Kouvola kantaa yhteiskuntavastuunsa ja säästää energiaa sulkemalla tiettyjä palveluita vaiheittain

Energian- ja kustannusten säästämiseksi kaupunki on päättänyt pitää loppuvuoden auki vain Valkealan ja Kuusankosken uimahallit. Inkeroisten uimahalli aukeaa tammikuussa 2023. Jäähalleista auki pysyvät muut paitsi Inkeroisten halli. Säästösyistä Lumon Areenan pikkujää suljetaan talvikaudeksi ja Lehtomäen tekonurmikenttä jätetään lämmittämättä.

Kouvolan kaupunki on päättänyt järeistä keinoista energian säästämiseksi syys- ja talvikaudella 2022-2023. Päätösten mukaan:

  • Inkeroisten uimahalli avataan 2.1.2023
  • Urheilupuiston uimahalli suljetaan 1.11.-31.3.2023
  • Valkealan uimahalli suljetaan 23.12.2022 ja avataan syyskaudella 2023
  • Lumon Areenan pikkujää suljetaan 1.11.2022 alkaen ja avataan syyskaudella 2023
  • Lehtomäen tekonurmikenttää ei lämmitetä tulevana talvikautena
  • Inkeroisten jäähalli suljetaan 1.11.2022 ja avataan syyskaudella 2023

Jää- ja vesiurheilua voi Kouvolassa edelleen harrastaa talven aikana

Kaupungin energiansäästötoimet painottuvat paljolti liikuntatiloihin, sillä niiden energiankulutus on suurta. Suurimmat säästöt – yhteensä noin 550 000 euroa – saadaan rajoittamalla käyttöä kaupungin kiinteistöistä eniten energiaa kuluttavista uimahalleista ja jäähalleista. Summaan sisältyy myös Haanojan Haalin sulkeminen.

Päätökset tilapäisten sulkujen osalta on tehty niin, että kaupungissa on edelleen jäähalleja ja uimahalleja sekä kuntalaisten että seurojen käytössä. Kouvolan neljästä uimahallista pidetään avoinna hallit, jotka pystyvät palvelemaan kattavasti kaikkia käyttäjäryhmiä, erityisesti lapsia ja nuoria sekä liikuntarajoitteisia. Esimerkiksi Urheilupuiston uimahalli suljetaan, koska halli ei palvele liikuntarajoitteisia. Inkeroisten ja Valkealan uimahallit sen sijaan ovat liikuntaesteettömiä ja vuorottelevat sulkuaikana, jotta käytössä on koko ajan yksi esteetön uimahalli liikuntarajoitteisille.

Kuusankosken uimahalli pidetään avoinna, koska uimahallissa pidetään viikonloppuisin vauvauinteja ja pikkuallas voidaan lämmittää erikseen. Lisäksi pikkuallas on kooltaan monikäyttöinen ja tarvittaessa jaettavissa eri käyttäjille.

Auki pidettävien uimahallien aukioloaikoja laajennetaan ja palveluita muokataan uudelleen. Esimerkiksi Kuusankosken uimahallissa järjestetään lapsille ja nuorille kahden tunnin hyppyaika viikossa, jolloin radat vapautetaan hyppääjien käyttöön. Tarkemmista yksityiskohdista tiedotetaan erikseen.

Jäähallien osalta kaupungin neljästä jäähallista suljetaan Inkeroisten jäähalli, koska siinä on pienimmät kävijämäärät muihin halleihin verrattuna.

Kouvolan kaupunki huomioi koulujen liikuntatuntien sekä urheiluseurojen tarpeet ja jakaa vuoroja jää- ja vesiurheilun osalta uudelleen junioripainotteisesti, jotta lasten ja nuorten liikuntaharrastukset kärsisivät vähiten tässä hankalassa tilanteessa. Esikoululaisten ja koululaisten uimaopetus pyritään siirtämään toisiin halleihin tai korvaaviin ajankohtiin.

Hyvinvoinnin lisäämiseksi ja liikunnan harrastamisen ylläpitämiseksi Kouvolan kaupunki kannustaa omatoimiseen liikkumiseen ja panostaa talvikaudella ulkoliikuntapaikkoihin tavanomaista enemmän sääolosuhteet huomioiden.

Sulkuajat pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti esimerkiksi tekemällä niiden aikana tarvittavia vuosihuoltoja ja mahdollisia remontteja.

Pehmeät keinot tuovat lisäsäästöjä

Kouvolan kaupunki on vienyt syksyn aikana käytäntöön jo helposti toteutettavia, pehmeitä toimenpiteitä vastatakseen energiakriisin aiheuttamiin energiasäästötarpeisiin. Liikuntapalveluissa pehmeät keinot tuovat n. 180 000 euron säästöt:

  • Kiinteistöjen ilmanvaihdon aikataulujen tarpeenmukainen ohjaus käyttöprofiilin mukaan kohteissa, joissa se on mahdollista
  • Liikuntatilojen sisälämpötila pyritään pitämään 18–20 °C:ssa
  • Tilatehokkuus kaikkien liikuntahallien kohdalla
  • Uima-altaiden lämpötilan lasku +26 °C:een
  • Uimahalleissa päällä yksi sauna per puoli
  • Vauvauintien keskittäminen Kuusankosken uimahalliin
  • Kiinteistöjen ulkovalot pois yöaikaan
  • Luistelualueiden, kuntoratojen, hiihtolatujen valaistus aloitetaan vasta hiihtokauden alkaessa, arviolta vuoden alussa
  • Tekonurmikentillä valaistus päällä vain varattujen harjoitusten ja pelien aikana
  • Kuusankosken tekojäätä ei oteta käyttöön kaudella 2022–2023
  • Saviniemen palloiluhallin sisälämpötilan alennus viidellä asteella lämmityskauden ajaksi

Taustalla energiahintojen räjähdysmäinen kasvu

Tehokkaiden ja nopeiden säästötoimenpiteiden taustalla on räjähdysmäinen nousu energiahinnoissa. Kouvolan kaupungin tilapalvelut arvioi, että vuoden 2022 osalta kaupungin energiakustannusten budjettiylitys on n. 5,2 miljoonaa euroa, mikäli nykyisellä kulutuksella jatketaan. Energian hinnasta riippuen ylitys voi olla vieläkin suurempi.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaupunki tavoittelee näillä ja muilla toimilla kolmen miljoonan euron säästöjä energiakustannuksissa. (Dynasty tietopalvelu – Kouvolan kaupunki) Muutokset palveluissa on tehty Kouvolan kaupungin liikuntapalveluissa viranhaltijapäätöksinä.

Sulkemisen kautta muodostuneita säästöjä tarkastellaan koko kaupungin osalta kuukausitasolla ja raportoidaan lautakunnille.

Yllä mainitut liikuntapalveluita koskevat säästöt muodostavat laskennallisesti noin 24 % tavoitelluista säästöistä. Lisäsäästöjä saadaan myös muista kaupungin kohteista ja palveluista.

Päätösten vaikutukset on arvioitu ennakkoon. Arvioinnissa ja päätöksenteossa on huomioitu euromääräisten säästöjen lisäksi myös liikuntaseuroille ja kuntalaisille järjestetyissä info- ja kuulemistilaisuuksissa saatu palaute, kuntalaisille suunnatun energiansäästötoimia koskevan kyselyn tulokset sekä Inkeroisten uimahallin aukipitämiseksi kerätty adressi.

Asiasta tiedotetaan liikunta- ja urheiluseuroja heti torstaiaamuna.

Lisätietoja

sivistysjohtaja Veikko Niemi, puh. 020 615 7727, veikko.niemi@kouvola.fi

toimitilajohtaja Katja Ahola, puh 020 615 9013, katja.e.ahola@kouvola.fi

liikuntapaikkapäällikkö Kirke Roos, puh. 020 615 8235, kirke.roos@kouvola.fi

Sivun alkuun