Huomiota pitovoimaan

Seminaarissa pohdittiin toimenpiteitä osaajien ja yritysten houkuttelemiseksi alueelle.

–  Kun molemmat – veto- ja pitovoima – ovat kunnossa, alkaa tapahtua, alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro totesi Kouvolan kaupungintalolla 4. huhtikuuta pitämässään puheenvuorossa.

Aro puhui Vaikuttavat työllisyyspolut -hankkeen järjestämässä Vetoa ja voimaa Kouvolaan -seminaarissa, jonka teemana oli veto- ja pitovoimatyö osaajien ja yritysten houkuttelussa.

Kunnissa on Aron mukaan oivallettu hyvin vetovoimatyön merkitys. Hän muistutti, että pitovoiman rakentaminen on vähintään yhtä tärkeää.

Pitovoimassa on kyse siitä, kuinka viihtyisä, mukava, hauska ja turvallinen alue on sen asukkaiden, yritysten ja toimijoiden näkökulmasta. Mitä suurempi viihtyvyys, sen varmemmin ihmiset jäävät alueelle.

–  Pitovoimatyö merkitsee käytännössä esimerkiksi satsauksia viihtyvyyteen, kuten puistoihin, lähiluontoon, kulttuuriin, tapahtumiin ja luontaisiin kohtaamispaikkoihin. Kouvolassa on paljon tämän eteen tehtykin, mistä voi mainita vaikkapa upeat, keskustan läheisyydestä alkavat ulkoilualueenne, Aro sanoi.

Paneelikeskustelussa nousi esiin maakunnallisen yhteistyön tärkeys

Tilaisuudessa kuultiin lisäksi muun muassa LUT-yliopiston professori Marko Torkkelin esitys aiheesta Tiedon, päätöksenteon ja käytännön tekojen vaikuttavuus alueen kasvuun. Torkkeli kertoi osuudessaan myös LUTin innovaatioiden ja logistiikan sekä elintarviketekniikan maisteriohjelmista, joiden hakijamäärät ovat kasvussa.

Seminaarin loppuosassa kuultiin paneelikeskustelu, jossa nousivat teemoina esiin ainakin maakunnallisen kehittämisen tärkeys, tapahtumat pito- ja vetovoiman lisääjinä, nuorten osaajien viihtyvyyteen panostaminen ja pk-yritysten merkitys.

Paneelikeskusteluun osallistuivat uutistuottaja Satumiia Masalin Kouvolan Sanomista, kaupungin vs. markkinointi- ja viestintäpäällikkö Charissa McCarron, Kymenlaakson hyvinvointialueen rekrytointiasiantuntija Emma Suortti, Kouvolan kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Jenny Hasu, alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro, professori Marko Torkkeli LUT-yliopistosta ja yrittäjä Tony Tavi.

Sivun alkuun