Tutorit vahvistavat varhaiskasvatuksen tukiverkkoa

Kaksi naista seisoo julisteen vieressä ja katsoo kameraa. Julisteessa lukee hyvinvoinnin hyrrä ja siinä on hyrrästä, jonka eri osina on hyvinvoinnin osa-alueita.

Jos vanhempien mielen täyttää huoli, varhaiskasvatuksesta saa matalan kynnyksen apua. Lasten kasvua tuetaan myös taiteen keinoin. Tarvittavat rekrytoinnit on tehty valtionavustuksin.

Koronan vaikutukset näkyvät varhaiskasvatuksessa. Monen lapsen arki muuttui. Saattoi jopa olla niin, että lapsuuteen tuli pitkä ajanjakso ilman leikkikavereita ja varhaiskasvatuksen tukea.

Syntyneisiin haasteisiin on tarjolla ammattiapua: valtionavustuksella on saatu palkattua Kouvolan kaupungin varhaiskasvatukseen hyvinvointitutor Heidi Tiro ja kasvatustutor Tuula Karhu. Hyvinvointitutor auttaa, kun lapsella ilmenee mielen hyvinvoinnin haasteita tai huolia. Kasvatustutor puolestaan voi olla apuna lasten vanhemmille, jotka kaipaavat tukea arjessa jaksamiseen.

– Tutoreiden apu on maksutonta matalan kynnyksen palvelua. Kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ilmaista huolensa varhaiskasvatuksen henkilökunnalle, Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto rohkaisee.

Taiteesta eväitä kasvuun

Kouvola on saanut valtionavustusta myös varhaiskasvatuksen tasa-arvoisuuden kehittämiseen. Tällä rahalla on voitu palkata kolme kokoaikaista ja yksi osa-aikainen työntekijä tukemaan lasten kasvua itseilmaisun ja luovuuden keinoin.

– Taidelähtöiset menetelmät vahvistavat lasten omia kykyjä ja lisäävät itsetuntoa. Ne tarjoavat myös henkilöstölle uudenlaisia menetelmiä varhaiskasvatukseen.

Kuusisto kertoo, että Kouvolan varhaiskasvatussuunnitelmassa on leikillä tärkeä rooli. Se kannattaa ja yhdistää kaikkien lapsuutta.

– Varhaiskasvatuksemme on pedagogisuuteen perustuvaa, ilmaisuun innostavaa, luontoa lähestyvää, lasta liikuttavaa, vanhemmuutta vaalivaa ja kestävästi kehittyvää, varhaiskasvatuspäällikkö kuvaa.

Outi Myllymäen kirjoittama juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2023 ilmestyneessä Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2023. Koteihin jaetun ilmaisjakelun juttuja voi lukea myös kaupungin verkkosivulla: kouvola.fi/julkaisut.

Sivun alkuun