Vuoden 2023 talousarvio hyväksyttiin valtuustossa

Kouvolan kaupunginvaltuusto vuoden käsitteli kokouksessaan 12.12. vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelmaa ja hyväksyi sen viiden äänestyksen jälkeen. Pisimmät keskustelut valtuusto kävi kaupungin investoinneista.

Kouvolan kaupunki teki talousarviotaan historiallisessa tilanteessa: sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueiden toiminnaksi. Muutos vaikuttaa sekä kaupungin tuloihin että menoihin.

– Olemme kaupunkina tehneet pitkään määrätietoista työtä taloutemme sopeuttamiseksi. Tätä työtä jatketaan myös vuonna 2023 asetettavan talouden kehittämis- ja tasapainottamisohjausryhmän luotsaamana. Meillä tulee olla valmiudet rakenteiden ja tuotantotapojen tarkasteluun faktojen perusteella, totesi kaupunginjohtaja Marita Toikka avauspuheenvuorossaan.

Ensi vuoden talousarvio on ylijäämäinen, mutta seuraavat taloussuunnitelmavuodet, 2024–2026, ovat kuitenkin alijäämäisiä, ilman sopeuttamista ja talouden muutoksia, hän jatkoi.

Valtuuston kokouksen äänestyksistä yksi johti määrärahamuutokseen: ensi vuonna Kouvola Innovation saa palvelusopimukseensa 250 000 euroa lisärahoitusta.

Muut äänestykset käsittelivät tekstimuutoksia sekä investointeja, mutta niiden osalta kaupunginhallituksen pohjaesitykset jäivät määrärahojen osalta voimaan.

Kokouksessa käytiin läpi myös Kymsoten alijäämän vaikutuksia kaupungin talouteen. Kymsoten kustannukset nousevat vajaat 21 miljoonaa euroa suuremmiksi alkuperäiseen vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Edellisestä ennusteesta kustannukset ovat nousseet 5 miljoonaa euroa. Ylitys vaikuttaa tämän vuoden kustannuksiin mutta ei enää ensi vuoden kustannuksiin. Ylitys vähentää kertynyttä ylijäämää 5 miljoonalla eurolla. Sote-kulujen ylitys tulee jatkossa myös pienentämään Kouvolan valtionosuuksia.

Lisätietoja:
Talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma 2023-2026
Visualisoitu esitys 2023 talousarvio PowerBi

Sivun alkuun