Kimolan kanava esillä Matkamessuilla

Valkoisia moottoriveneitä Jaalassa järven rannalla..

VisitKouvola esittelee Kouvolan uutta kesäkohdetta, Kimolan kanavaa MATKA 2020 –messuilla Helsingiin messukeskuksessa LahtiRegionin osastolla. Kimolan kanavan erikoisuuksia ovat 12 metrin sulutuskorkeus sekä ainutlaatuinen kalliotunneli. Kanavan pituus on yli viisi kilometriä. Messut ovat avoinna yleisölle pe-su 17.-19.1.2020.

Kimolan kanava avautuu veneilijöille alkukesällä 2020. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee 400 km päästä, Pielavedeltä asti. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

Uuden vesireitin päätepiste tai alkupiste on Virtakivessä Voikkaalla. Uuteen vierasvenesatamaan tulee 8 paikkaa matkaveneelle ja 34 pienvenepaikkaa sekä laivalaituri. Vierasvenesataman lähelle tulee Hirvelän kotisatama, joka palvelee paikallisia veneilijöitä. Veneiden laskeminen veteen ja nostaminen maalle keskitetään Hirvelän kotisatamaan.

Karttakuva Kimolan kanavasta ja vesistöstä.

Pitkä kalliotunneli ja poikkeuksellisen korkea sulutuskorkeus

Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan vanhan uittokanavan nippunosturit on purettu ja tilalle on rakennettu venesulku. Vanha uittotunneli on louhittu ja lujitettu.

Tuloksena on Kimolan kanavan erikoisuudet: Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen, peräti 70 m pitkä kalliotunneli sekä poikkeuksellisen korkea 12 m sulutuskorkeus. Kanavan pituus on noin 5,5 km.

Oheispalveluja ja risteilyjä

Kanavan sulun ja tunnelin alueelle tulee pysäköintialue ja näköalatasanne. Alueelle suunnitellaan myös kahvilapalveluja. Sululta on matkaa Vuolenkosken vierasvenesatamaan maantietä pitkin noin 6 km.

Vesireitin varrelle, kanavalta kohti Voikkaata, suunnitellaan yritysten kanssa yhteistyössä oheispalveluja ja toimintoja. Heinolan Laivaosakeyhtiön suunnitelmissa on aloittaa kanavaristeilyt yhtiön Pyhäjärvi-aluksella. Lisätietoa näistä ja muista mahdollisista risteilyistä kerrotaan niiden varmistuttua.

Kimolan Kanavan rakentamisesta vastaa Väylävirasto. Hankkeen kustannusarvio on 20,8 milj. euroa, josta valtion rahoitusosuus on 2/3 ja alueen kuntien (Kouvola, Iitti ja Heinola) 1/3. Kouvolan kaupungin osuus on 69,6 % kuntien osuudesta eli 4,8 M€. Valmistuttuaan kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.

Lisätietoa Kimolan kanavasta

Sivun alkuun