Tervetuloa sujuvaan arkeen!

Kouvolan ja Kymenlaakson alueelle kaivataan lisää asukkaita ja työpaikka on usein syy asuinpaikan valinnalle. Houkuttelevat työnteon sekä asumisen mahdollisuudet vaikuttavat muuttopäätöksiin. Kouvolan kaupungin koordinoima Talenttimagneetti – osaajien houkuttelun käynnistäminen –hanke (EAKR) on tuottanut sisältöjä ja videoita, joilla tuetaan yritysten rekrytointeja ja nostetaan esille tarinoita, tekoja ja sitä hyvää mitä meillä täällä on.

Hyvinvointi omassa arjessa, ilman ruuhkia, on meillä oikeasti mahdollista. Kuva Talenttimagneetti –kuvapankki (2021), kuvaus Tavaton media

Kouvola ja laajemmin koko Kymenlaakso tarjoaa ihanteellisen asuinympäristön moniin elämäntilanteisiin. Turvallisuus, luonnon läheisyys, palveluiden läheisyys, monipuoliset vapaa-ajanmahdollisuudet sekä hyvä sijainti ja kulkuyhteydet mahdollistavat sujuvan arjen eri elämäntilanteisiin. Etätyön lisääntymisen myötä meiltä löytyvä väljyys ja luonnon rauha ovat nousseet omaan arvoonsa.

Huomatkaa, että osaajilla tarkoitan tässä tekstissä sekä korkeakoulutettuja huippuasiantuntijoita, että ennen kaikkea yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeitä perustöitä tekeviä ammattilaisia.

Perhemyönteiset toimintamallit houkuttelevat

Uudenlaiset työnteon muodot sekä osaajien tarpeet yhdistää työtä ja vapaa-aikaa joustavasti haastavat yrityksiä kehittämään toimintamallejaan. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri ry, Kouvolan kaupungin Talenttimagneetti-hanke sekä Mothers in Business Kymenlaakso ovat yhteisellä somekampanjalla nostaneet esiin perhemyönteisyyden merkitystä työntekijöiden houkuttelussa ja työntekijöiden kokonaisvaltaisen elämän kannalta.

Medialouhoksen Jouni Kallio ja Tuomas Petsalo kuvasivat Kouvolan lakritsilla työskentelevän Virven ja hänen tyttärensä Saanan arkea kuvaavaa videota Mansikkamäen koululla helteisenä kesäpäivänä. Kuva: Jaana Lauhkonen-Teräväinen

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka herättelee somekampanjan esittelyvideolla pohtimaan “Mitä perhemyönteisyys merkitsee?”. Ennen kaikkea perhemyönteisyys merkitsee sujuvaa arkea ja hyvää elämää.

Pienellä toimintatapojen muutoksella yrityksen toimintakulttuurissa, voi olla osaajalle suuri vaikutus. Kampanjaan liittyvillä videoilla esitellään kolmen kouvolalaisen yrityksen; Fimpec Engineering Oy, Kouvolan lakritsi ja Lumon Oy; perhemyönteisiä toimintamalleja työntekijöiden arjen tarinoiden kautta.

Esimerkit haastavat muita yrityksiä tarkastelemaan työntekijöidensä arjen sujuvoittamista sekä lisäämään sitä kautta heidän hyvinvointiaan. Videoilla ovat keskiössä lapsiperheet, mutta perhemyönteisyydellä voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi ikäihmisten omaisten arkea tukevia toimintamalleja.

Lapset tekevät läksyjä pöydän ääressä ja isä tekee samalla töitä tietokoneella.

Perhemyönteiset toimintamallit sujuvoittavat perheiden arkea. Fimpec Engineering Oy:llä tehdään paljon etätöitä, mikä mahdollistaa yhteisen ”läksyhetken” lasten kanssa.   Kuva: Talenttimagneetti –kuvapankki (2021), kuvaus Medialouhos, Jouni Kallio

Vetovoimainen paikka sittenkin?

Yritykset tarvitsevat oman toimintansa tueksi toimivan ja kehittymisen mahdollistavan toimintaympäristön.  Osaajien houkutteluun ja alueen veto- sekä pitovoiman edistämiseen tarvitaan leveitä hartioita ja eri tahojen yhteistyötä. Talenttimagneetti-hanke onkin koonnut verkostoa kehittämään aiheeseen liittyvien teemojen ympärille uusia toimintamalleja. Yritysten on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa osaajien silmissä, mutta uusien osaajien rekrytointitilanteessa myös alueen vahvuuksien esille tuominen voi olla kiinnostavaa.

Muualta tänne muuttaneet näkevät uuden asuinalueensa tuorein silmin. Uusipaaston perheen vanhemmat löysivät töitä Kouvolasta, muuttivat tänne Jyväskylästä ja ihastuivat seutuun. Heidän tarinansa on luettavissa Iltalehden artikkelissa.

Uusipaaston perhe Mielakan räsymatolla. Kuva: Talenttimagneetti –kuvapankkai 2021, kuvaus Medialouhos Jouni Kallio

Monet nuoret lähtevät synnyinseudulta muualle opiskelemaan ja tekemään töitä, mutta palaavat ehkä myöhemmin perheen perustamisvaiheessa, lähemmäs isovanhempia. Muualla vietettyjen vuosien jälkeen on vertailukohtaa ja varhaisten vuosien elinympäristö voi näyttäytyä houkuttelevana. Kouvolasta pääkaupunkiseudun hektiseen menoon kyllästynyt löytää meiltä arkeensa hiljaisuutta, turvallisuutta, aikaa ja yhteisöllisyyttä.

Kysyimme kesäkuussa Kouvolan vapaa-ajan asukkailta ajatuksia mökkipaikkakunnastaan ja etätyön tekemisestä kesäpaikassa. Lähes puolet voisi harkita muuttoa tänne pysyvästi. Vastauksista huokui tyytyväisyys vaikka kehittämisen kohteitakin tunnistettiin. Tässä muutama poiminta etätyökokemuksista:

”Auringon noustessa aamukahvit laiturilla Kymijokea katsellessa on paras aloitus etätöille. Aivan erilainen aamu, kuin työpaikan ikkunasta katsellessa autojen menoa Espoosta Helsinkiin Länsiväylän ruuhkassa.”

”Kokouspainotteinen työpäivä loppukeväällä ja kesäaikaan vapaa-ajanasunnolta käsin mahdollistaa uimisen ja nokoset riippukeinussa kokousten välissä. Todellista luksusluokan etätyötä.”

”Huonot 4G yhteydet estävät aktiivisen etätyöskentelyn. Tätä asiaa kohentamalla oikeasti harkitsisin huomattavasti enmmän Kouvolassa oloa.”

”On kyllä rentouttavaa aloittaa työpäivä luonnon rauhassa. Työhuone on kaunis maisema.”

Huomataan paras ja puhutaan hyvää omasta kotiseudustamme

Lasten kanssa työskenteleville ja vanhemmille ”huomaa hyvä” –ajattelutapa on varmasti tuttu. Voidaanko samaa soveltaa muuhunkin ja nähdä hyvää tai jopa parasta myös omassa asuinympäristössämme ja sanoa se myös ääneen? Talenttimagneetti ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet Etukeno, Älykkäät kulttuurikylät sekä Eloa ja iloa järjestivät yhdessä Huomaa paras Kymenlaaksossa -webinaarin ja se kokosi 29.9.2021 nelisenkymmentä mm. rekrytoinnin ja markkinoinnin ammattilaista pohtimaan millaisia tyyppejä Kymenlaakson kunnat olisivat ja miten ne markkinoisivat itseään joko uuteen työpaikkaan tai treffikumppanille.

”Huomaa paras Kymenlaaksossa”-webinaarin lähetystauolla Kouvolan kaupungin studiolla yhteishenkeä nostattamassa (vasemmalta): projektipäällikkö Jaana Lauhkonen-Teräväinen, inspiraatiopuheenpitäjänä toiminut Experience Advisor, Investor Mikko-Pekka Hanski, tilaisuuden fasilitaattorina toiminut projektipäällikkö Irina Kujanpää sekä toinen pääpuhuja sekä lakukeisari Timo Nisula. Kuvasta puuttuu kolmas inspiraatiopuhuja työelämäuudistaja ja valmentaja Riitta Hyppänen. Tilaisuuden teknisestä toteutuksesta vastasi Kouvolan kaupungin studiotiimin Reijo Saksa joukkoineen. Kuva: Minttu Penttilä

Projektipäällikkö Laura Lehtinen Xamk:n Älykkäät kulttuurikylät –hankkeesta kirjoitti blogitekstin tilaisuuden annista, lue tästä.

Puheista tekoihin

Kouvolassa asuvana kahden alakouluikäisen pojan äitinä voin allekirjoittaa alueen tarjoamat mahdollisuudet sujuvaan arkeen. Haasteita riittää perheellisillä ja perheettömillä. Yritykset ovat toiminnasta ja koosta riippuen enemmän ja vähemmän ketteriä. Julkiset organisaatiot tekevät säästöpaineissa parhaansa ja kehittämistä riittää. Pysähdytään välillä kuitenkin katsomaan ympärille. Uusien osaajien houkuttelemiseksi tarvitaan meitä kaikkia.

Yhdellä perhemyönteisen kampanjan videoista todetaan, että äidin tehtävä on auttaa työpaikalla muita voimaan paremmin. Voimmeko ottaa haasteen vastaan ja ajatella, että meidän kaikkien tehtävä on auttaa toinen toisiamme viihtymään omassa arjessamme ja asuinkunnassamme? Vaikka puhetta saattaa olla joskus liikaa ja tekoja liian vähän, niin usein puheet muuttuvat todeksi, joten puhutaan hyvää ja huomataan paras Kouvolassa ja Kymenlaaksossa! Ja tehdään myös niitä tekoja!

Jaana Lauhkonen-Teräväinen
Projektipäällikkö
Talenttimagneetti – osaajien houkuttelun käynnistäminen (EAKR)
Puh. 020 615 6159, 040 1827 159
jaana.lauhkonen-teravainen@kouvola.fi

Talenttimagneetti – osaajien houkuttelun käynnistäminen –hanketta rahoittavat ajalla 1.1.2020-31.3.2022 Uudenmaan liitto ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Kouvolan kaupunki. Rahoituksen myöntäjänä on Kymenlaakson liitto.

 

 

Sivun alkuun