Sodat muuttuvat, Venäjä pysyy

Kouvolan Turvallisuuskonferenssissa 13. syyskuuta puhuneen Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Jyri Raitasalon mukaan sodankäynti muuttuu, mutta ei niin nopeasti kuin kuvitellaan: – Huolimatta ”kyberhypestä” sota on edelleen laajamittaista fyysisen väkivallan käyttöä. Ukrainassa on tapettu 13 000 ihmistä neljäkymmentä vuotta vanhoilla välineillä. Irakissa ja Afganistanissa työkalut olivat vielä vanhempia.

Konferenssissa esiintyneet asiantuntijat näkivät Venäjän suurimpana uhkana rauhalle Euroopassa.

Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-ahon mukaan Venäjä on kiistatta osapuoli Itä-Ukrainan taisteluissa: – Selvä todiste tästä on vankienvaihto-operaatio nimenomaan Venäjän ja Ukrainan välillä.
Tutkijatohtori Kalev Stoicescu Viron kansainvälisestä puolustus- ja turvallisuuskeskuksesta toteaa tilanteen kiristyneen niillä alueilla, missä Venäjä ja Nato ovat lähimpänä toisiaan, Mustanmeren alueella ja Baltiassa. – Jännityksen lisääntyminen on merkki Venäjän heikkoudesta, ei sen vahvuudesta.

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) näkee, että Suomi pärjännyt hyvin puolustusvalmiuden ylläpidossa. – Meidän pitää vain tehdä nyt enemmän kuin kymmenen vuotta sitten välttääksemme luisumisen kriisiin.

Puhujat olivat tyytyväisiä Suomen puolustuspoliittiseen tilanteeseen.

Puolustusvoimien tutkimusjohtaja Jyri Kosola listasi erityispiirteitä, jotka vaikuttava sodankäynnin tulevaisuuteen Suomen näkökulmasta: – Asevelvollisuus armeija on meille voimavara. Varusmiehet tuovat meille modernissa sodankäynnissä tarvittavaa osaamista siviilielämästä. Arktisilla alueilla ei ole ainoastaan kylmää vaan täällä myös satelliitit ovat matalalla ja metsä aiheuttaa häiriöitä. Merkittävin erityispiirre on käsityksemme uhkasta – olemme varautuneet oikeaan sotaan emmekä niinkään muiden kriisien käsittelyyn.

Thalesin Suomen maajohtaja, Rauno Säteri odottaa uusien hävittäjien sisältävä tekoälyä ja koneiden syväoppimista, jonka toimintamallit ovat tuttuja terveydenhuollosta ja lentoliikenteestä.

Patrian Jukka Holkeri edellyttää hankittavilta hävittäjiltä paitsi suorituskykyä myös toimivuutta: – On aivan eri asia, onko koneista käyttökunnossa puolet vai 90 prosenttia.

Kouvolan kaupunki järjestää 13.–14.9.2019 kansainvälisen Kouvolan turvallisuus -tapahtuman. Tapahtuma on kaksiosainen. Perjantain kutsuvieraskonferenssia seuraa suurelle yleisölle tarkoitettu Turvallisuusareena lauantaina.

Päivän aikana korkean tason päättäjät ja asiantuntijat keskustelevat päivänpolttavista turvallisuusaiheista kuten asevelvollisuuden kehittymisestä, hybridiuhista, tulevaisuuden taistelukentistä, suursodan riskistä sekä uhkakuvista Itämeren alueella.

Lisätietoja
Kimmo Collander
050 431 4982
kimmo.collander@rudpedersen.com

Lisätietoa tapahtuman ohjelmasta ja puhujista nähtävissä tapahtuman kotisivuilla kouvolanturvallisuus.fi

Sivun alkuun