Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuma käynnistyy Lux us 6A teoksen ensiesityksellä

Kouvolan oma valotaidetapahtuma Lux Like Kouvola! pyörähtää käyntiin perjantaina 29.10. klo 18. Seitsemän taitelijan ja yhden taiteilijaryhmän teoksia on nähtävillä Kuusankoskitalolla, Kouvolatalolla ja Manskilla Kauppalankatu 5:n ikkunoissa. Osa taiteilijoista on kouvolalaisia tai Kouvolasta lähtöisin.

Lux us 6A teos saa ensiesityksensä avajaisiltana ja on nähtävissä vain perjantaina 29.10. klo 18─22. Teos projisoidaan Kuusankosken kirjaston julkisivuun.

Lux us 6A on Random Doctors VJ-ryhmän toteuttama audiovisuaalinen projection mapping -teos. Se on unenomainen audiovisuaalinen matka, jonka keskeisinä teemoina ovat valo ja pimeys sekä uppoaminen hetkeen, äänien ja kuvien vuoropuheluun. Osa teoksen visuaalisesta sisällöstä tuotetaan reaaliaikaisesti paikan päällä, ainutlaatuisena ja katoavana. 

Teoksen osana on äänitaidetta kahdelta muusikolta Esa Kotilaiselta ja Aleksi Perälältä

Esa Kotilaisen Soivassa Tehtaassa (2011) kuullaan mm. Kouvolan alueella sijainneiden tehtaiden ääniä. Teos käsittelee myös tehtaissa tapahtuvia prosesseja ja niiden historiaa.

Aleksi Perälältä kuullaan Lux us 6A -teosta varten sävelletty ja tuotettu uusi teoskokonaisuus. 

Perälän musiikki pohjautuu colundi-taajuuksiin, jotka tekevät hyvää keholle ja mielelle. Instrumentteina on käytetty siniaaltojen ja syntetisaattorien lisäksi alkuperäiskansojen soittimia. Näistä esimerkkeinä indonesialaiset gamelan-instrumentit, Karen-kansan pronssirumpu, lithophone, tingklik, khongwong ja afrikkalaiset lyömäsoittimet. Nämä kaikki on viritetty soimaan colundin vireessä.

Tekijäryhmän jäseniä yhdistää taiteellisten näkemysten ja uusien ilmaisutapojen etsinnän lisäksi kuusankoskelaisuus ja Kuusankoskella vietetyt, muistoihin uurtuneet nuoruusvuodet.

Valotaiteen työpaja ja valomaalauskävely

Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuman yhteydessä järjestetään työpaja, joissa jokainen voi osallistua valotaiteen tekemiseen. Valomaalauskävelyssä jokainen voi itse edetä kaupungilla pisteeltä toiselle, missä valotaidekollektiivin tekijät opastavat osallistujia valomaalaamiseen. Valomaalauspisteet sijaitsevat Manskilla valotaideteosten läheisyydessä, Kansalaistorilla, Halkotorinkadun pysäköintialueella sekä Kouvolatalon puistossa. Osallistujalla on hyvä olla järjestelmäkamera ja jalusta, jotta lopputulokset voi ikuistaa. Valomaalaustoimintapisteet ovat avoinna lauantaina 6.11. klo 17.00─21.00. Kaikille avoimeen tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, ja se on maksuton.

Lux LIke Kouvola ! valotaidetapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Poikilo-museoiden lisäksi mukana on Suomen valotaiteen seuran BLAF-valotaidepankki. Työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Helena Jetsu, museonjohtaja Anu Kasnio sekä kuraattori Mia Kivinen ja tuottaja Annukka Ketola BLAF:sta. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuman ohjelma 29.10.─7.11.

Kuusankoskitalo

Random Doctors VJ Lux us 6A, HUOM! teos nähtävillä vain avajaisiltana 29.10. klo 18─22.

ikkunassa Tiiu Anttinen: Taiji, ulkonäyttämöllä Timo Aho: Breathe. Nähtävissä tapahtuman ajan joka päivä klo 18─21.

Kouvolatalo

Emma Rönnholm: Pyyhkäisy. Nähtävissä tapahtuman ajan Kouvolatalon aukioloaikojen mukaisesti, ark klo 8-20, la klo 8-18, su klo 11-17

ulkonäyttämöllä Immanuel Pax: Enimmäkseen hyvä näkyvyys. Nähtävissä tapahtuman ajan joka päivä klo 18─21.

Manski, Kauppalankatu 5

Eeva-Liisa Puhakka: Neopixel, Mia Erlin: Flumen Aeterna, Alexander Salvesen: Ur-Skog. Nähtävissä tapahtuman ajan joka päivä klo 18─21.

Lisätietoja

Lux Like Kouvola -valotaidetapahtuma – Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut – Julkaisut | Facebook

kulttuurituottaja Helena Jetsu puh. 020 615 7420, helena.jetsu(at)kouvola.fi

museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, anu.kasnio(at)kouvola.fi

Tykkää valotaiteesta #luxlikekouvola