Uusia koronasuosituksia liikunta- ja urheiluseuroille – Kymsote pyytää, että yhteisistä kimppahaleista ja käsiläpyistä luovuttaisiin

Alueellisen koronaohjausryhmän kokouksessa päätettiin uusista suosituksista, jotka koskevat urheiluseuroja.

Mansikka-ahon liikuntahalli

Kymenlaakson alueellinen koronaohjausryhmä kokoontui 21.10.2020 Kymsoten johdolla päivittämään koronavirukseen liittyvää tilannekuvaa ja pohtimaan rajoitusten ja suositusten tarpeita.

Kymenlaaksossa todettiin tapahtuneen viime perjantain jälkeen poikkeuksellisen paljon, yli 200 korona-altistumista. Epidemiassa olemme kuitenkin edelleen perustasolla, koska tartuntaketjut ovat olleet jäljitettävissä ja hallitsematonta epidemiaa ei ole lähtenyt leviämään. Tilanne on tällä hetkellä kuitenkin erittäin vaikeasti ennustettava, ja koronatilanne alueella voi huonontua hyvin nopeasti.

Kaikki tähän mennessä annetut ohjeet ja rajoitukset ovat edelleen voimassa, ne voi tarkistaa täältä.

Uusia suosituksia

Alueellisen koronaohjausryhmän kokouksessa päätettiin seuraavista uusista suosituksista jotka koskevat urheiluseuroja:

  • Urheiluseuroille suositellaan, että harjoitukset ja harrastepelit sekä -kilpailut järjestetään vuoden loppuun asti ilman yleisöä siten, että paikalla on vain toiminnan kannalta välttämätön henkilöstö.
  • Muiden kuin urheilijoiden, kuten toimihenkilöiden suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja pelitilanteissa.
  • Myös joukkueiden ja urheilijoiden kohtaamisia esimerkiksi hallien auloissa ja pukuhuoneissa kannattaa välttää mahdollisimman paljon.
  • Kymsoten tartuntatautiviranomaiset pyytävät myös, että yhteisistä kimppahaleista ja ns. ”käsiläpy” –kulttuurista nyt luovuttaisiin.

Esimerkiksi junioriharrastajien vanhempien suositellaan siis vain toimivan kuljettajina treeneihin tai otteluihin / kilpailuihin ja välttävän liikkumista urheiluhallien ja muiden tilojen sisällä. Näin pienennetään kontaktien ja mahdollisten altistuneiden määrää, jos jollain läsnäolijalla todetaan koronavirus. Monissa liikuntapaikoissa tilat ovat melko ahtaat eikä turvavälien toteutumista voida varmistaa.

Myös joukkueiden ja urheilijoiden kohtaamisia esimerkiksi hallien auloissa ja pukuhuoneissa kannattaa välttää mahdollisimman paljon. Esimerkiksi urheilutiloissa kun edelliset urheilijat lähtevät ja seuraavien vuoro alkaa, kannattaa toiminta yrittää suunnitella niin, että kohtaamisia tulisi aulatiloissa ja pukuhuoneissa mahdollisimman vähän. Myös tämä pienentää altistuneiden ja karanteeniin joutuvien määrää, mikäli jollain läsnä olevista todetaan koronavirus.

Kymsoten tartuntatautiviranomaiset pyytävät myös, että yhteisistä kimppahaleista ja ns. ”käsiläpy” –kulttuurista nyt luovuttaisiin. Eli yhteisiä käsiläpyjä tai kimppahaleja joukkueen kesken ei tehtäisi esimerkiksi maalin jälkeen. Käsiläpyt ovat – niin hassulta kun se kuulostaakin – yksi mahdollinen tartuntareitti viruksen leviämiselle joukkueen sisällä. Kun lätkäistään pesemättömät kädet vastakkain, virus siirtyy helposti kädestä toiseen. Myös halatessa virus tarttuu herkästi. Eli toivottavasti voisitte miettiä muita tapoja juhlia esimerkiksi maalien tekemistä, se voisi osaltaan auttaa tartuntojen hillitsemisessä erityisesti joukkuelajeissa.

Seurat toimineet vastuullisesti

Kaupunki kiittää kaikkia seuroja erinomaisesta yhteistyöstä. Urheiluseurat Kouvolassa ovat suhtautuneet vastuullisesti ja rakentavasti koronaan liittyviin rajoituksiin. Pyrimme myös kaupungin puolella koko ajan hakemaan ratkaisuja, joilla urheilu- ja liikuntapuolen harrastustoiminta ja edustustoiminta voisi jatkua mahdollisimman normaalisti koronatilanteesta huolimatta. Yritetään yhdessä minimoida suurimmat riskit, jotta saisimme pitää koronatilanteen kohtuullisen rauhallisena Kymenlaaksossa eikä tiukkoihin rajoituksiin tarvitsisi mennä.

Lisätiedot:

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén, johanna.franzen@kouvola.fi, 0406722846

Sivun alkuun