Hallitus esittää 122 miljoonaa euroa valtatie 15:n kunnostukseen

autoja vt 15 tiellä kesällä

Valtatie 15 Kotka−Kouvola välin parantaminen on saamassa vihdoin rahoituksen. Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne vahvisti torstaina, että hallitus esittää 122 miljoonaa euroa valtatie 15:n kunnostukseen syksyn budjettiriihessä.

Hallitus aikoo tehdä mittavia panostuksia infrahankkeisiin. Asiasta kertoi torstaina liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne viestipalvelu X:ssä. Hänen mukaansa painopistettä siirretään raiteilta kumipyörille vahvistaen turvallisuutta, huoltovarmuutta, satamien saavutettavuutta, Suomen itä-länsi-suuntaisia yhteyksiä sekä elinkeinoelämää.

Yksi tulevista panostuskohteista on valtatie 15:n Kotka–Kouvola-väli, joka on saamassa ministerin mukaan 122 miljoonaa euroa. Ministeri Ranne perusteli, että kunnostuksen myötä Suomen vilkkaimpiin satamiin kuuluvan pääliikenneyhteys, huoltovarmuus sekä elinkeinoelämän toimintaedellytykset vahvistuvat. Lopulliset päätökset tehdään hallituksen kehysriihessä syksyllä.

Parantamisen edistämiseksi tehty työtä ja edunvalvontaa jo vuosia

─ Mahtavaa, että saatiin hallituksen suunnalta selkeä viesti, että rahoitusta on vihdoin luvassa ja Kouvolalle, Kymenlaaksolle ja koko Kaakkois-Suomelle todella tärkeä valtatie 15 kunnostus pääsee etenemään toteutukseen. Edunvalvontaa tien parannushankkeen eteen on tehty jo vuosia suurella porukalla ja hyvässä yhteistyössä. Yhteiseen edunvalvontaponnistukseen ovat osallistuneet suuressa määrin sekä poliittiset päättäjät että kuntien ja kaupunkien sekä maakuntaliittojen johtavat virkamiehet ja myös monet muut alueen toimijat, toteaa kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Valtatie 15 on Kymenlaakson tärkein etelä-pohjoissuuntainen päätieyhteys Kotkan ja Kouvolan välillä, joka on elintärkeä Kymenlaakson suurteollisuudelle, elinkeinoelämälle, työmatkaliikenteelle sekä terveydenhuollon hälytysajoneuvoliikenteelle ja sotekuljetuksille. Lisäksi sillä on suuri merkitys koko Suomen huoltovarmuuden, kokonaisturvallisuuden ja sotilaallisen liikkuvuuden näkökulmista.

Ministerin mukaan valtatie 15:n parannustyöt voisivat alkaa rahoituspäätöksen jälkeen pikaisesti, mahdollisesti jo ensi vuonna.

Kunnostushanke tukee E16-tien jatkamista Suomeen. Suomi aikoo esittää Eurooppa 16 -tien eli E16-tien jatkamista Suomen puolelle, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö. Suomessa E16-tien muodostaisivat valtatie 12 välillä Rauma-Kouvola ja valtatie 15 välillä Kouvola-Kotkan Mussalo. Ministerin mukaan myös valtatie 12 kunnostus Kouvolan ja Lahden välillä on mukana tulevissa rahoitussuunnitelmissa, mutta sen osalta ei ole sovittu tarkoista summista.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi

tekninen johtaja Hannu Tylli, hannu.tylli@kouvola.fi, puh. 020 615 8570

Sivun alkuun