Valokuvanäyttely Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta aloittaa näyttelykiertonsa Kouvolasta

Kouvolan pääkirjastossa avattiin perjantaina 31.1. näyttely ”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa. Näyttely piirtää uudenlaisen kuvan modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin, Alvar Aallon (1898-1976) elämästä ja tuotannosta.

”Arkkitehtonisella ratkaisulla täytyy aina olla inhimillinen motiivi.” Alvar Aalto

”Lyödään ne hepnaadilla!” tuo päivänvaloon ainutlaatuisen valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. ”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija László Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa, jonka kuvista useat ovat Aino Aallon ottamia. Kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet, osin kokeellisista kuvakulmista. Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat havainnollistavat, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa ja käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf Welin, Eino Mäkinen, Heikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omilla valokuvaajilla Martti Kapasella ja Maija Holmalla.

”Näyttely antaa monipuolisen kuvan Alvar Aallon tuotannosta, elämästä ja taidosta käyttää valokuvia julkaisuissa ja näyttelyissä rakentaakseen omaa medianäkyvyyttään. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu kiertonäyttelyksi ja se soveltuu muunneltavan rakenteensa ansiosta esille hyvin monenlaisiin tiloihin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Kouvolassa näyttely käynnistää Alvar Aalto -säätiön kiertonäyttelyiden sarjan. Näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Plansseissa olevat valokuvat ja tekstit on painettu erityishienolle ohutviiluvanerille. Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy. Näyttelyä on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Näyttelytiedustelut:

Mari Forsberg
Tuottaja / Alvar Aalto -säätiö
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Leena Tuomala
Lähikirjastovastaava / Kouvolan pääkirjasto
puh. 020 615 6416
leena.tuomala@kouvola.fi

“Lyödään ne hepnaadilla!” Alvar Aalto valokuvissa
Kouvolan pääkirjastossa 1.2.−30.3.2020
Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola
Näyttely avoinna ma-pe klo 9-20 ja la klo 9-15

Kouvola kuuluu kansainväliseen Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon. Kouvolan Inkeroisissa sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema Tehtaanmäen koulu (1938-39), Tehtaanmäen teollisuusrakennukset asuinalueineen (1937-56) sekä Karhunkankaan omakotialue (1938-41).

Sivun alkuun