Valkealan kouluhanke etenee

lapsia koulutyössä

Valkealan kouluhankkeen aikataulut ovat herättäneet keskustelua julkisuudessa. Hanke etenee suunnitellusti: rakentamisen tarjouspyyntö julkaistaan helmikuussa ja sopimus valittavan yrityksen kanssa allekirjoitetaan toukokuussa. Työt alkavat syksyllä 2021 ja valmistuvat tammikuussa 2024. Aihe on esillä myös Valkealan aluetoimikunnan järjestämässä kuntaillassa tammikuun lopulla.

MEDIATIEDOTE 20.1.2021

Kouvolassa investoi vuosina 2020─2027 mittavasti kouluverkkoonsa. Vuonna 2021 etenevät niin Sarkolan, Valkealan kuin Inkeroisten yhtenäiskoulunkin hankkeet.
Niistä keskustelua on viime kuukausina herättänyt erityisesti Valkealan yhtenäiskoulun aikataulu: rakentaminen alkaa syksyllä 2021 ja uusi koulu on käyttöönotettavissa tammikuussa 2024.
-Olemme tehneet tilapalveluissa yhdessä laajan käyttäjäjoukon kanssa tiiviisti töitä hankkeen hyväksi maaliskuusta 2020 alkaen. Hankintamuotoon kuuluvat lukuisat kehittämisneuvottelut saadaan päätökseen tammikuun lopussa. Rakentamisen tarjouspyyntö julkaistaan helmikuussa ja sopimus allekirjoitetaan valittavan yrityksen kanssa toukokuussa, suunnittelupäällikkö Risto Mikkola kaupungin tilapalveluista kertoo.

Elinkaarimalli vaatii huolellista valmistelua
-etuna kunnossapidon sisältyminen pakettiin

Valkealan kouluhankkeen on moitittu etenevän hitaasti. Mikkola ymmärtää valkealalaisten turhautumisen.
-Uutta koulua odottavien aika tuntuu varmasti pitkältä. Valkealan koulu vaatii valmistuakseen kuitenkin enemmän aikaa kuin esimerkiksi Sarkolan koulu kahdestakin syystä, Mikkola toteaa.

Ensimmäinen niistä on se, että Valkealan koulu toteutetaan elinkaarimallilla, mikä pidentää hankintavaihetta. Tiedotusta on hankaloittanut myös hankintamuotona käytettävä kilpailullinen neuvottelumenettely, joka ei mahdollista suunnitelmien julkista esittelyä kesken prosessin.
-Elinkaarimallissa toteuttajaksi valittava palveluntuottaja vastaa niin rakentamisesta kuin 20 vuoden pituisesta ylläpitojaksostakin. Tämä lisää palveluntuottajien kanssa käytävien neuvotteluiden määrää. Asiaa kuvannee se, että toukokuussa solmittavaan sopimukseen tulee useita satoja sivuja laatu- ja palvelutasoa määrittäviä liitteitä.

Toiseksi Valkealaan rakentuu pelkän koulun sijaan monitoimitalo, jossa koulun kanssa saman katon alle sijoittuu joukko muita lapsiperhepalveluja, esimerkkinä neuvola. Tämä pidentää suunnittelu- ja rakentamisvaihetta verrattuna hankkeeseen, jossa keskitytään koulun rakentamiseen.
Kolmas, edellä kuvatuista syistä riippumaton tekijä on se, että Valkealan kouluhanke odotti käytännössä koko vuoden 2018 ajan piirustuspöydällä viimeisimmän, valtuuston joulukuussa 2018 linjaaman kouluverkkoratkaisun syntyä.
-Haluttiin nähdä kouluverkon kokonaisuus, ennen kuin edistettiin yksittäisiä koulurakennushankkeita. Tämä on ymmärrettävää, mutta siirsi Valkealan toteutusta noin vuodella eteenpäin. Nyt teemme parhaamme, että saamme uudet koulut käyttöön mahdollisimman pian, apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo.’

Kouluhanke esillä kuntaillassa

Valkealan koulu- eli monitoimitalohanke on yksi 27. tammikuuta järjestettävän Valkealan kuntaillan aiheista. Tilaisuudessa kuullaan myös maaseudun elinvoimaisuudesta sekä yrittäjyydestä ja yrittämisestä.
Kuntailta järjestetään koronan vuoksi tällä kertaa vain striimattuna: tilaisuutta voi seurata kaupungin Youtube-kanavalla, ja kysymyksiä jättää ennakkoon sähköisesti.

Kuntaillasta tiedotetaan lisää torstaina 21. tammikuuta. Seuraa kouvola.fi/ajankohtaista ja Kouvolan kaupungin some-kanavia.

Lisätietoja:

Kouluhankkeesta:

suunnittelupäällikkö Risto Mikkola, Kouvolan kaupungin tilapalvelut, 020 615 8237

’kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi, Kouvolan kaupunki, 020 615 7727

apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell, Kouvolan kaupunki, 020 615 9333

Kuntaillasta:

Valkealan aluetoimikunnan puheenjohtaja Petri Reunanen, puh. 0400 657447, petri(at)bussimatkatoimisto.fi

Sivun alkuun