Kouvolan kulttuuripalkinnon 2022 sai Jättömaa ry

Kulttuuripalkinnon saanut Jättömaa ry edustajineen sekä neljä palkintolautakunnan jäsentä seisovat rivissa lavan edustalla aurinkoisessa säässä. Miehellä on kunniakirja kädessä. Naisella on kukkakimppu.

Jättömaa ry on järjestänyt poikkitaiteellista ja valtakunnallisestikin tunnettua Jättömaa-kulttuurifestivaalia Kouvolassa vuodesta 2010 lähtien lähes vuosittain. Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan myöntämä vuosittainen kulttuuripalkinto sekä kunniamaininta julkistettiin Kouvola-päivän tapahtumassa Kuusankoskitalon puistossa sunnuntaina.

Kulttuuripalkintotyöryhmän mukaan Jättömaan lähes vuosittain järjestämä festivaali tuo kulttuuria esiin monipuolisesti. Ohjelmisto koostuu musiikki-, teatteri-, video- ja mediataide-, performanssi-, runo- ja tanssiesityksistä sekä kuvataideteoksista. Tapahtuma edistää monipuolisesti kulttuurin harrastamista ja tunnettavuutta kotipaikkakunnalla mutta on tunnettu valtakunnallisestikin. Innostuksen palon voi löytää joko tapahtuman järjestämisestä tai tapahtumassa vierailemalla.

Kulttuuripalkintoryhmä toteaa perusteluissaan, että ”Jättömaa kannustaa kulttuurin ja taiteen toimijoita yhteiseen kokoontumiseen ja taiteen ilmaisuun, luo osallistujille foorumin tuoda esille taidetta sekä antaa yleisölle mahdollisuuden kokea omakohtaisesti monen eri taiteen lajin taideteokset samassa festivaalissa. Sen intiimeissä puitteissa ovat esiintyneet akustisesti niin valtakunnallisesti jo menestyneet, kuin aloittelevatkin artistit.

Jättömaa on lähtökohtaisesti ei-kaupallinen tapahtuma, ja aidosti avoin niin uusille kulttuurin muodoille kuin kaiken ikäisille kävijöillekin. Se kokoaa artisteja ja eri alojen taiteilijoita ympäri Suomea ja tuo Kouvolaa positiivisesti esiin.”

Tapahtuma on järjestetty useamman kerran Kasarminmäellä mutta vuonna 2021 se vieraili muutaman vuoden tauon jälkeen Huhdasjärvellä. Tänä vuonna Jättömaa kylässä II järjestetään 23-24.7.2022 Taidekeskus Antareksen ympäristössä Sippolassa.

Tunnustus merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta saavutuksesta

Kouvolan kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta myöntää palkinnon vuosittain kulttuuripalkintotyöryhmän esityksen perusteella. Työryhmään kuuluvat: Selja Kunttu, puheenjohtaja, jäsenet: Anne Hasu, Janita Rahikainen, järjestöjen edustaja: Jaana Ahola sekä Jaana Vuorio-Palmumaa, sihteeri.

Palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa. Vuonna 2021 palkinnon sai Sirkus Bravuuri.

Kunniamaininta kulttuurin tuomisesta kauppakeskukseen

Kulttuuripalkintotyöryhmä myönsi kunniamaininnan kauppakeskusjohtaja Monica Kuusiselle. Perusteluiden mukaan Kuusinen on madaltanut kulttuurin harrastamisen kynnystä tuomalla kulttuuria monipuolisesti kauppakeskus Veturissa asioivan yleisön keskelle.

Eri taiteenlajeja, esimerkiksi musiikkia, tanssia, kuvataidetta ja valokuvataidetta on saatu houkuttelevasti ja helposti saavutettavasti kauppakeskusympäristöön. Ostosreissulla on helppo poiketa näyttelyssä tai jäädä seuraamaan musiikkiesityksiä.

Lisätietoja:

Kulttuuripalkinnot – Kouvolan kaupunki

Jättömaa 2022 (jattomaa.fi)

Kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa, jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi, puh. 020 615 8591

Sivun alkuun