Kouvolan tietoteospalkinto 2023 Eero Niinikoskelle ja Suomen Paperitaidegalleriayhdistys ry:lle

Voittoisa teos Paperitaiteen tuhkimotarina. Suomen Paperitaidegalleria 20-vuotta 1989–2009 on tiivis ja monipuolinen kertomus Suomen Paperitaidegallerian synnystä, sen aktiivisesta näyttelytoiminnasta ja galleriatoiminnan päättymisestä. Eero Niinikosken lisäksi teoksen kirjoittajina toimivat Inka Laine ja Annamari Haimi Suomen Paperitaidegalleriayhdistys ry:stä.

Kirja on nimensä mukaisesti kaunis kuvaus kuusankoskelaisen paperin matkasta tuiki tavallisesta A4-arkista upeiden taideteosten valmistusmateriaaliksi.

Paperitaiteen tuhkimotarina kertoo, kuinka paperitaide nousi marginaalitaiteen asemasta kansainvälisestikin arvostetuksi kuvataiteen muodoksi. Eero Niinikosken johtaman paperitaidegallerian aktiivisen näyttely- ja tiedonvälitystoiminnan arvo taiteen edistäjänä valtakunnallisella ja jopa kansainvälisellä tasolla tulee kirjassa hyvin esille. Tästä voimme kouvolalaisittain olla hyvin ylpeitä.

Yhtenä taiteen keskeisistä tehtävistä voidaan pitää uuden etsimistä ja tuoretta tulkintaa. Tämä näytti toteutuneen paperitaidegallerian näyttelyissä varsin hyvin, mikä välittyy myös kirjan sivuilta. 

Amanda Kareenkosken graafinen suunnittelu toimii erinomaisesti, sillä kuville on jätetty tarpeeksi tilaa ja lukijalle ilmaa hengitettäväksi. Kirja on pienestä koostaan huolimatta tuhti tietopaketti ja toimii mainiosti sekä historiateoksena että taidekirjana.

Teos valittiin viiden ehdokkaan joukosta

Joka kolmas vuosi jaettava tietoteospalkinto jaettiin Kouvolan pääkirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa tiistaina 14.2.203. Palkinto on 1 500 euroa ja se myönnetään tunnustuksena yksittäiselle kirjoittajalle, tutkijalle tai ryhmälle, jonka kirja tai muu työ on tuonut esille yleisesti kiinnostavaa ja/tai uutta tietoa Kouvolasta tai Kymenlaaksosta. Kouvolan tietoteospalkinnon tarkoituksena on lisätä alueen tietokirjallisuuden tunnettavuutta ja arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Valinnan voittajasta teki tietoteospalkinto –työryhmä, johon kuuluvat kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu, kaupunginkirjaston tietokirja-asiantuntija Anna-Mari Andersson, Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustaja Timo Mankki sekä kaupungin työntekijäedustajana kaavoitusarkkitehti Hannu Purho.

Teos valittiin viiden ehdokkaan joukosta. Ehdokkaiden valinnassa painotettiin palkintosääntöjen mukaisesti yleisesti kiinnostavan ja uuden tiedon esiintuomista Kouvolasta, samoin kuin teosten ansioita laadukkaina ja suurelle yleisölle soveltuvina tietokirjoina.

Lisätietoja:

Tietoteosehdokkaat ja palkintosäännöt: Kulttuuripalkinnot – Kouvolan kaupunki

Kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa, jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi,
puh. 020 615 8591

Sivun alkuun