupunki luopuu tavaranvaihtopäivien koordinoinnista ja järjestämisyhteystyöstä toistaiseksi resurssien vähyyden vuoksi.

Puistolan päiväkodissa roskien keruu on osa arkea

Siisti Sitiin ilmoittautuneiden kesken arvottiin kolmet roskapihdit. Yksi voitoista osui Puistolan päiväkotiin. Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Piia Huhtiniemi kertoo, että Puistolassa siivoustalkoisiin osallistuivat lapset taaperoista eskareihin mm. haravoimalla pihaa. Isoimmat lapset keräsivät retkien lomassa roskia ja ulkovarastoista siivottiin roskia ja risat tavarat jätelavalle. Muutamat pienimmätkin olivat kantamassa rikkinäisiä leluja. Lisäksi aikuiset kävivät läpi osaston kaappeja.

“Lelujen vienti jätelavalle oli lapsista niin koukuttavaa, että meinasi ehjätkin mennä. Tarkastelimme siis, mikä on oikeasti käyttökelvotonta.”

Huhtiniemen mukaan yleisin löytynyt roska on tupakan tumppi, lasten keräämissä roskissa on suurena osana pahviset take away –kupit ja karkkipaperit.

Huhtiniemi kokee Siisti Siti -kampanjan hyväksi, vaikka päiväkodissa roskia napataan mukaan aina, jos niitä tulee ulkoillessa vastaan. Piian sanoma onkin, ettei keskitytä yhteen kuukauteen, vaan enemmänkin ”roska päivässä”.

Myllykosken nuokkarilla käydään roskien keruun yhteydessä myös keskusteluja luonnonsuojelusta

Myllykosken NuortenTalolle Siisti Siti -kampanja on varsin tuttu, ja yhteisen hyvän edistämiseen on osallistuttu nuorten kanssa jo useana vuonna. Nuorisotyöntekijä Taru Raitio kertoo, että roskien keruun yhteydessä on käyty kasvatuksellista keskustelua nuorten kanssa luonnon suojelemisesta ja kuinka ajattelematonta roskaaminen on. ”Luontoon heitetty purkka on ikävä kengänpohjassa ja pilaa helposti sen hetken fiiliksen. Eläin voi myös tukehtua purkkaan syötyään sen.”

Tänä vuonna kolme 12–18-vuotiasta nuorta keräsi reilussa puolessa tunnissa kolme kassillista roskia NuortenTalon, kirjaston ja kauppojen läheisyydestä. Yleisin roska oli karkkipaperi tai tikkarin tikku.

”Kannustuksena muille kansalaisille voisimme sanoa, että on helppo päätös olla roskaamatta,” Raitio sanoo. ”Nuorisotyöntekijänä ymmärrän hyvin, että nuorten tekemiseen voi paljon vaikuttaa ryhmäpaine tässäkin asiassa. NuortenTalon siivoamistalkoisiin osallistuvat nuoret palkitaan joka kerta jollain pienellä kivalla, kuten Nuorten Kouvolan tuotteilla.”

Siisti Siti kannustaa talkoilemaan ympäristön puolesta ympäri vuoden

Roskat eivät lakastu kuin kukat kesän mentyä, joten roskien keruulle ja ympäristön siistimiselle on tarvetta ympäri vuoden.

Vuosittain kesäkuussa arvotaan palkintoja Siisti Siti -osallistujien kesken. Arvontaan voi osallistua verkkosivujen kautta lomakkeella sekä Instagramissa ja Facebookissa julkaisemalla #siistisitikouvola-merkityn kuvan siivoustalkoistaan.

Siisti Siti -ideaa ja verkkosivulla olevia materiaaleja saa hyödyntää vapaasti asian edistämiseksi. Ainoana toiveena Siisti Siti -työryhmällä on, että kampanjan käyttöönsä ottavat kertovat sen olevan Kouvolasta kotoisin. Tämän voi tehdä somessa helposti liittämällä kuvien yhteyteen #SiistiSiti -tunnisteen lisäksi tunnisteen #kouvolast.

Lisätietoa: Siisti Siti – Kouvolan kaupunki

Sivun alkuun