Valkealan monitoimitalon elinkaarihankkeen toteuttaa YIT Suomi Oy

valkealan monitoimitalo

Valkealan tulevan koulun rakentaa YIT. Uusi puuverhoiltu koulu avaa ovensa tammikuussa 2024. Se on osa monitoimitaloa, joka tarjoaa modernit tilat paitsi opetukselle, myös joukolle muita lasten, nuorten ja perheiden palveluja. Rakentamaan päästään tämän vuoden kesällä. Havainnekuvassa monitoimitalo Kustaa III tien suunnasta nähtynä. Kuva: YIT Suomi Oy ja Linja Arkkitehdit.

Valkealan monitoimitalon elinkaarihankkeen kilpailutus on ratkennut. Kaupunginhallitus valitsi kohteen toteuttajaksi maanantain 19. huhtikuuta kokouksessaan kolmesta tarjouksesta  YIT Suomi Oy:n.

Rakennettavaan monitoimitaloon tulee puuverhous, ja se sijoittuu Kustaa III tien ja Likolammen väliin, jo puretun kunnantalon ja kirjaston paikalle. Kohteen pinta-ala on yli 10 000 neliömetriä.

Uusi monitoimitalo pitää sisällään tilat perusopetukselle, varhaiskasvatukselle, lähikirjastolle, nuorisopalveluille, valmistuskeittiölle ja Kymsoten perhekeskukselle. Lisäksi monitoimitalo tarjoaa kuntalaisille ja yhdistyksille ilta- ja viikonloppuaikaan monipuoliset harraste- ja toimintamahdollisuudet. 

Hankkeen hiilijalanjälki tavanomaista pienempi

Pihalle on tulossa monipuolisesti aktiviteetteja eri-ikäisille kuntalaisille. Rakennettavan monitoimitalon hiilijalanjälki on myös tavanomaista pienempi, ja esimerkiksi hulevesien käsittely tapahtuu suurelta osin tontilla imeyttäen ja viivyttäen. Hankkeen RTS-ympäristöluokituksessa kohde saa neljä tähteä.

Hankkeessa käytetään työllisyysehtoa, mikä tarkoittaa sitä, että valittu palveluntuottaja on sitoutunut työllistämään monitoimitaloa rakennettaessa kaksi heikossa työmarkkina-asemassa olevaa henkilöä vähintään yhdeksän kuukauden ajaksi.

Uusi kylän keskus käytössä
vuonna 2024

Rakentaminen käynnistyy valmistelevilla töillä tulevana kesänä, ja monitoimitalon runko alkaa nousta syksyllä 2021. Rakennus on valmis tammikuussa 2024, ja pihojen osalta kokonaisuudessaan valmis kesällä 2024.

Elinkaarihankkeessa YIT vastaa monitoimitalon ja sen pihan rakentamisesta sekä 20 vuoden palvelujakson ylläpidosta ja kunnostustoimenpiteistä ennalta sovituin kustannuksin. Hankkeen nykyarvon mukainen hinta on noin 40 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Kouvolan kaupungin tilapalvelujen suunnittelupäällikkö Risto Mikkola on hankkeeseen tyytyväinen.

– Saimme arkkitehtuuriltaan selkeälinjaisen ja helposti julkiseksi rakennukseksi tunnistettavan monitoimitalon, jossa on näkyvästi käytetty puuta. Rakennus muodostaa rikastuttavan keskuksen Valkealan kylätaajamaan, Mikkola sanoo.

Rahoitus kiinteistöleasingilla

Hankkeen rahoitusmallina on kiinteistöleasing. Sen käyttö ei vaikuta kohteen rakennuttamiseen, mutta rakennuksen omistajaksi tulee rahoitusyhtiö. Kaupunki ei maksa rakentamiskustannuksia, vaan ne hoitaa rahoitusyhtiö. Kaupunki alkaa maksaa kohteesta leasingvuokraa rakennuksen valmistuttua. Kaupungilla on 20 vuoden vuokra-ajan päättyessä oikeus ostaa kohde rahoituksen jäännösarvolla.

Rakennusinvestoinnin leasingrahoitus kilpailutettiin maaliskuussa 2021. Kokonaisuutena paras tarjous saatiin Kuntarahoitus Oyj:lta, jonka 19. huhtikuuta kokoontunut kaupunginhallitus päätti valita Valkealan monitoimitalohankkeen rakennusinvestoinnin rahoittajaksi. Tarjouksensa mukaan Kuntarahoitus Oy voi myöntää kohteelle yhteiskunnallisen lainan alennuksen, joka tulee alentamaan korkomarginaalia 0,02 prosenttiyksikköä. Valittu rahoituslaitos saattaa myöntää tiettyjen ehtojen täyttyessä kohteelle myös ns. vihreää rahoitusta, joka alentaa korkomarginaalia 0,01-0,10 prosenttiyksikköä. Nämä alennukset ovat vaihtoehtoisia, eli niitä ei saa molempia yhtä aikaa.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että saamme mahdollisuudet joko yhteiskunnallisen lainan tai vihreän rahoituksen alennukseen kaupungille tutun yhteistyökumppanin kautta. Sopimusneuvotteluissa täsmennetään muun muassa käytetty alennusvaihtoehto, ja sopimuskokonaisuudesta tiedotetaan erikseen, talousjohtaja Hellevi Kunnas kertoo.

Lisätiedot:

Risto Mikkola, suunnittelupäällikkö, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 8237, risto.mikkola@kouvola.fi

Hellevi Kunnas, talousjohtaja, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 8237, hellevi.kunnas@kouvola.fi

Sivun alkuun