Terveysvalvonta tutki – Legionellabakteerin osalta tilanne Kouvolan allasvesissä hyvä

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta suoritti toukokuun 2022 aikana projektin, jossa tutkittiin legionellabakteerin esiintymistä Kouvolan alueen uima-allasvesissä. Otetuista 13 näytteestä vain yksi sisälsi pienen määrän legionellabakteeria ja antoi aihetta jatkotutkimuksiin.

jalat uima-altaassa, varpaankynnet lakattu punaiseksi.

Legionellat ovat bakteereita, joita esiintyy pieniä määriä maaperässä ja makeissa luonnonvesissä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä erilaisissa vesijärjestelmissä ja näin ollen kulkeutua aerosoleina hengitysilmaan. Kyseinen bakteeri voi aiheuttaa infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi.

Tartuntareittinsä takia legionellojen lisääntymisen estäminen on erityisen tärkeää suihkutiloissa ja muissa vesipisaroita ilmaan sumuttavissa laitteissa kuten porealtaissa ja suihkulähteissä. Suihkutiloissa lämpimän käyttöveden on oltava ennen sekoittajia riittävän kuumaa, suositus 55 °C. Kylmän veden on puolestaan pysyttävä riittävän kylmänä alle 20 °C lämpötilassa.

Legionellojen joutumista allasveteen on vaikea välttää, joten desinfiointi on ratkaisevaa niiden aiheuttamien hengitystieinfektioiden estämiseksi. Jatkuva desinfiointi on yleensä riittävä keino pitämään legionellojen kasvu kurissa allasvedessä. Porealtaissa vedenkäsittelyn ja desinfioinnin toimimattomuus antavat poikkeuksellisen hyvät kasvuolosuhteet legionellalle ja poreistus myös mahdollistaa legionellapitoisten aerosolien runsaan muodostumisen. Legionellat saattavat myös pesiytyä suodattimiin, suuttimiin ja putkistoihin, joita on porealtaissa runsain määrin.

Projekti kohdennettiin suurimmaksi osin lämpimiin allasvesiin, kuten terapia-, pore- ja lastenaltaat. Projektissa näytteitä otetiin 13 eri altaasta. Samalla tutkittiin pistokokein talousveden lämpötilat altaiden läheisyydessä olevista vesipisteistä. Allasvesinäytteet tutkitutettiin Savo-Karjalan ympäristötutkimus Oy:ssä.

Tutkituista allasvesinäytteistä 12 kpl ei sisältänyt legionellabakteeria. Yksi näyte sisälsi pienen pitoisuuden legionellabakteeria. Tämän löydöksen osalta jatketaan tutkimuksia lisänäytteillä, koska hyvälaatuisessa allasvedessä ei saa esiintyä legionelloja.

Pistokokein mitatut talousveden lämpötilat olivat pääsääntöisesti suositusten mukaisia. Kohteissa, joissa lämpötilat eivät olleet suositusten mukaisia, ohjeistettiin toimijoita kiinnittämään huomiota talousveden lämpötiloihin ja tarvittaessa säätämään niitä.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että legionellabakteerin osalta tilanne Kouvolan alueen uima-allasvesissä oli hyvä.

Valvontaprojekti kuului Kouvolan kaupungin ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaan.

Lisätietoja:

Piritta Lehtonen, terveystarkastaja, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 8005, piritta.lehtonen@kouvola.fi

Henna Korjus, terveystarkastajaharjoittelija, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7910, henna.korjus@kouvola.fi

Sivun alkuun