Mistä Kouvola on tehty? -näyttely avautuu Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa avautuva uusi näyttely ”Mistä Kouvola on tehty?” kutsuu näyttelykävijät pohtimaan omaa suhdettaan kotiseutuunsa. Näyttelyssä saa pysähtyä omien muistojensa ääreen, oli koti missä vain. Muisteluun innostetaan koko pienen salin täyttävällä muistelupelillä.

Kaupungin tekevät siellä asuvat ja sitä kodikseen kutsuvat ihmiset. Nykyinen Kouvola on tehty vuonna 2009. Silloin saman nimen alle yhdistyivät Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala. Näyttelyn nostalginen kuva- ja filmimateriaali on kerätty koko nykyisen Kouvolan alueelta. Niiden teemat vievät elämänkaaren eri vaiheisiin koulunpenkiltä kotiin ja työelämästä vapaa-aikaan. Näyttely kysyy kävijöiltään, mistä Kouvola on heille tehty ja missä ovat heille tärkeät paikat. Tärkeä paikka voi olla vaikka se paras kalapaikka tai puisto, jossa hengailtiin nuorena – ei välttämättä jokin kaikkien tuntema maamerkki.

Kuvakollaasi Anjalankosken, Elimäen, Kuusankosken, Jaalan, Kouvolan ja Valkealan kuvista. Kuvien päällä keltainen teksti: Mistä kouvola on tehty?
Kuvat: Anjalankoski: Inkeroisten vanha kartonkitehdas 1965. Elimäki: Mamsellimylly 2011, kuvaaja Johannes Wiehn. Kuusankoski: Kimmo Pyykön Kolmoiskosket 1971, kuvaaja Eero Suikki. Jaala: E. Paavolaisen kauppa 1980-luvun alussa, kuvaaja Raimo Sävilä. Kouvola: Urheilupuiston uimahalli 1970-luvulla, kuvaaja Raimo Sävilä. Valkeala: Repoveden riippusilta 1980-luvulla, kuvaaja Osmo Pykälä.

Museo kerää tärkeitä muistoja

Näyttelyn tekstit pohjautuvat aitoihin muistoihin ja sitaatit ovat suoraan erilaisista muistitietolähteistä. Näyttelyssä halutaan saada talteen myös kävijöiden muistoja. Museota kiinnostavat ihan arkiset asiat eivät pelkästään merkkihenkilöt tai erikoisuudet. Pienikin muisto on museoille arvokasta tietoa. Tavallinen arki häviää, jos muistoja ei saada talteen.

Muisteluun kannustetaan näyttelyssä myös pelin avulla. Koko pieni sali on muuntautunut suureksi pelilaudaksi, joka johdattelee Muistojen polulle. Peliä voi pelata perheen pienimpien ja isompienkin kanssa yksin tai porukassa.

Näyttelyssä pääsee näkemään muun muassa valokuvanäytöksiä suurelta näytöltä ja nostalgisia esittelyfilmejä Kouvolan eri alueilta. Kaikki esineet ja kuvat ovat Poikilo-museoiden kokoelmista. Museokokoelmat kertovat tulevaisuuden ihmisille, mistä tämän päivän Kouvola on tehty. On tärkeää, että kokoelmiin kartutetaan monipuolisesti erilaisia kokemuksia ja näkökulmia.

Näyttelyn ajatuksena on sekä houkutella muistelemaan että esitellä museoissa tehtävää tallennustyötä” summaa kaupunginmuseon näyttelyistä vastaava amanuenssi Minna Isopahkala. ”Museo ei tallenna pelkästään valokuvia ja esineitä vaan niiden ympärille kietoutuvaa elämää. Tätä varten talteen halutaan saada myös ihmisten tarinoita ja muistoja. Tässä näyttelyssä ei kerrota kovaa faktaa vaan kannustetaan uppoutumaan omiin pohdintoihin.”

Kaupunginmuseon aulassa on vitriini, johon on saatu lainaksi kouvolalaisten omia, tärkeitä esineitä. Vitriinissä on mm. suutarin työvälineitä ja pesäpalloräpylä, Kossilan liikenteen aikatauluja ja kuvaprojektori 1900-luvun alusta.

Jokelan kansakoulun oppilaita luokkakuvassa vuonna 1965. Kuva Eero Suikki.
Jokelan kansakoulun oppilaita luokkakuvassa vuonna 1965. Kuva Eero Suikki.

Näyttelyn työryhmä

Näyttelyn sisällöstä on vastannut amanuenssi Minna Isopahkala yhdessä Poikilo-museoiden muun henkilökunnan kanssa. Näyttelyssä nähtävät valokuvat, filmit ja esineet ovat Poikilo-museoiden kokoelmista. Näyttelyn graafisesta suunnittelusta on vastannut Amanda Kareenkoski ja näyttelysuunnittelusta Tarja Kunttunen.

Lisätietoja:
Amanuenssi Minna Isopahkala
puh. 020 615 8332, minna.isopahkala(at)kouvola.fi
Lisätietoja näyttelystä Poikilo-museoiden sivuilla Mistä Kouvola on tehty? – Poikilo

Mistä Kouvola on tehty?
23.11.2023–13.10.2024
Kouvolan kaupunginmuseo Poikilo
avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17

Sivun alkuun