Suomessa varaudutaan poikkeuksellisiin sähkökatkoihin. Mikäli sähkökatkoja joudutaan sähköpulan vuoksi toteuttamaan, sähköyhtiöt tiedottavat niistä asiakkailleen. Kaupunki kertoo sähkökatkojen vaikutuksista palveluihinsa. Muutokset kootaan infosivuille: kouvola.fi/energiansaasto. Sivuilta löytyy tietoa myös kaupungin energiansäästöistä ja kotitalouksien energiankulutuksen alentamisesta.

Suomessa joudutaan talvella 2022-23 varautumaan poikkeuksellisiin sähkökatkoihin. Pitkittyvä ja tuuleton kovien pakkasten jakso voi aiheuttaa sähköpulan, jolloin sähköä ei riitä kaikille yhtä aikaa. Sähköpulatilanteessa sähköverkkoyhtiöt valmistautuvat rajoittamaan sähkön jakelua alueittain määrämittaisilla katkoilla.

Mikäli sähkökatkoja joudutaan sähköpulan vuoksi toteuttamaan, sähköyhtiöt tiedottavat niistä asiakkaitaan. Kaupunki jakaa sähköyhtiöiden infoa ja kertoo sähköpulan vaikutuksista palveluihinsa.

Palvelumuutoksiin on varauduttu syksyn mittaan, ja niistä tiedotetaan sähköpulatilanteessa ensisijaisesti tällä Kouvolan kaupungin verkkosivujen infosivulla: kouvola.fi/energiansaasto. Seuraa myös kaupungin some-kanavia.

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukiot

Perusopetuksen koulut, päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus pidetään avoinna myös sähkökatkojen ajan. Myös koulukuljetukset toimivat sähkökatkojen aikana normaalisti. 
 
Esiopetuksen ja alakoulujen oppilaita sekä erityistä tukea tarvitsevia ei lähetetä koulupäivän jälkeen yksin kotiin, jossa sähköt ovat poikki. Tarvittaessa koulusta tai esiopetuspaikasta ollaan yhteydessä huoltajaan ennen lapsen kotiin lähtöä.

Lukioissa opetuksen järjestelyt sen sijaan arvioidaan sähköpulatilanteessa tapauskohtaisesti: lähiopetus voidaan tarvittaessa keskeyttää ja opiskelijat voidaan siirtää itsenäiseen opiskeluun sähkökatkojen ajaksi.

Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukioissa on tiedotettu lasten ja nuorten huoltajia sähkökatkojen aikaisista toimintamalleista Wilma-viestein. 

Muut kaupungin palvelut

Sähköpula voi aiheuttaa muutoksia esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluissa. Niistä tiedotetaan sähköpulatilanteessa ensisijaisesti tällä Kouvolan kaupungin verkkosivujen infosivustolla.

Tutustu myös kaupungin viikolla 50 liikuntatilojensa käyttäjille – liikunta- ja urheiluseuroille – lähettämän infokirjeen keskeiseen sisältöön.

Sähkö- ja vesiyhtiöt viestivät sähköpulatilanteessa asiakkailleen

Muista tarkistaa, minkä sähköyhtiön asiakas olet. Yhtiöiden verkkosivuilta löydät lisätietoa mahdollisesta sähkönjakelun rajoittamisesta (lista täydentyy myöhemmin):

KSS Energia Oy

KSS Energia Oy

Kymenlaakson Sähkö Oy

Kymenlaakson Sähköverkko Sähköpulatilanteessa sivun yläosassa on punainen huomiopalkki, jos pääsee siirtymään ajankohtaiseen tiedotukseen.

Tietoa sähköpulasta

Paikalliset vesiyhtiöt viestivät sähköpulan vaikutuksista toimintaansa verkkosivuillaan:

Kouvolan Vesi Oy

Kouvolan Veden häiriötiedotteet

Kouvolan Veden ajankohtaisista uutisista löydät ohjeita sähköpulan sattuessa

Kymen Vesi Oy

Kymen Veden häiriötiedotteet

 Kymen Veden ohjeet sähkökatkoihin varautumiseen

Kotitalouksien varautuminen sähköpulaan

Ohjeita kotitalouksien varautumisesta sähkökatkoihin ja toimimisesta sähkökatkotilanteessa löydät viranomaisten yhteiseltä 72 tuntia -sivustolta ja Kouvolan kaupungin verkkosivujen Turvallisuusosiosta.

Lisäyksenä näihin yleisohjeisiin: Jos asut kiinteistössä, joka lämpenee kaukolämmöllä, vältä lämpimän veden käyttöä sähkökatkon aikana. Ohje johtuu siitä, että kiinteistöjen kaukolämmön säätölaitteistot eivät toimi sähkökatkon aikana, ja hanasta voi tulla enimmillään 115-asteista vettä. Varmista erityisesti, että lapset eivät polta itseään hanasta tulevalla kuumalla vedellä.

Noudata varovaisuutta lämpimän veden käytössä myös sähkökatkon jälkeen: lämmintä vettä tulee laskea hanasta ja odottaa, kunnes säätölaite toimii oikein ja veden lämpötila asettuu normaalille tasolle. Tästä syystä veden lämpötila kannattaa varovasti varmistaa ennen käsien pesua tai suihkuun menoa. Kun veden lämpötila pysyy tasaisena, voi veden käyttämistä jatkaa normaalisti.

Energian säästäminen on osa varautumista

Vinkkejä omaan sähkönsäästöösi ja tietoa Kouvolan kaupungin tekemistä energiansäästötoimenpiteistä löytyy verkkosivulta Energiansäästö on osa varautumista.

Lisää tärkeitä yhteystietoja

Tietoa sähköpulasta – Fingrid

Yle Kymenlaakso (Ylen paikallisuutiset)

Päivitetty 30.12.2022

Sivun alkuun