Yksinyrittäjän tukihakemusten käsittely lähtenyt hyvin käyntiin

rahaa kuvituskuva

Kouvolalaiset yksinyrittäjät ovat voineet hakea 15.4. alkaen 2000 euron toimintatukea koronavirustilanteesta aiheutuneeseen taloudelliseen ahdinkoon. Tukihakemuksia on tullut tähän mennessä yli 300 ja käsittely on sujunut ripeästi. Yrittäjiä kannustetaan täyttämään sähköinen hakulomake verkossa, sillä prosessi on helppo ja haettavaa tukirahaa riittää.

Käytännössä haku tapahtuu täyttämällä tukihakemus verkossa. Tukea voidaan myöntää 16.3.–31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

Tiistaihin 28.4. mennessä tukihakemuksia oli tullut yhteensä 347, joista 229 oli hyväksytty ja johtanut sopimukseen. Käsittelyssä on n. 80 hakemusta ja hylättyjä hakemuksia on 25.

Tuen myöntämisen yhtenä oleellisena ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 16.3.2020 jälkeen. Yksinyrittäjätuen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys, jolloin ei tule olla muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta.

─ Laaditut hakuohjeet kannattaa lukea huolella. Kun saadaan hyvin laadittuja hakemuksia, niin hakemuksen käsittely, hyväksyminen ja maksatus etenevät sujuvasti, kehitysjohtaja Petteri Portaankorva Kouvolan kaupungilta sanoo.

─ Jos tukiehdot täyttyvät, niin ehdottomasti kannattaa hakea, Kouvolassa on tukirahaa vielä paljon jakamatta. Hakuprosessi on helppo ja tarvittaessa voi hyödyntää Kinnon yritysneuvonnasta saatavaa asiantuntija-apua tukihakemuksen tekemisessä. Ohjeiden mukaan tehty hakemus menee prosessin läpi todella nopeasti ja tukirahat saadaan maksuun nopeimmillaan jo parissa päivässä, Portaankorva jatkaa.

─ Useimmat hakemuksiaan jättäneet yrittäjät ovat hienosti toimittaneet pyydetyt liitteet. Valitettavasti niiltä, joiden osalta yritystoiminnan taloudellisen tilanteen ja liikevaihdon heikentymisen todentaminen 16.3. kirjanpidon tai tiliotteiden jäljennöksillä on puuttunut, olemme joutuneet tekemään ylimääräistä työtä ja käsittelyajat ovat venyneet. Kaikkiin hakijoihin on kuitenkin oltu yhteydessä, jos täydennettävää on ollut, kertoo Kinnon yhteyspäällikkö Leena Gardemeister.

Hallitus on kehysriihessään 8.4.2020 linjannut, että yksinyrittäjien tukemiseen myönnettäväksi kuntien kautta kohdennetaan 250 milj. euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää rahoituksen kunnille laskennallisena osuutena siinä suhteessa, kun kunnassa on yksinyrittäjiä verrattuna koko Suomeen rekisteröityjen yksinyrittäjien lukumäärään. Kouvolan osalta tukisumma on noin 2,9 miljoonaa euroa, joka riittää vajaaseen 1500 tukisopimukseen.

Kouvolassa tukikäsittelyprosessia valmisteltiin tiiviisti yhteistyössä kaupungin ja Kinnon kesken. Työnjako kaupungin ja Kinnon osalta menee niin, että Kinno vastaanottaa hakemukset ja tarkistaa hakukelpoisuuden sekä tarjoaa myös tukea ja apua hakemuksen täyttämiseen. Kaupunki puolestaan tekee hakemuksiin ratkaisut sekä hoitaa maksatuksen ja raportoinnin. Yhteisenä tavoitteena oli tehdä tukiprosessista hakijalle mahdollisimman helppo ja sujuva.

Ohjeistusta tuen hakemiseen ja tarkemmat hakukriteerit

Täytä sähköinen hakulomake

Lisätietoja:
Kouvolan kaupunki
apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, puh. 020 615 7051, tuukka.forsell(at)kouvola.fi
kehitysjohtaja Petteri Portaankorva, puh. 020 615 1287, petteri.portaankorva(at)kouvola.fi

Kouvola Innovation Oy (Kinno)
yhteyspäällikkö Leena Gardemeister, puh. 020 615 8191, leena.gardemeister(at)kinno.fi

Sivun alkuun