4.9.2019 Itärata – puoli Suomea liikkeellä. Ministeri Sanna Marin. Kymsote. Talous.

Kouvola on vahvasti mukana Itärata-hankkeessa. Hanketta tukevat itäisen Suomen viisi maakuntaa ja kaksitoista kaupunkia sekä kaikki alueen kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt. Meillä on Itärata- ohjausryhmä ajamassa Itärataa yhdeksi Suomen kolmesta suuresta raideinvestoinnista. Katsomme, että Itärata on ratkaisu, jolla voidaan kääntää itäisen Suomen kehitys nousuun. Alueemme taloudellinen kehittyminen edellyttää, että liikenneyhteydet parannetaan vastaavalle tasolle kuin Länsi-Suomessa.

Tänään tapasimme Itärata-ohjausryhmämme puitteissa ministeri Sanna Marinin. Matkalla oli kanssani johtoa Kuopion, Imatran ja Porvoon kaupungeista sekä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnista, oman kehitysjohtajamme lisäksi. Viisi mukana olevaa maakuntaa oli siis hyvin edustettuna. Tapaamisemme antoi lisätietoa jatkoon. Työ Itäradan puolesta on kuitenkin vasta aivan alkumetreillään. Se pitää jokaisen ymmärtää. Toivon, että pystyn avaamaan tätä päivää myöhemmin vielä tarkemmin.

Aamu, ennen ministeriön vierailua, ei alkanut kovin valoisasti. Hämmästelin kovasti paikallislehden kirjoitusta Kymsotesta siltä osin, miten Kymsoten toimitusjohtaja kertoi asioista. Kirjoitimme tänään kaiken kiireen keskellä vastineen lehteen. Turhauttavaa. Kymsoten osalta pitäisi nyt miettiä toiminnan kehittämistä niin, että pystyisimme tarjoamaan kuntalaisille parempia sosiaali- ja terveyspalveluja. Kustannustehokkaasti, tottakai. Se ei ole helppo yhtälö, mutta sitä ei helpota yhtään se, että aikaa menee tällaisten vastineiden pohdintaan. Puhumattakaan siitä, että on niin vaikea ymmärtää Kymenlaakson kuntien juuri hyväksymän perussopimuksen tulkintaerimielisyyksiä. Aamulla oli sellainen hetki, että ajattelin, onko tuon maakunnallisen sotekuntayhtymän perustaminen ollut kuitenkin virhe. Jos aika menee tällaiseen vääntöön, samalla kustannukset nousevat ja ihmisten palvelut kärsivät, niin ei Kymsote ole sitä, mitä kouvolalaiset tarvitsevat. Kirjoitin aamulla keittiön pöydän ääreessä Kymsoten johdolle tästä lehteen annetusta ulostulosta sähköpostia ja saimme pyynnön tapaamiselle ensi viikolle. Mutta eihän tämä tällainen touhu ole mistään kotoisin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvun hillintä on koko Suomen haasteena. Tuntuu, että meillä menee nyt aika keskinäiseen syyttelyyn. Se ei ole minun tapani tehdä töitä.

Marita Toikka
Kaupunginjohtaja
Kouvolan kaupunki

Muut blogipostaukset löytyvät täältä

Sivun alkuun