+
-+ Tulosta

Ajankohtaista

Kouvolan logistiikka-alueen suunnittelu etenee

20.4.2017

Rautatie- ja maantieterminaalin suunnitteluaineisto on Telan käsittelyssä ensi viikolla sekä nähtävillä tutustumista ja kommentointia varten toukokuussa.

Teknisen lautakunnan käsittelyssä on tiistain kokouksessa Kouvolan rautatie- ja maantieterminaalin (Kouvola RRT) suunnitteluaineisto: strategista yleiskaavaa tarkentava kaavarunkokartta sekä alueen teknisiä ja toiminnallisia ratkaisuja valottava yleissuunnitelma.

Kyseessä on pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä suunnitelma, jonka tavoitteena on Euroopan tasolla merkittävän logistiikka-alueen kehittäminen Kullasvaaran ja Tykkimäen alueelle. Kouvolan rautatie- ja maantieterminaali on määritelty Suomen ainoaksi Euroopan liikenteen (TEN-T) -ydinverkon RailRoad -terminaaliksi. Alueen kilpailutekijä muihin logistiikka-alueisiin on juna- ja kumipyöräliikenteen rahdin yhdistämis- ja optimointimahdollisuus.

Käsittelyyn tulevassa aineistossa esitellään yleissuunnitelma terminaalialueesta, joka koostuu pääperiaatteissaan intermodaalialueesta, korttelialueista, katu- ja rata-alueista sekä viher- ja suojaviheralueista. Intermodaalialue tarkoittaa eri kuljetusmuodot yhdistävää terminaalialuetta, jossa kuljetusmuotoja yhdistelemällä ja kuljetusaikoja optimoimalla voidaan vähentää investointikuluja sekä kontrolloida rahtikuluja. Terminaalialueella voi tulevaisuudessa olla mahdollista käsitellä jopa 1100 metriä pitkiä junia.

Korttelialueille on arvioitu mahtuvan enimmillään noin 300 000 kerrosneliömetriä (k-m²) logistiikkaan ja varastointiin sekä niihin liittyviin yritystoimintoihin kytkeytyvää rakennusalaa. Määrä vastaa noin 42 Saviniemen jalkapallostadionin kokoista alaa.

Jos Tela hyväksyy logistiikka-alueen kaavarungon ja yleissuunnitelman kokouksessaan tiistaina 25.4.2017, tulee suunnitteluaineisto nähtäville tutustumista ja kommentointia varten toukokuussa. Kaava-aineistoon voin tutustua sen nähtävilläoloaikana osoitteessa www.kouvola.fi/rrt tai Tekniikka- ja ympäristötalossa Kuusankoskella (Valtakatu 33, 2.kerros). Suunnitelmaa esitellään myös yleisötilaisuudessa touko-kesäkuun aikana.

Nähtäville tulevat kaavarunko ja yleissuunnitelma eivät ole juridinen, sitova asiakirja vaan ne luovat raamit alueen tarkemmalle suunnittelulle: kaavoitukselle, kunnallistekniikan suunnittelulle ja -toteutukselle sekä alueen toiminnalliselle suunnittelulle. Suunnitteluajanjakson tiiviydestä ja erityisesti alueen kehittymisen vaikean ennustettavuuden johdosta suunnitelmaa tullaan jatkossa vielä tarkentamaan yksityiskohtien osalta.

Suunnittelutyössä ovat olleet mukana Kouvolan kaupungin konsernipalvelut, tekniikka- ja ympäristöpalvelut, Kouvola Innovation Oy, Kaakkois-Suomen ELY-Keskus sekä Liikennevirasto. Suunnittelutyön on tehnyt Destia Oy alikonsultteineen. Suunnittelun yhteydessä on kuultu mm. logistiikan, rautatieliikenteen sekä liikenteen muita asiantuntijoita.

Lisätietoa:
RRT-hanke yleisesti: edunvalvontapäällikkö Petteri Portaankorva, puh. 020 615 1287
Kaavarunko: yleiskaavapäällikkö Marko Luukkonen, puh. 020 615 7169
Yleissuunnitelma (kadut ja tekniset suunnitelmat) suunnittelupäällikkö Tapani Vuorentausta puh. 020 615 7096
(sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@kouvola.fi)
www.kouvola.fi/rrt

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme