Kaupunginhallitus esittää kiinteistöjen myyntiä Hemsölle

Kouvola-talo kuvattuna ulkoa. Edessä kiveystä ja pylväitä, rakennukse seinässä lukee Kouvola-talo.

Mikäli Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyy kiinteistökaupan, kaupunki allekirjoittaa myytyihin kohteisiin erilliset 10–25-vuotiset vuokrasopimukset lukuun ottamatta Kuusankosken pelastusasemaa, jonka vuokra-aika on vuoden 2026 loppuun asti. Pitkät vuokrasopimukset ovat myös kaupungin etu. Kauppa tasapainottaa toteutuessaan kaupungin taloutta ja vapauttaa resursseja olennaiseen – laadukkaiden palvelujen järjestämiseen kuntalaisille.

Kouvolan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että joukko kaupungin kiinteistöjä myydään Hemsö Suomi Oy:lle. Esityksenä on, että kaupunki myy Hemsölle Eduko Oy:n kampuksen (Utinkatu 85 ja Utinkatu 44- 48 pois lukien oppilasasuntolat) sekä pääpaloaseman, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat, Kouvola-talon, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä tulevan uuden keskuskeittiön. Kauppahinta on 96 809 716 €.

Edelleen esityksenä on, että kaupunki allekirjoittaa kaupan yhteydessä kaikkiin kohteisiin erilliset 10–25-vuotiset vuokrasopimukset lukuun ottamatta Kuusankosken pelastusasemaa, jonka vuokra-aika on vuoden 2026 loppuun asti.

– Ajatuksena on, että kaupunki jatkaa ensi vuonna toimintaansa Sarkolan ja Mansikkamäen kouluissa, Kouvola-talolla sekä tulevalla keskuskeittiöllä, ja vuokraa kaupan toteutuessa nämä myymänsä tilat omaan käyttöönsä. Edukon ja paloasemien osalta määräaikaiset vuokrasopimukset ovat jo voimassa, Kouvolan kaupungin toimitilajohtaja Katja Ahola kertoo.

Kaupunki vuokraa kaupan yhteydessä kohteiden tontit Hemsölle vähintään 50-vuotisilla maanvuokrasopimuksilla. Edukon, paloasemien ja Kouvola-talon osalta tontit sisältyvät esitettyyn kauppaan.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi 11.4.2022 sen, että Hemsön kanssa solmitaan aiesopimus, jonka tarkoitus on johtaa kiinteistökauppaan. Kaupan toteutumisesta päättää 19.9. kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Kaupunki myymässä pääosin ulkoisten vuokralaisten tiloja

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää hyvänä, että pitkään valmisteltu kiinteistökauppa etenee päätöksenteossa. Hän toteaa, että kunnan perustehtävänä on järjestää kuntalaisille laadukkaita palveluja. 
– Suurin osa tiloista, joiden myyntiä esitetään, ovat ulkoisten vuokralaisten tiloja. Myynnin myötä kaupungilta loppuisivat sekä vuokranantajan vastuut että omistajan riski ko. kiinteistöistä. Jos pelastuslaitoksen kiinteistöt jäisivät kaupungin omistukseen, ne tulisi lainsäädännön mukaan yhtiöittää viimeistään 31.12.2025 mennessä, Toikka sanoo.

Kaupunki jää esitetyn kaupan toteutuessa vuokralle kolmannekseen myydyistä tiloista. Kaupungin käyttötalouskustannukset eivät kaupan yhteydessä kasva.
– Julkista keskustelua on käyty tähän Hemsö-kauppaan liittyen muun muassa siitä, joutuuko kaupunki tulevaisuudessa maksamaan kohtuuttomia vuokria käyttämistään tiloista. Näin ei tule käymään. Vuokrasopimukset ovat yhdessä neuvoteltuja, eikä vuokranantaja voi niitä yksipuolisesti muuttaa. Pääomavuokrasopimukset ovat normaaliin tapaan indeksiin sidottuja, Toikka toteaa.
 
Myös myytävien kiinteistöjen, esimerkiksi koulujen, laatutaso säilyy vähintään yhtä hyvänä kuin kunnan omistamissakin tiloissa.
 
Kunnat käyttävät vuokratiloja yleisesti toiminnassaan. Kouvolassa esimerkiksi kaupungin oman toimintanaan tuottamasta päivähoidosta 19 prosenttia sijoittuu yksityisten omistamiin tiloihin. 
 
– Kaupungin talous pysyy kestävämmällä pohjalla, kun tämä kauppa tehdään. Kiinteistöjen myynti on aivan normaalia toimintaa nykyisin myös kuntasektorilla, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas tiivistää.
 
Kunnaksen mukaan kaupunki tarvitsee konkreettisia toimia talouden parantamiseksi, jotta pystyy toteuttamaan päätetyt investoinnit.
– Tämä kauppa on yksi niistä toimenpiteistä, joilla hillitään lainakannan kasvua.  Kaupan ansiosta kaupungin veronkorotuspaine pienenee.
 
 Lue lisää Hemsö-kaupoista 8.9. julkaistusta kaupunginhallituksen ennakkotiedotteesta ja 12.9. kaupunginhallituksen esityslistalta
 
 
Lisätiedot:
 
kaupunginjohtaja Marita Toikka, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi
 
toimitilajohtaja Katja Ahola, puh. 020 615 9013, Kouvolan kaupunki, katja.e.ahola@kouvola.fi
 
talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, Kouvolan kaupunki, hellevi.kunnas@kouvola.fi

Sivun alkuun