+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Kouvolan talous kääntymässä alijäämäiseksi
 – tasapainotustoimet jo aloitettu

30.10.2018

Ennakoitua suuremmat sote-kulut vetävät Kouvolan kaupungin ensi vuoden tuloksen miinukselle. Talouden tasapainotus on jo aloitettu: Kaupungin omasta toiminnasta on löydetty säästöjä 5,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi on todennäköistä, että Kymsoten edellytetään leikkaavan Kouvolan maksuosuutta 4,7 miljoonalla eurolla.

Kouvolan kaupunginhallitus sai keskiviikkona luettavakseen 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäisen talousarvioehdotuksen. Tämän jälkeen kaupunki sai tiedon siitä, että Kouvolan maksuosuudet Kymsote-kuntayhtymälle ovatkin ensi vuonna 13 miljoonaa euroa suuremmat kuin kaupunki oli arvioinut. Maksuosuuksien oli odotettu kasvavan Kymsoten kanssa elokuussa keskustellusta, mutta kasvun suuruus oli kaupungille yllätys. Tieto käänsi Kouvolan ensi vuoden talousarvion 12,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi
on jo aloitettu virkamiesvalmisteluna: Kaupungin omasta toiminnasta on löydetty säästökohteita 5,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi todennäköistä on, että Kymsoten edellytetään leikkaavan ensi vuoden kustannuskasvuaan 1,5 prosentilla, mikä pienentää Kouvolan 309 miljoonan euron maksuosuutta kuntayhtymän kuluista 4,7 miljoonalla eurolla. Näiden tasapainotustoimien jälkeen kaupungin ensi vuoden tulos jää 2,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Talouden tasapainotustarve jatkuu
vuoden 2019 jälkeenkin. Jotta Kouvolan kaupungin talous saadaan kuntalain edellyttämällä tavalla tasapainoon vuosina 2019–2021, on taloutta sopeutettava myös vuosina 2020 ja 2021 noin 15 miljoonalla eurolla vuodessa.
– Sopeutustarve syntyy osittain siitä, että kaupungin rahoitus eli verotulot ja valtionosuudet pienenevät. Osaltaan sopeutustarvetta lisää menojen kasvu, joka aiheutuu muun muassa Kymsoten ja kaupungin tulevaisuudessa osin päällekkäisistä kustannuksista: esimerkiksi kaikki tukipalvelut eivät pienene samassa suhteessa kuin sote-palveluja siirretään kuntayhtymään, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.
Kunnas korostaa, että kyse on siirtymävaiheen kuluista, ja pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna maakunnallinen sote-ratkaisu tuo alueen kunnille säästöjä.

15 miljoonan euron vuotuisella sopeuttamisella ei vielä kateta vuonna 2018 syntyvää alijäämää, joka on 14–18 miljoonaa euroa. Aiempi taseeseen kertynyt ylijäämä aiheuttaa sen, että katettavaa alijäämää jää tuleville vuosille 12–16 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Marita Toikka nosti kaupunginhallituksen 29. lokakuuta kokouksessa esille yhtenä vaihtoehtona sen, että vuoden 2018 alijäämä katettaisiin lakkauttamalla noin 34 miljoonan euron pääomarahasto.
– Toimenpide tasapainottaisi kaupungin talouden, muttei poistaisi tarvetta talouden sopeuttamiseen ja tiukkaan talouskuriin, Toikka toteaa.
Pääomarahaston mahdollisesta lakkauttamisesta päätetään 10. joulukuuta pidettävässä Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa hyväksytään myös vuoden 2019 talousarvio.
Toikka näkee mahdollisuudet talouden tasapainottamiseen realistisina, mikäli sekä virkamies- että luottamushenkilöjohto sitoutuu lähivuosina tiukkaan talouskuriin ja -seurantaan.
– Kaupungin talous saadaan suunnitelmakaudella tasapainoon. Edellytyksenä on, että käytämme vahvaa talousohjausta, päivitämme palveluverkkoa ja palveluprosesseja sekä tarkastelemme kriittisesti kaikkia toimialojen menoja, henkilöstökuluja unohtamatta. Tarvitsemme myös tulonlisäyksiä ja toimivaa omaisuuden hallintaa. Onnistumme, kun soudamme samaan suuntaan sekä teemme tiivistä yhteistyötä virkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken.

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi
apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 9333, tuukka.forsell@kouvola.fi
talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas@kouvola.fi


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme