Veneilykausi käynnistynyt Kouvolassa innokkaissa ja odottavissa tunnelmissa

Virtakiven uusi venelaituri

Uudistuvien Hirvelän ja Virtakiven satamien myötä niin paikallisilla kuin vierailevilla veneilijöillä on käytössä uusia veneilypalveluita ja uudet palvelumaksut. Veneiden omistajat odottavat malttamattomina veneiden laskua Pyhäjärvelle sekä veneilyä Kimolan kanavassa ja sen ainutlaatuisessa kalliotunnelissa.

Voikkaalle Hirvelän ja Virtakiven satamiin on alkuvuodesta alkaen rakennettu palveluita veneilijöille ja risteilyaluksille. Hirvelän satamaan on rakennettu yhteensä 71 kausivenepaikkaa, joista poijupaikkoja 18, aisapaikkoja 43 ja aisallisia soutuvenepaikkoja 10. Veneiden laskemista ja nostoa varten Hirvelään on valmistunut 30 metriä pitkä betonirakenteinen huoltolaituri ja veneenlaskuluiska, josta veneen voi laskea vesille ensi viikosta alkaen. Hirvelässä tehdään kesäkuun puoliväliin saakka viimeistelytöitä muun muassa sähköasennuksia.

Kotisatamaksi kutsuttu Hirvelä tarjoaa laituripaikkojen lisäksi myös talvisäilytyspaikkoja noin 50 veneelle. Talvisäilytyspaikat eivät ole kytketty venepaikkaan vaan ne on varattava ja maksettava erikseen ennen talvea ja kauden loppua.

Virtakiven vierasvenesatamassa ovat venelaiturit valmiit. Betonirakenteinen 30 metriä pitkä ja 6 metriä leveä laivalaituri ottaa vastaan Kimolan kanavan kautta Päijänteeltä tulevat risteilyalukset. Laivalaituri toimii myös huoltolaiturina, jossa on pilssi- ja septivesien keräämiseen imulaite sekä vesi- ja sähköpiste. Virtakivessä on yhteensä 21 vierasvenepaikkoja, joista poijupaikkoja 8 ja aisapaikkoja 13. Aisallisia kausivenepaikkoja on 16 ja maalle vedettäviä soutuvenepaikkoja 15. Satamassa on myös kanoottilaituri.

Alueelle tulee myös tulentekopaikka, vessa ja jätteiden keräyspiste. Pakanavuoren rinteeseen on lisäksi rakenteilla näköalatasanne, josta voi katsella muinaismuistorekisterissä olevaa Pakanavuoren kalliomaalausta. Valmista on näiden sekä kunnostetun kadun ja pysäköintialueen osalta viimeistään heinäkuun alussa, kun Väylä-viraston on tarkoitus avata Kimolan kanava.

Hirvelän ja Virtakiven satamissa kausivenepaikat ovat sähkölukolla toimivien porttien takana kameravalvotulla alueella. Kulku venelaitureille tapahtuu sähköisellä avaimella, joka ohjelmoidaan pois käytöstä kauden lopussa 30.10.2020.

Molempien satamien altaat on ruopattu 1,8 metrin syväykselle. Uuteen Kimolan kanavan väylään liittyvä Pyhäjärven veneväylä on päivitetty astetta turvallisemmaksi.

Hirvelän venelaituri

Venepaikkojen uudet palvelumaksut

Veneilypalveluiden kehittymisen ja uusien satamien valmistumisen myötä venepaikkoihin liittyvät palvelumaksut on uudistettu. Uutta ovat talvisäilytyspaikalle, sähkön käytölle ja sähköisille avaimille määritellyt maksut, sekä niin sanottu luvattomien veneiden siirtomaksu. Samalla on määritelty hinnoittelu Virtakiven vierasvenepaikoille.

Siirtomaksulla tarkoitetaan maksua, joka peritään, jos venepaikan vuokraaja ei kehotuksista huolimatta poista venettä venepaikalta talven ajaksi vuokrausehtojen mukaisesti.

Sähkönkäyttömaksulla tarkoitetaan kiinteää kausimaksua, joka peritään kaikilta Virtakivestä ja Hirvelästä venepaikan vuokranneita. Uusissa satamissa sähkö on vapaasti käytettävissä ja siksi maksu peritään, vaikkei sähköä käyttäisikään. Jatkossa sama hinnoittelu tulee muihin satamiin sitä mukaan, kun niitä kunnostetaan ja niihin tuodaan sähkönkäyttömahdollisuus.

Hinnat perustuvat pääosin vertailukaupunkien vastaavien paikkojen keskiarvoihin.

Uudet palvelumaksut 1.6.2020 alkaen.
Hinnat sisältävät alv 24 %.
Venepaikkamaksut Vierasvenepaikat (Virtakivi) 15 € / vrk
  Vierasvenepaikat (Virtakivi) alle 4h 0 €
Muut palvelumaksut Talvisäilytyspaikka (Hirvelä) 110 €
  Luvattomien veneiden siirtomaksu 100 €
  Sähkön käyttö 20 € / kausi
Avainmaksut (sähköiset avaimet eli ”tagit”) Hukattu avain 100 €
  Lunastushinta 50 €

Venepaikkojen tarkistetuista kausimaksuista tekninen lautakunta päättää myöhemmin normaaliolojen palauduttua. Uudet venepaikkamaksut on tarkoitus tulla voimaan seuraavalla veneilykaudella eli 1.5.2021 alkaen.

Varausaste korkealla Kouvolan venepaikoissa

Kouvolan kaupungilla on tällä hetkellä 689 venepaikkaa. Kaupungin lisäksi venepaikkoja voivat ylläpitää myös ulkopuolinen palveluntarjoaja, esimerkiksi maanomistaja tai kolmas sektori, kuten kyläyhdistys. Enemmistö kaupungin venepaikoista sijaitsee Kouvolan pohjoisosissa Lappalanjärven, Pyhäjärven ja Vuohijärven rannoilla.

Erityisesti uudet Virtakiven ja Hirvelän satamat ovat saaneet hyvin varauksia, kertoo venepaikoista vastaava Martti Kauhanen. ”Lähes kaikki on varattu. Hirvelän 61 paikasta ja Virtakiven 16 paikasta on vapaana enää muutama venepaikka. Kaikista kaupungin soutuvenepaikoista eli vesistön rantaan perustetuista poijuttomista venepaikoista on varattu 78 % ja soutuvenettä isommille veneille tarkoitetuista laituripaikoista 67 %.”

Varaukset sähköisesti, avainten nouto kaupungintalon infopisteestä

Kaupungin venepaikkoja on tästä kaudesta lähtien voinut varata vain sähköisen järjestelmän kautta. Venepaikka maksetaan varauksen yhteydessä. Avain lunastetaan maksukuittia ja henkilöllisyystodistusta vastaan kaupungintalon infopisteestä (Torikatu 10), johon se myös palautetaan kauden päätteeksi. Infopiste on toistaiseksi auki arkisin klo 9-13.

Virtakiven ja Hirvelän satamien sähkölukkojen avaimien luovutus järjestetään kesäkuun puolessa välissä, kun sähköinen lukitusjärjestelmä on asennettu. Siihen saakka veneiden säilytys laitureilla tapahtuu omalla vastuulla.

Vuokrausehdot syytä lukea huolella

Kauhanen muistuttaa venepaikkojen vuokraajia lukemaan huolella vuokraussopimusehdot, joihin he sitoutuvat paikkaa vuokratessaan. Sopimusehtojen mukaan venepaikan haltijalla on lähtökohtaisesti optio samaan tai samankaltaiseen venepaikkaan samassa venesatamassa myös seuraavalla veneilykaudella. Jos varausta ei määräajassa uusita, paikka vapautuu kaikkien halukkaiden varattavaksi. Uusimisoptiota ei kuitenkaan noudateta Virtakiven ja Hirvelän venesatamissa ainakaan toistaiseksi. ”Hirvelän ja Virtakiven venepaikat ovat siis vuosittain kaikille jaossa.” Kauhanen kertoo.

Ehdoissa sanotaan myös, että vuokralainen saa kiinnittää veneensä ainoastaan vuokraamaansa venepaikkaan ja että vuokrasopimus on voimassa aina yhden veneilykauden kerrallaan.

Lisätietoja:

www.kouvola.fi/venepaikat

paikkatietovastaava Martti Kauhanen, puh.020 615 5290, martti.kauhanen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun