Kaupunki säästää energiaa ja kannustaa myös kuntalaisia energiansäästöön – käytännön kysymyksiin vastaa energianeuvoja

Energian säästäminen on aina järkevää. Säästää voi saunomalla ripeästi, lyhentämällä suihkuaikaa ja alentamalla kodin lämpötilaa.

Kaupunki on aloittanut varautumisen energiakriisiin. Energian hinnan räjähdysmäinen nousu pakottaa kaupungin toteuttamaan myös eri tasoisesti kuntalaisten palveluihin vaikuttavia toimenpiteitä. Linjauksista päättää kaupunginhallitus 10.10.

Ennen kaupunginhallituksen kokousta järjestetään kaksi info- ja kuulemistilaisuutta: Kouvolan liikuntaseuroille oma tilaisuus sekä avoin ilta kuntalaisille 4.10. klo 18.00 kaupungintalon juhlasalissa.

Tilanne on erittäin haastava. Kaupungin maksaman sähkön hinta on noussut tammikuusta 2021 peräti 511 prosenttia. ”Meidän on pakko tehdä myös palveluihin vaikuttavia energiansäästötoimia. Lokakuun alusta kaupungin jo korkean sähkön yksikköhinnan ennustetaan tuplaantuvan. Olemme jo aloittaneet viemään käytäntöön pehmeitä energiansäästötoimia, joilla ei ole suurta vaikutusta kuntalaisten palveluihin. Isoista linjauksista, jotka voivat vaikuttaa merkittävämmin kuntalaisten palveluihin päättää keskitetysti kaupunginhallitus. On tärkeää saada asia kokonaisvaltaisesti päätöksentekoon nopealla aikataululla”, sanoo toimitilajohtaja Katja Ahola.

Pehmeitä keinoja ovat mm.  lämmitysjärjestelmien muutokset, kiinteistöautomaation tehostaminen, kohteiden lämpötilojen alentaminen, vajaakäyttöisten tilojen lämmityksen vähentäminen, valaistustehojen alentaminen ja kiinteistöjen ulkovalojen sammuttaminen yöaikaan. Uimahalleissa lämmitetään vain yhtä saunaa per puoli ja veden lämpötiloja lasketaan. Lämpimämpää vettä tarvitsevat vauvauinnit keskitetään yhteen halliin. 

Käynnissä on myös ollut Bongaa energiasyöppö -kampanja kuntalaisille ja henkilöstölle. Sieltä on saatu vinkkejä mm. ilta- ja yövalaistuksen vähentämiseen, jotka on viety kiinteistönhoitajille toimenpiteitä varten. Energiansäästövinkkejä kaupungin kohteissa voi edelleen antaa tästä linkistä. (Bongaa energiasyöppö: Webropolilla luotu kysely (webropolsurveys.com)

Kaikki tarvitaan energiansäästötalkoisiin

Kaupunki kannustaa myös kuntalaisia energian säästöön kaikin mahdollisin keinoin. Käytännön neuvoja asiassa antaa kouvolalaisille kaupungin energianeuvoja Tommi Tuomi.

Hän vastaa niin asumisen, rakentamisen kuin korjausrakentamisenkin energiatehokkuutta ja energiansäästöä koskeviin kysymyksiin. Neuvonta tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse, kotikäynnein ja alueellisissa alan tapahtumissa. Tuomen toimialueeseen kuuluvat Kouvolan lisäksi Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä.

”Palvelu on maksutonta ja puolueetonta. Kannattaa muistaa, että yhden asteen lämpötilan pudotus säästää 5% energiankulutuksessa”, Tommi Tuomi sanoo.

Energianeuvonnan yhteystiedot ja muut lisätiedot löytyvät palvelun verkkosivuilta: https://kymenlaaksonenergianeuvonta.fi/

Kaupunki on mukana Motivan kampanjassa Astetta Alemmas, joka käynnistyy 10.10. Kampanjasivustolta saa hyviä vinkkejä kotitalouksien energiansäästöön jo nyt.

Sähköpulaan varauduttava

Kaupunki on varautunut helmikuusta lähtien Ukrainan kriisin erilaisiin heijastevaikutuksiin. Yksi niistä on tulevan talven mahdollinen sähköpula. Sähkön riittävyydessä tulee olemaan eriasteisia pulmia tulevana talvena, jos Olkiluoto3 -ydinvoimalaa ei saada toimimaan täydellä kapasiteetilla joulukuussa.

”Energiansäästön lisäksi on tärkeää, että kotitalouksissa varaudutaan eripituisten sähkökatkojen varalle”, turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen korostaa.

Hän kannustaa tutustumaan varautumisen näkökulmasta viranomaisten yhteiseen 72tuntia.fi-sivustoon ja kaupungin verkkosivujen infosivuun kouvola.fi/turvallisuus.

Lisätiedot:
Kaupungin energiansäästöt:
Toimitilajohtaja Katja Ahola, puh. 020 615 9013, katja.e.ahola(at)kouvola.fi

Varautuminen energiakriisiin:
Turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen, puh. 020 615 9019, johanna.tauriainen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun